От Русия: Продължаването на санкциите е недалновидно

Медведев удължи днес контра санкциите към ЕС до 2017 г.
132
От Русия: Продължаването на санкциите е недалновидно
Снимка: Reuters

Продължаването от ЕС на антируските санкции няма да промени външната политика на Руската федерация. Това заяви днес министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

"Приемаме поредното продължаване от Евросъюза на нелегитимните от гледна точка на международното право антируски секторни икономически санкции до 31 януари 2017 г. като продължение на недалновидната политика на Брюксел", заяви министерството.

"Смятаме за абсурдно да се обвързват тези дискриминационни мерки по отношение на Русия, която не е страна във вътрешноукраинския конфликт, с изпълнението от нея на Минските споразумения, особено в сегашните условия, когато сме свидетели на липса на готовност от страна на Киев да изпълни поетите ангажименти. По същество Евросъюзът сам превърна отношенията с Русия в заложник на безотговорните игри на украинските власти. Да се очаква промяна на нашия външнополитически курс заради санкциите най-малкото е недалновидно", заяви още министерството.

"Ако сравним 2014 г. с 2015 г. взаимният стокообмен е намалял с 40 процента. Тази тенденция се запази и през тази година. Освен това рестрикциите влияят отрицателно и на общата икономическа ситуация в Европа. Като отстъпва пред силния задокеански натиск, Брюксел наказва на първо място собствените си производители. Забавеният икономически растеж и загубата на работни места в резултат на линията на ЕС на санкции срещу Русия са отчетени в съответните доклади на Европейския парламент", заяви руското министерство на външните работи, като подчерта, че не драматизира продължаването на санкциите.
"От тях има и позитивен ефект за нашата икономика, която се адаптира към режима на ограничителни мерки, като намалява финансовата, икономическата и технологична зависимост от страните от ЕС. С оглед на диверсификацията на икономическата ни политика Евросъюзът рискува в бъдеще окончателно да загуби редица важни за него сегменти от руския пазар. Надяваме се, че ако и когато в Брюксел надделее здравият разум и ЕС се откаже от логиката на противопоставянето и сдържането, ще можем да изведем на качествено ново равнище нашето сътрудничество", завършва текстът.

Руският премиер Дмитрий Медведев продължи действието на контрасанкциите до края на 2017 г., съобщи още ТАСС.

Той подписа днес съответното постановление за това, като то предвижда забрана от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 г. върху вноса в Русия на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и храни със страна на произход САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
22
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Безгръбначния Ердоган подви опашка и показа,че занапред ще се покланя на Путин и вода ще му носи.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги ли получи? Още вчера ти ги пратих.
5
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, някой знае ли колко му е струвало на Путин извинението на Ердоган?Кой казва, че санкциите не давали резултат?
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото си спомням, санкциите бяха полезни за ***?
3
6
 
13
 
! Отговори
Цаньо преди 7 години
Възхищавам се Императора, заби още един пирон в ковчега на Мордор (ЕС)
2
9
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
До 7 турчинаИ кое му е лошото на България се развива и става все по силна и мощна. Особено с ГЕРБ в България се гради здраво. Магистрали, спортни зали...Икономиката е стабилна. Ти не си турчин а по скоро комунист.
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ве! Проблем ли са ви тези санкции. Деньги нет или какво?