Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
23
 
! Отговори
xax преди 7 години
С Русия трябва да пипаме по-леко и нежно. Не че очаквам Турция да направи някоя глупост, но с нея трябва да се внимава - държава с вътрешни проблеми често прибягва към решаването им с външнополитически средства.
16
2
 
12
 
! Отговори
Урок №1 преди 7 години
До АнонименПише се инсинуациИ и манипулациИ."Й" е съгласна буква.При множествено число, като в случая, винаги се пише И, защото то създава множественото число.
15
7
 
14
 
! Отговори
??? преди 7 години
ердоган е пътникединственото което може да го задържи на власт е Русияно при това положение Ердоган ще трябва да следва външна политика диктувана от Русия
14
7
 
30
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 7 години
И каква стана сега ?! Един милион етнически турци, един милион кариоки, два милиона русофили...българите останахме малцинство.Държавата е фрашкана с минарета и статуи на рашъни със шмайзери. Платени политици, анализатори, журналисти и ИН-***.България на Ботев и Левски се губи в мъглата на руско-турската пропаганда.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до: TOP SECRETизпуснал си обаче да отбележеш най-важното , по време на Византия е имало насилствено налагане на Християнството за което явно няма място в История на България , сигурно не е удобно да се чете в Учебниците по История
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откриха аномалия в разширяването на Вселената, тия за Санджак се притесняват!
11
6
 
15
 
! Отговори
brutal преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА СА Я ПОДЕЛИЛИ, ДО ХАСКОВО И ПЛОВДИВ - ПРОВИНЦИЯ ***, НАГОРЕ СЕРБО-БОЛГАРСКАЯ АВТОНОМНАЯ РЕСПУБЛИКА....
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На срещата Ердоган и Путин, Воле. ще сервира турско кафенце облечен като сервитьорка.
9
13
 
12
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
Тия двамата ми напомнят на герои от Властелина на пръстена.....единия е Вова- малко злобно ботоксово джудже с големи амбиции, а другия просто си е шеф на ***.... Хич не ми дреме за тия двама психопати, те няма да се вечни, даже по-скоро Рашка и Дахлистан ще се разпаднат като Битълсите по-скоро отколкото очакваме.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А П..... ко каза по въпроса.
7
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Турция само Балканите й липсват. Цъфнала е и е вързала с кюрди, гюленисти, алевити, всякакви племена знайни и незнайни в Анадола, че ще си взима на баир лозе и с Балканските държави. Този автор чува ли се какви ги плещи.
6
9
 
22
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
турция ке се разпадне...е казала една голяма жена ;)
5
2
 
21
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Балканите се поделят още по време на Визaнтия точно и ясно пише в книгата на Писатяля Стоян Динков Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела , а после Османска Империя буквално чрез Санстефанския мирен договор продава България на Русия , цитирам от Википедия - ''Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна...''
4
5
 
42
 
! Отговори
ия преди 7 години
Сърбите са в голяма грешка. Турция не се вълнува он Сърбия. Но има голям апетит за България и рано или късно ще се просегне да си вземе едно не малко парче
3
3
 
43
 
! Отговори
Шукарата преди 7 години
Турците са хора като нас но за разлика от нас си гледат интересите !Да е ясно у нас както и в Сърбия управляващите са чужди агенти за влияние !*** пример Даниел Митов говори с Лавров : Лавров на руски а Митов на английски а е редно да говори на български . Английски или друг език се ползва на не официални места
2
70
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ша го лапатее български геурии! Да живее великаа Турция
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези поделби дето още се правят, се вижда, че технологично сме напреднали, но не и умствено! Имам чувството, че сме в 19 век!