За или против Ердоган? Турците в Германия в шах

Берлин се притеснява от сблъсъци по улиците
Обновена: 25 юли 2016 20:57 | 25 юли 2016 20:55,
271
За или против Ердоган? Турците в Германия в шах
Снимка: Reuters, архив

Сред обиди, заплахи и доноси турската общност в Германия - най-голямата в света извън Турция - е до такава степен разединена след неуспелия опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, че буди безпокойство у германските власти.

След няколко дни на чистки в Турция германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер демонстрира твърдост: "Не искаме подобни конфликти (като в Турция) да дават отражение в Германия, изразяващо се в улично насилие".

Със своите около три милиона турци или граждани от турски произход страната търпи последиците от сътресенията, които преживява Турция след провалилия се държавен преврат, пише Франс прес.

Напрежението е особено изострено от Берлин до Рурския басейн заради многото привърженици в Германия както на турския президент, така и на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара в подстрекаване на осуетения преврат.

Заместник-председателят на Федерацията на полицейските служители (BDK) изрази "много, много сериозни" опасения, че положението може да се влоши.

Страх от сблъсъци

"Достатъчно е Ердоган да щракне с пръсти, за да излязат хората тук и да започнат ожесточени улични сблъсъци", предупреди Себастиан Фидлер пред телевизия Цет Де Еф.

Много германски турци бяха насърчени да издават членове на движението на Гюлен, обаждайки се на специален телефон, обявен от турското президентство, писа в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В Гелзенкирхен (Западна Германия) 150 привърженици на Ердоган атакуваха витрина на представителство на Гюлен. Няколко джамии, ръководени от организацията ДИТИБ, която е под шапката на турската Дирекция по религиозните въпроси, разлепиха листовки с текст: "Вън предателите на родината".

По време на метежа около 3000 симпатизанти на президента Ердоган се стекоха пред турското посолство в Берлин, развявайки турски знамена и с потрети на героите си.

В събота се състояха шествия, които протекоха спокойно, но омразата се отприщи в социалните мрежи.
А представителството в Европа на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), смятано в Германия за лоби на Ердоган, планира голяма демонстрация в подкрепа на турския режим за 31 юли в Кьолн.

"Всички, които критикуват Ердоган, автоматично биват смятани за поддръжници на Гюлен и на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК)", казва съпредседателят на партия Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход. "Ердоган може да прави каквото си иска в Турция, и това вече е достатъчно сериозно, но, ако обичате, не и в Германия!", допълва той.

Депутатът в регионалния парламент на Берлин Ерол Йозкараджа - противник на Ердоган - също твърди, че е подложен на оскърбления. "Лъжец, предател, последовател на Гюлен. . . цял куп глупости", казва пред АФП този член на Германската социалдемократическа партия.

Ердоган е много популярен сред диаспората

Още по-сериозни са заплахите според ръководителя на Фондацията за диалог и образование, която ръководи училищата и други институции на движението на Гюлен в Германия. "Опасно е да виждаш как и в Германия се води кампания срещу движението Гюлен чрез слухове и конспиративни теории", обясни Ерджан Каракоюн пред в. "Щутгартер цайтунг".

Турският президент се ползва с огромна подкрепа сред живеещите в Германия 1,55 милиона турски граждани. На парламентарните избори през ноември ПСР получи там около 60 процента от гласовете - повече, отколкото в Турция.

"Чрез пропагандата си и чрез медиите той създава сред имигрантите впечатлението, че е направил Турция силна", коментира Ерол Йозкараджа. "Те не чувстват принадлежност към Германия, тъй като тук не успяхме да ги интегрираме в обществото ни и в резултат на това се поражда феномен на идентифициране с родината", обяснява той.

Макар да са родени или в много случаи да живеят в Германия от десетилетия, много турци се чувстват всъщност много по-засегнати и заинтересовани от политическия живот в родината си.

Реджеп Ердоган, който е съвсем наясно с важността на вота на турците в чужбина, в последните години не посмя да организира предизборни митинги в Берлин или Дюселдорф.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наште сънародници в Турция са против Ердоган.Явно са от по интелигентната част на населението там .
83
0
 
10
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Кои ви е пък виновен на вас сега, че пълните страната си още от средата на 50 години на миналия век, когато започва мощната индустриализация на Германия с гастербайтери отТурция, бивша Югославия и от къде ли не, което продължава с десетилетия в тази страна.Последният пирон в ковчега на "болното немско общество",обаче сложи г-жа Меркел с нейната безотговорна и самоубийственаполитика на . . . ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ !?
82
2
 
5
 
! Отговори
Квантова механика преди 7 години
Айде бе, ще почвате ли трета световна, кабал вече са произвели оръжието и очакват да си го продадат? Мразете се повече и се карайте по-агресивно за глупавите материални неща, в които вярвате! Питате ли се кой е техният бог, на олигарсите, на онези зад президентите, премиерите и лицата от медиите? А питате ли се кой е бога на едно дърво или камък? А питате ли се кой е бога на една цивилизация, съществуваща в друга вселена(ама какво е вселена?)? Абсолютно същият бог, който е и на вас - ти самият.
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борбата е между двама ислямисти. Трето решение за сега няма. А тълпата е съставена от овце, които утре със същия хъс биха подкрепяли някой друг.
80
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турският народ е много *** , като много други по света. Овцете се манипулират лесно, особено като избиеш или отстраниш интелигенцията. Точно това става в тая дивашка държава.
79
2
 
42
 
! Отговори
Чудя се? преди 7 години
На умните европейци колко години, или може би векове ще им трябват за да разберат, че човек с тотално различна религия и култура не може да бъде интегриран!? Ами като не знаете, питайте бе!Ние си имаме поговорка за тая работа: Вари го, печи го, на гайда мирише!
78
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на турския народ!!!
77
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прабаба ми идваща от арменските кланета е казала на баща ми едно време: Турците са примитивни и много *** народ, но имат добри политици! От собствени наблюдения бях стигнал до същото заключение. Но вече и политиците им станаха примитивни. Турция ще бъда изолирана отново. Дори САЩ няма да подържа базите си вече в Турция, което е единствената причина да се толерира Турция толквоа време!
76
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в Германия от почти 16 години и вчера си говорих с една баба съседка (немкиня) и и обяснявах, че бях за три дни в Парж. И и казвам, че градът изобщо не е хубав вече от цялата навалица. А тя ми отговаря: За жалост никъде в Европа не е хубаво вече в днешно време. Има прекалено много араби и африканци, които преобразуваха облика на европейските градове масово. И е права. Всъщност в момента в Източна и Централна Европа градовете са най-приятни. Това са други хора и непоправима култура!
75
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчиHaНа колко беше когато баща ти,ти разпра задницата
74
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратаджиите не им се отвори парашута.Какъвто ще да е Ердоган, демокрацията няма алтелнатива!С военни преврати не става, другарки и другари.
73
9
 
23
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Тия като толкова си го обичат Ердогана що дирят в цивилизацията....и те кат акбарите...бе стоите си на хубавото у вас си кво сте тръгнали кат шилита по Европата...
72
27
 
21
 
! Отговори
E,ofhdk f/r'dk преди 7 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове
71
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече се убеждавам че тоя мал.оумник Ердоган няма да умре от естествена смърт.
70
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсли, значи проблем.Няма мюсли, няма проблем.
69
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дон Тръмп ще бъде новият стопанин на Белия Дом и тогава кълцаните *** ще треперят и особено сатрапът им на югоизток от нас. Никой няма да им даде и цент за техния онбашия, с амбиции за султан. И всичко ще продължи по старому, анадолските плъхове по пещерите да таковат козичките, а съгражданите им да чистят тоалетни в Германия. Доживот.
68
11
 
55
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Турция е една ориенталска държава и винаги е била такава.Турците са един *** и примитивен народ.За да противостоят на Балканите на руското влияние САЩ изсипаха милиарди в турската икономика.Именно благодарение на американците Турция се разви и напредна икономически толкова бързо. Преди 50 години Турция беше най-изостаналата държава на Балканския полуостров и най-изостаналата такава въобще в зяла Европа.Турция е мразена от всичките си съседи.От турчин винаги можеш да очакваш да ти забие нож.
67
27
 
18
 
! Отговори
! преди 7 години
Няма по-големи роби от руснаците. Крепостните руснаци са имали статут на животни и са се продавали свободно по пазарите. Както е и до ден днешен. Ако искаш рускиня просто си я купуваш. С тази разлика, че днес и без пари ще дойде само да избяга от Русия. Неслучайно руската *** е заляла черноморието и вече е четвъртата най-голяма етническа група в България. Всеки втори руснак иска да изляга от путиновият рай. Нашите мутри са пеленачета в сравнение с тамошните съветско-кагебейската реалности!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ок, спорът е безсмислен.
65
12
 
12
 
! Отговори
! преди 7 години
Какво намират русоробите в Русия? Едно мрачно, мъчно и сатанинско място, пълно със крепостни скотове. Страна, която в цялата си история е изоставала цивилизационно и по качество на живот от останалия свят. Страна съсипала безброй народи с примитивността си. Страна създадена от монголци и наследила тяхната безмислена жестокост и варварщина. Страна, която мрази българите и никога не ни е признавала, като народ. Всички наши революционери са били против Русия защото са знаели, че са животни!