Грешно разузнаване вкарало Лондон в иракската война

Блеър: Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки
6 юли 2016 21:40, Анисия Иванова
31
Грешно разузнаване вкарало Лондон в иракската война
Снимка: Reuters, архив

Комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, оповести днес дългоочаквания си доклад, в който отправи остри критики срещу бившия министър-председател Тони Блеър и неговото правителство, като заяви, че той е вкарал страната в конфликта въз основа на погрешни разузнавателни данни, предадоха световните агенции.

В доклада се казва, че Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без преди това да е изчерпала мирните възможности. Според разследването правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането е било напълно неадекватно.

"Сега е ясно, че политиката за Ирак е била разработена въз основа на страдащи от недостатъци разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало да бъдат", каза ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада, оповестен седем години след началото на разследването.

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени със "сигурност, която не е била оправдана".
Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е било правосъобразно и не е установила, че Блеър и правителството му съзнателно са заблудили парламента или британската общественост.

"Разследването не изразява становище дали военните действия са били правосъобразни", заяви Чилкот. "Ние обаче стигнахме до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, въобще не са били задоволителни", каза той.

Критици смятат, че Блеър е дал безусловно обещание на бившия американски президент Джордж У. Буш, че Великобритания ще се присъедини към военните действия, и че е изопачил разузнавателните данни, за да подкрепи това и да окаже натиск върху юристите на правителството да дадат правно одобрение за нахлуването.

От своя страна бившият британски министър-председател Тони Блеър защити днес решението си за присъединяване към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г. и каза, че ще поеме пълна отговорност за пропуските при подготовката за включването във военната операция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Блеър заяви в отговор на оповестения доклад на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, че е взел решението за включване в операцията "добросъвестно и с вяра, че това е в най-добър интерес за страната".

По думите му "докладът би трябвало да сложи край на твърденията за недобросъвестност, лъжи или измама".
Той призна, че има "сериозни критики, които изискват сериозни отговори", и обеща да "отговори подробно" по-късно днес.

"Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или извинение", каза Блеър. Той отхвърли твърденията, че нахлуването в Ирак е "причината за тероризма, който виждаме днес - било в Близкия изток, или другаде по света".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Путин и Блеър си приличат толкова много, като че ли са братя?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ВОЕНЕН СЪД ЗА НАРУШАВАНЕ СУВЕРИНИТЕТА НА ИРАК И ГЕНОЦИДА КОЙТО ИЗВЪРШИХА
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сегашните проблеми на управляващите карат да се вадят минали събития за да се замажат нещата. Нищо чудно Хенри VIII след време да се окаже борец срещу деспотизма на Римокатолическата църква. С този Brexit толкова пари бяха хвърлени от богатите за да имат по-евтина работна ръка за по-скъпия стандарт за живот.Затова и повечето хора гласуваха да се махнат, защото просто ги подменят със следващите, които са съгласни на по-лошиусловия на труд.Освен младите лекари и студентите никой не протестира там.
12
0
 
4
 
! Отговори
Turkush Power преди 7 години
...V tazi voyna zaginaha 180000 detca....s kakvo shte poemesh vinata si...Sudbata na 2 miliona ....edin narod postrada ot greshkata vi! Bojieto nakazanie .....dano ne zakasnee!!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ешафода! И без обяснения! Да унищожиш толкова невинни хора без доказана причина в 21 век е непростимо престъпление срещу човечеството! И ще ми говорят за ценности! Писна ми от малки войнолюбиви човечета с голееми ценности!
10
0
 
1
 
! Отговори
Стенли Кубрик преди 7 години
До до 2Няма да стане ,когато американците кацнат на Луната . Поздрави от Кубрик
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наред е да цъфне и,, плана Подкова ,,на юдео -хазарката НЕЙНСКИ . Днес назначена от Червеното Магаре от Банкя за посланник в Турция .
8
1
 
22
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Асад падна ли от власт или Обама ще го изпревари?Кво стана със свръх-технологичната коалициа от 78 държави която иска да го свали.А да,разруши Сирия и измряха милиони.Странен начин да помогнеш на Сирийския народ.Руснаците не са прави за много неща,но понякога е добре да се вслушваме и в тяхното мнение,все пак,глобализацията си я представям като демокрация,а не диктатура.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе грешно разузнаване. Как ли пък не.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Съжалявам, че те убих"....Английски маниери
5
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Дрън дрън. Чистят си имиджа за пред народите. Работата отече, прибраха печалбите, сега да се направят на справедливи и да погледнат по посока към истината. Нормална самокритика за пред масите. Нашите номенклатури правеха същото, не че те са го измислили. Знаем ги тези имперски номера, обаче Англичаните са от най опитните, и винаги са с крачка напред. Имат си народ вярват им. Нас с топла бира, не може да ни цакат така лесно.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това само показва колко велика държава е Великобритания! Някой чувал ли е за случай, когато на изток от Рейн е бил разследван жив министър-председател?
3
8
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Ще стане, когато руснаците кацнат на Марс.
2
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това го знаевше всеки един нормален човек на планетата , а американците да им свалят всичките н ...стъргачи все тая да си гледаме нашият интерес а х американците ша са опавят
1
1
 
37
 
! Отговори
se преди 7 години
Трябва международен съд за този човек заедно с Буш.Унищожиха една велика държава за да крадат петрол ,,законно".