Полицейски шеф с разбита глава в Брюксел

Размирици след протест срещу удължаването на работната седмица
24 май 2016 20:18,
53
Полицейски шеф с разбита глава в Брюксел
Снимка: Reuters

Полицейски шеф е в болница, след като сблъсъци между протестиращи и силите на реда, избухнаха по време на синдикален протест в Брюксел.

Демонстрантите, които според полицията са били около 60 000 души настояват правителството да се откаже от плановете за увеличаване на работната седмица и от свиване на обществените разходи, за да се влезе в европейските стандарти за икономическо управление.

Сблъсъците избухнали следобед, в близост до международната „Гар дьо миди“, когато неизвестни лица започнали да замерят с каквото им попадне охраняващите синдикалния протест полицаи.

Протестното шествие било към края си и хората вече се готвели да се разотиват, когато започнали безредиците, инициирани от малка група. Тя замеряла силите на реда с камъни и бутилки. Някои от нападателите били с маски на лицата.

Полицаите бързо надянали каските и така са избегнати повече жертви. Ранени са осем демонстранти и двама полицаи, единият от тях, шеф на полицейски район "Иксел“ в Брюксел. Той е с рана на главата в болница, като състоянието му не се уточнява.

Ситуацията е успокоена, след като полицията отвърнала с водни оръдия. 23-ма души са арестувани.
Местни медии съобщават, че става дума за провокация на анархисти.

Полицейският комисар се прочу, когато арестува наведнъж 100 души, появили се в Брюксел на неразрешен митинг, веднага след атентатите от 22 март. Поради опасения за сигурността на участниците, маршът на солидарността и мира тогава беше отменен, но в града се появиха хора от провинцията. Комисар Пиер Вандерсмисен нареди на полицията да арестува наред и над 100 души попаднаха зад решетките.

Синдикатите изкараха членовете си в знак на протест днес срещу плановете на правителството да премахне 38-часовата работна седмица, срещу съкращенията в публичния сектор и връщането на временните договори и пробните периоди. Профсъюзите са недоволни, че мерките за бюджетни икономии на правителството на премиера Шарл Мишел са насочени предимно към средната класа и малко засягат най-богатите белгийци. За 31 май е насрочен нов протест, този път национален. А за 24 юни социалистическите синдикати са обявили национална стачка, която обаче не се подкрепя от останалите профсъюзи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С червените ботушки потропва дядо Мрац полицаи веселушки светят като крушки.
9
8
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Тези хорa хрaнят преди всичко себе си и семействaтa си. 38 чaсa рaб. седмицa, без временни договори и без изпитaтелен срок? Aко вие бяхте рaботодaтел, дaли щяхте дa сте съглaaен? A и смятaте ли, че е редно?
8
3
 
11
 
! Отговори
Филип Тотю преди 7 години
Спорим с един другар БГ като е член на ЕС редно ли е футболен мач да почва с реклама на семки или трябва нещо по така, европейско. Според другаря с Бентли трябвало, ама аз не знам ЕС да е създал нещо, дето да може да се рекламира, така че мисля, че семките са си ОК.
7
1
 
27
 
! Отговори
Бачо Иван преди 7 години
В Белгия се работи 38 часа. 120 часа годишно е разрешено извънареден труд, който се облага с по малко данък. Но надминеш ли лимита плащаш по висок данък от нормалното. Плащат се 1.5 пъти повече на час за извънареден труд. И работодателят не гп оспорва. Отпуската работника избира кога да си я вземе и никой не го оспорва. Така се работи в един от големите им заводи.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EC se razpada pred ochite vi gospoda i dami ako UK izleze ot EC nai dobre si prigotvete bagajcheto dase pribirate v BG zashtoto kato zapochna bezredicite moje i dane uspeete a shte ima i prirodni kataklizmi vaznikvashti ei taka ot ''nishtoto'' i togava shte sajalqvate estestveno reshenieto si e vashe kakto se kazva vasha volq dragi Balgari :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Доста е пресилено да се твърди, че работещите в Белгия са само "бели". Бачкаторите са доста нюансирани цветове - широка палитра
4
0
 
14
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
До Анонимен 6Нашите профсъюзи могат да се намерят само на масата с правителството - наричана още Тристранка. Нито една инициатива, нито една кауза. В Белгия нещата стоят по различен начин, който често отива в другата крайност
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си бял европеец трябва да бачкаш от сутрин до вечер поне 6 дни в седмицата, за да може "бежанците" и политиците да има какво да папкат.Колко просто и логично.
2
1
 
38
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
Белгийчетата трябва да свикват с мисълта,че ще се наложи да работят двойно-и заради безбройните тар.ам.буки с които се напълниха поради глупост!Тая напаст бо.мба слага-работа не хваща!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Xи-хи-хи почва се, той май отдавна потестират ама нейсе. Hе виждам за какво протестират тъй или иначе бежaнците трябва да яда,т нека вземат пример от нас и да не потестират, ами да се хващат за работа.