Дълбоко разочарование у Митов от Brexit

Тепърва ще се оценяват последствията, коментира министърът
65
Дълбоко разочарование у Митов от Brexit
Снимка: архив Булфото

Дълбоко разочарование предизвиква резултатът от референдума във Великобритания. Това каза външният министър Даниел Митов след извънредното заседание на МС, посветено на българската позиция за Срещата на върха на НАТО във Варшава.

По думите му виждаме нация, разделена на две. Митов посочи, че българското правителство ще излезе с ясна, категорична, добре структуриранa позиция, като посочи, че сме длъжни да не позволим да се получи ефект на доминото и популистите да не надделеят.

"Тепърва ще се оценяват последствията от потенциалното излизане на Великобритания от ЕС, как това ще се отрази на гражданите на други държави, които живеят, работят, учат там", коментира той.

Външният министър каза още, че икономическите последствия от Brexit-а ще са много сериозни за Великобритания.

"Длъжни сме да проведем в рамките на ЕС задълбочен дебат какво ще е бъдещето на Съюза", посочи Митов, който се обяви за задълбочаване на интеграцията в ЕС, "за да излезем по-силни от ситуацията".

Всяка една криза съдържа възможности за по-добър изход от нея, смята външният министър. Той посочи още, че излизането на Великобритания от ЕС може да отнеме години и че около този въпрос има редица неизвестни.

Митов допълни, че отношенията между ЕС и Великобритания в бъдеще ще са въпрос на разговори и че "преформатирането“ на тези отношения не става от днес за утре.
По думите му предстои още много процедурна работа, която да "осветли“ резултатите от самия референдум и да стане ясно как ЕС ще върви напред във взаимоотношенията си с Великобритания.

Според дипломат №1 е нормално в тази ситуация българите, които работят и учат на Острова, да са притеснени.

Докато течаха изявленията в МС, стана ясно, че британският премиер Дейвид Камерън е подал оставка. "Решението на премиера Камерън е съвсем логично, той постави на масата въпрос за референдум, който всъщност се превърна в гласуване за съвсем различни неща“, каза министърът. Митов посочи, че волята на британския народ е ясна, но референдумите трябва да бъдат добре премерени и хората да имат достатъчно информация, за да вземат и информирани решения.

"В един момент референдуми от този род се превръщат в поле на битка за популисти, националисти, ксенофоби и в крайна сметка водят до неразбиране за какво точно се гласува и гласуването се превръща във вот за нещо съвсем различно, както се случи и във Великобритания“, заяви дипломатът.

Митов коментира и че популистите във Великобритания веднага са започнали да се отмятат от част от обещанията си, като даде пример с думи лидера на евроскептичната Партия за независимост Найджъл Фараж, че точната цифра на спестените средства от Brexit-а няма да е 350 млн. паунда месечно, както е твърдял.

Външният министър смята, че разговорът за бъдещето на ЕС е бил отлаган с години, защото ситуацията не го е налагала.

"ЕС не беше предизвикван отвън, живееше много комфортно и в един момент дойдохме в ситуация, в която трябва да вземаме тежки решения, но историята ни налага да ги вземем, и в Европа трябва да се роди лидерство, което да стъпва на европейската традиция и на завещаното от бащите-основатели на ЕС“, коментира Даниел Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Даниел МитовBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
15
 
! Отговори
неверваща преди 7 години
За един разочарование, за друг тежък ден, за трети -вчера щеше да започва война, а за нас последните 20-30 години са тежки, разочароващи и постоянно водим битки като на война. Ама какво ли разбираме ние?
25
0
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Вземай си началника и вся хунта и бягайте от прекрасната ни РОДИНА ! Пеевски се усети навреме, а вие... да не кажа нещо нецензурно !!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Кристиян преди 7 години
Некомпетентността си личи от далече. Фараж казваше, че Англия губи 350 млн. на седмица, а не на месец. То си личи колко добри политици сте по тези малки грешки и по резултатите които България постига - винаги на последно място и с 20 години закъснение. Срам ме е от вас политиците!
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов е разочарован, че г.ейската му дружинка се разпада
22
0
 
19
 
! Отговори
1221 преди 7 години
И баба ми знаеше че на ЕС му е даден 1 час или 60 минути или 60 години 1957-2017.
21
0
 
20
 
! Отговори
DARDAMAN преди 7 години
ДЯДОМИ НАВРЕМЕТО КАЗВАШЕ ЗА ТАКИВА ВИШ СИ ПОСРАНИЯ ГЪС НЕДЕИ ПЛЯМПА МНОГО
20
1
 
14
 
! Отговори
Разбиращ преди 7 години
завещаното от бащите-основатели на ЕС, коментира Даниел Митов.============Да ви звучи познато бащите-основатели ??Този за пореден път демонстрира от коя раса е и към какво се стремят !!!!!Има едни протоколи на едни "мъдреци" който се спазват сляпо от днешните им наследници !!!!!
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мотов ще намалеят пътниците в самолета без тебе за англия но да мислят проститутките , далавераджиите които се покриха на мъгливия остров
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка!
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи спецове се извъдиха всички български политици, а и не само!
16
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
750 тунеядци в ес плюс евр комисия с комисари и юнкер наи отгоре и всичко това гьлтазаплати командировки спявки по екзот дестинации и сега вноската на англия от 10 милиардаще им разбута конфорта иначе нишо няма да се случи англия е голяма богата страна с колониибьлгария да излиза докато е време никои не ни е питал за нато и ес
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този юнак ,си е гола водица,щом не можа да усети на къде духа вятъра по Темза...Бил се разочаровал...грънци!Той самия е разочарование, но го траем!
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bulgaria exit !
13
0
 
12
 
! Отговори
от мен преди 7 години
как това ще се отрази на гражданите на други държави, които живеят, работят, учат там", коментира той. - Еми ясно е , че не искат *** да им цапа , краде и вмирисва подредената държава. За това става въпрос!
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Митов му влезе надълбоко... разочарованието.
11
0
 
22
 
! Отговори
1221 преди 7 години
Митов Митов ква я мислехме ква стана.
10
0
 
35
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Митов не лъжи. Нищо няма да оценяваш или анализираш. Нито ти, нито Плевлата. И двамата чакате инструкции от Козяк.
9
0
 
22
 
! Отговори
къдравата Сю преди 7 години
може само да издуха супата
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соросчетата тъгуват, ох на дедо Шорош, ха ха ха...
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти внимавай жена ти от британското военно разузнаване да не ти набие канчето!