Осем жертви на експлозии край летището на Могадишу

Двата взрива са били последвани от стрелба
26 юли 2016 14:36, Елка Василева
0
Осем жертви на експлозии край летището на Могадишу
Снимка: архив, Reuters

Най-малко осем души загинаха тази сутрин от две бомби, избухнали близо до летището на сомалийската столица Могадишу, съобщи източник от силите за сигурност, цитиран от Франс прес.

Първата експлозия е избухнала край контролен пункт на пътя към летището, а втората - близо до централата на ООН в Могадишу, съобщава АФП, като се позовава на свой кореспондент на място. Едната експлозия може да се дължи на кола бомба.

Двете експлозии са били последвани от стрелба.

Засега никой не е поел отговорност за атентата, но той носи почерка на свързаната с Ал Кайда радикална ислямистка група "Аш Шабаб".

Международното летище "Аден Аде", кръстено на първия президент на Сомалия, се превърна в истинска крепост, откакто до него беше създадена основната база на силите на Африканския съюз в Сомалия. 22-хилядните сили, разположени през 2007 г., помагат на нестабилното сомалийско правителство в борбата срещу "Аш Шабаб".

Силите на Африканския съюз прогониха "Аш Шабаб" от сомалийската столица през август 2011 г., припомня АФП. След това ислямистите загубиха повечето от бастионите си, но все още контролират големи селски райони, откъдето водят партизанска война и извършват самоубийствени атентати, често и в столицата.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари