Ердоган и Путин си поделят Балканите?

Сръбски експерти: Турция може да дестабилизира Балканите
27 юли 2016 10:44, Елка Василева
259
Ердоган и Путин си поделят Балканите?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В светлината на новия геополитически климат и опита за преврат в Турция предстоящата на 9 август среща между руския и турския лидер – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да повлияе на Балканския полуостров и по-конкретно на Сърбия. Това пише на сайта си сръбският вестник "Блиц", като се позовава на политически и икономически анализатори и експерти по сигурността.

"Турската геополитика смята Балканите за естествена зона на влияние. Тук живеят 8 милиона мюсюлмани, които се отнасят към Турция като към държавата-майка. Може да се очаква през август Ердоган и Путин да започнат да си поделят зоните на влияние, като Русия би могла да даде зелена светлина на Турция да тръгне по-интензивно към Балканите", смята анализаторът Зоран Драгишич.

Що се отнася до сигурността според Драгишич Турция разполага с възможности да дестабилизира Балканите, ако пожелае. Засега обаче няма сигнали, че се тръгва в тази посока.

"Няма да има османлии със саби, които да нападат из Сърбия. Но със сигурност пучът в Турция не е в наша полза", казва Драгишич.

Сабите може и да са си в каниите, но турците "са инсталирали на Балканите свой троянски кон", смята пък експертът по сигурността Джевад Галияшевич.

"Бакир Изетбегович е буквално троянският кон на Ердоган, чрез който при необходимост може да продължи изострянето на отношенията между бошняците и сърбите, което е основният фактор за дестабилизация на Балканите. Турският президент обаче ще има доста работа по стабилизацията в Турция: там той се бори не само против Гюлен, но преди всичко против американската инфраструктура в армията, полицията, съда. Такава борба ще продължи с години", смята Галияшевич.

Според него обаче съществува сериозна възможност една регионална сила като Турция да се опита да разреши своя вътрешен проблем чрез износ на дестабилизация, в случая на Балканите.

"Ердоган би могъл да направи това, за да отвлече вниманието на Запада от собствените си проблеми и да им припомни значението на Турция в нашия регион. Сърбия обаче показа, че по отношение на сигурността контролира Санждак, който е опорната точка на турското влияние в Сърбия и по този начин тя трудно ще бъде дестабилизирана", твърди Галияшевич. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига вече с тази Русия.За какъв х *** им са тези Балкани.Русия не може да си опази нейната огромна територия и тръгнала да взима от Балканите.Ние Румъния ,Турция Гърция сме в нато и Ес.Как така изведнъж Русия и Турция ни искат и какво ще ни правят .
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,на общите европейски сили,да,на общото пазене на външните граници(каквато сме ние).Турция не е в Европа и никога няма да бъде,докато брюкселските зелки не го разберат,заговорят открито по въпроса и не направят нещо по него,нищо добро не очаква целия континент !
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емигрантите-Бежанци дошли по време на Визънтия по нашите Земи да не коментират а да ходят да си калайдисват тавите , ясно е кои са пришълци в България
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези глупости, ЕС, САЩ , НАТО не са само символи. Кои са Путин и Ердоган ? Кой ги измисля тези глупости... Русия и Турция едвам си пазат териториите пък тръгнали да превземат Европа и балканите ...
33
10
 
3
 
! Отговори
Мюмюн от АТАКА преди 7 години
както винаги историата се повтаря! Сатрапът на Българие е РУСИЯ! Винаги са ги продавали/отдавали/предлагали .... по страшно от озлобения степен азиатец е само озлобения, беден степен азиатец!
32
0
 
20
 
! Отговори
До 44 преди 7 години
Тръгне ли някой да влиза в БГ базите няма да ни спасят, защото който и да тръгне срещу нас сме обречени. Америка няма да ни защити срещу когото и да било, защото от нас изгода няма. Ще излизат с декларациики от трибуните и до там. Нито срещу Русия, нито срещу Турция ще се изправят.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много глупави изказвания правят с тези мюсюлмани. Едно е да си Турчин - имаш Турски паспорт и можеш да жовееш там, каква религия изповядваш няма никакво значение. Друго е да си мюсюлмани - ако нямаш Турски документи това не те прави Турчин ЗАПОМНЕТЕ ГО! А човек който сам е избрал тази религия. По националност може да си всякакъв! Аз като съм христянин дане би да се бия по гърдите,че съм Италиянец? Пак съм си Българин. В Ватикана е сърцето на Християните и какво от това?Същото е и с Търция...
30
11
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Аз в тази статия за България нищо не прочетох. Само някакви догадки за Сърбия. Но факт е, че като народ сме живяли по-добре и сме просперирали повече когато сме били с Русия.
29
2
 
29
 
! Отговори
до44 преди 7 години
До ДСТочно от US бази нямаме нужда. Нито от ГМО, нито искаме шистови кладенци по Добруджа, нито корумпирани предатели в министерството и президентството. Нито имаме нужда от МВФ, за да ни определя мин. заплата от 200 евро и пенсия от 100.Където са стъпили тия е само мор. Света подпалиха от алчност !Орбан и немските генерали го казаха - Общи Европейски Сили !
28
3
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Тая журналистка публикува в този сайт само ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ!Просто е непонятно как съвременен човек може да е толкова *** , колкото нея!Как един път не уцели истински , достоверен материал !Боже , колко простотия ни залива отвсякъде - толкова ли се опростачихме?
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в тая геополитика отново сме на грешната страна ...!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
ия преди 7 години
До 44 ДС Ти искаш да кажеш доброволно да се на.ъзем на Американците за да не ни го сложат Турците така ли да го разбирам? Е какве е разликата, като така или иначе все сме от и.аната страна.
25
6
 
29
 
! Отговори
Москва слезамНеВерит преди 7 години
За Русия винаги е бил болен и нерешен проблем този за Проливите. Нали заради това води 7 войни с Турция. Русия прекрасно знае, че на Турция не може да се вярва.Подялба не устройва Русия в нейната дългосрочна политика за контрол над Проливите. По-точно ще има надлъгване и изчакване Ердоган да падне, защото той никак не е угоден на руската политика. Една силна и независима Турция не е угодна никому, камо ли да я засилват с още европейски територии.
24
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече ме е страх от руското джужде, съсипа Украйна, със сигурно може да съсипе и България тоя .
23
4
 
26
 
! Отговори
р преди 7 години
А Борисов нехае за БГ .Той е под протекцията на истанбулския Сарай за да не е под Боянския сарай .Бедна Бедна Българио ,кой да вярва ,че 140 г след свободата пак ислямски депесарски бейове ще те мачкат. И ще избираш между Ердоган и Доган .Това избор ли е изобщо ,Българио .
22
7
 
7
 
! Отговори
Волен преди 7 години
Оттук насетне нареждам на мойте атакисти чинно да уважават нашия нов съюзник Ердоган, защото съюзника на нашия съюзник е и наш съюзник. Анадънму?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #17:Много си умен,ама,не съвсем.Знаеш ли как Рим е решил проблема Ханибал(или Анибал)?!Докато същия е "вършеел" безпрепятствено из Апенините с войските си и е минавал на 8 километра от стените на Рим,цели 17 години,римляните му спретват следния номер:Набират и обучават една армия и я стоварват с кораби пред Картаген.Картагенските управници спешно повикали Анибал и той се завърнал с войските си пред Картаген,където,обаче загубил единствената си битка от римските войски.Та така, "умнико".
20
3
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Балканите се поделят още по време на Визaнтия точно и ясно пише в книгата на Писатяля Стоян Динков Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела , а после Османска Империя буквално чрез Санстефанския мирен договор продава България на Русия , цитирам от Википедия - ''Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна...''
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скарани-нескарани - диктаторите се надушват...
18
1
 
18
 
! Отговори
избрано от нюзпотока преди 7 години
Преди седмица щяхме да правим флот с Турция срещу Русия ,сега Русия щяла да ни търгува на Турция . Чакам следващата седмица нова нелепица .