Турция чества завземането на Константинопол (1453 г.)

Ердоган: Поздравявам всички сестрински столици - от Сараево до Баку
Обновена: 30 май 2016 07:11 | 29 май 2016 22:50, Анисия Иванова
394
Турция чества завземането на Константинопол (1453 г.)
СНИМКА: БТА

В цяла Турция днес бе чествана годишнината от превземането на Константинопол на 29 май 1453 г. от османския султан Мехмед Втори Завоевателя, но най-пищните тържества бяха в Истанбул, където преди повече от половин хилядолетие са се водили сраженията, предаде Франс прес.

Стотици хиляди хора се събраха в квартал Йеникапъ, на Златния рог, запяха турския национален химн и развяваха огромни турски знамена. Програмата на тържествата включва внушителна заря, възстановка в 3D на превземането на града, концерт на османски военен оркестър от 563 музиканти.

В Истанбул са въведени засилени мерки за сигурност след атентатите през тази година, приписвани на Ислямска държава и на кюрдски бунтовници. Подводница, фрегата, пет хеликоптера, 9000 полицаи и десетки специално обучени кучета се грижат за сигурността, посочва АФП.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 г., турските власти, обвинявани в неоосманизъм, все по-често напомнят за имперското минало. В апогея си Високата порта е владяла територия от околностите на Виена до Аденския залив, добавя АФП.

"Поздравявам всички наши сестрински столици - от Сараево до Баку", каза в реч в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който води активна дипломация в страните от бившето имперско пространство. "До 2023 г. ние ще направим от "наследницата на болника" отпреди 100 години една от десетте най-големи световни икономики", увери

Ердоган, намеквайки за прозвището, дадено през 19 век от европейските столици на западащата Османска империя. "Това подхожда на потомците на Завоевателя", добави той. Турският президент обяви, че в края на август ще бъде открит третият мост над Босфора, който в момента се строи и е наречен "Султан Селим Първи". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
6
 
! Отговори
Deliorman преди 7 години
skoro i v bg
153
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАЗНИК е не ме заблуждавай , 485 сме участвали в Османска Империя
152
2
 
3
 
! Отговори
Виждам че преди 7 години
До ДО: 307Май теб те е страх от истината, щом не си признаваш, че не си българин.
151
10
 
49
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 7 години
Значи като става дума за Константинопол, може Турция да празнува и така да се припознава като пълноправен наследник на Османската империя. Но когато става дума за Арменския геноцид, нямат нищо общо двете страни! Е та тия ли *** да ги пускаме безвизово по Европа ?! Никогаш!!!
150
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите са монголоиди, първоначално византийските летописци са ги наричали хуни, а сдлавяните са били мнозинство на Балканите и Източна Европа. Така например днешните гърци са в голямата си част славяни, но не са възприели друг език. Не е нужно да си голям учен, достатъчно е да обиколиш Източна Европа и да се убедиш колко близки са по език и манталитет руснаци, чехи, поляци, славяни, сърби и пр.
149
7
 
3
 
! Отговори
ДО: 307 преди 7 години
Що бе що не ти се вярва , от какво те е страх от Истината ли , ето ти Истината:Писателят Стоян Динков е лидер на партия Зелена България и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за турското робство
148
1
 
4
 
! Отговори
ПРОЕКТ НА КГБ преди 7 години
В Вългария не се говори за Християнизираните роми(Българеещи се роми)или в някои краища Дасикане Рома как и кога са получили въобще българските имена при положение че не са българи , ето нещо над което може да се размишлява
147
0
 
5
 
! Отговори
Виждам че преди 7 години
До TOP SECRETПак ти изтекоха секретите... Ти си българин, колкото Ким Ир Сен е финландец !
146
13
 
7
 
! Отговори
Кумунистъ преди 7 години
Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски.
145
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмъ ни забрани да четем чужда литература , как тогава ще знаем Истината кои сме и какви сме
144
24
 
10
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние.
143
6
 
10
 
! Отговори
чеда на Атила преди 7 години
Ние всички сме чеда на Атила , няма какво да ни е страх от Руската Манипулация че сме славяни
142
2
 
9
 
! Отговори
Извод преди 7 години
Ами ние през 2013 като не чествахме 100-годишнината от превземането на Одрин, сега ще си останем с новините как честват турците. Взели Константинопол, то дали са те, дали османците, ама да не издребняваме - честват. Да си вземем поука, докато е време, и да ознаменуваме 100 години от победите ни през 1916.
141
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Няма защо да се дразните дами и господа българи.Ние като голяма работа нямаме патенциала да подържаме и най малкия квартал на Истанбул,както не можем да си подържаме личния семейен бюджет.Факт ли е.Факт е
140
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е Празник на всички 52 сегашни Държави участвали в Османска Империя , не се правя на луд а казвам Истината
139
2
 
18
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Реално погледнато няма как всички съседи на Турция да не се притесняват от имперските амбиции на сегауправляващите. Когато предявяват претенции към съседите. Да си спомним Севернокипърска република - не е призната от никой в света, освен от Турция. Същото като Крим в днешно време. Е, на мене не ми допада такава политика. И ако зависи от мене няма да допусна Турция в ЕС.
138
2
 
18
 
! Отговори
Бан преди 7 години
Май-май ще излезе вярно пророчеството, че Света София отново ще е църква. Обикновено така свършват имперските изсилки.
137
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празник и на Българите от Осмаснки произход
136
4
 
18
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Все едно хитлер да чества че е избил евреите. По този начин фашиста чества избиването на Християните този кръвожаден слабак.
135
11
 
4
 
! Отговори
******************** преди 7 години
Османо-римска империя, българи и тюрки от изд.Сиела:Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език.