Ако една десета от обвиненията се докажат, се връщам в Турция!

Гюлен иска международно разследване на опита за преврат
12 авг 2016 16:37, Елка Василева
43
Ако една десета от обвиненията се докажат, се връщам в Турция!
Фетхуллах Гюлен. Снимка: архив, Reuters

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, иска международно разследване на опита за преврат в Турция и изрази готовност да се върне в родината си, ако разследването докаже "една десета" от обвиненията срещу него, съобщават Ройтерс и ТАСС, като се позовават на статия на Гюлен, публикувана във в."Монд".

Анкара смята Гюлен за отговорен за опита за преврат в страната на 15 юли.

"Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам най-пълно сътрудничество. Искам независима международна комисия да проведе разследване на този опит за преврат. Ако една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, аз се задължавам да се върна в Турция и да нося отговорност", посочва Гюлен в статията.

Още по темата

Наред с това той за пореден път отхвърля обвиненията за причастност към опита за преврат на 15 юли, като подчертава, че неговата организация никога не е претендирала за политическа власт. Въпреки че стотици правителства, разузнавателни служби, изследователи, граждански сдружения в целия свят следят движението вече повече от 25 години, досега не бяха разкрити никакви незаконни действия, отбелязва Гюлен.

По думите му сред участниците в пуча действително може да е имало "военни, заявяващи, че симпатизират" на неговото движение. Казвам без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха моите идеали и доведоха до стотици и хиляди жертви, посочи той.

Гюлен каза, че правосъдието трябва да накаже всички виновни, но направи уговорка, че в съвременна Турция съдебната система не вдъхва доверие. Никой - нито аз, нито който и да е друг, не стои над закона и аз искам всички виновни, каквато и да е тяхната принадлежност, да получат наказанието, което заслужават в рамките на справедлив процес. Но от 2014 г. съдебната система се намира изцяло под управлението на властта и така вероятността за справедлив процес е близка до нула. Именно затова призовах за създаване на международна комисия и обявих, че ще се съглася с нейните заключения, изтъква Гюлен.

Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ТурцияФетхуллах Гюлен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DA USA SA VELIKA KOCHINA S 200 MILIONA BEDNI.BEZ ZDRAVEOPAZVANE BEZ OSIGUROVKI BEZ PRAVA ZA VSICHKI OSOBENNO STRELQT PO CVETNI RASIZYM I VYRVETE I VIJTE KVO E GADNO MQSTO.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MRYSNA USA GUIVENDIQ
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са велика страна. Всеки който не нарушава законите им е добре приет и защитен. В случая с Гюлен, въпреки че е ислямист той може да работи там според съвестта и разбиранията си, същото се отнася и за десетки комунисти работещи на територията на САЩ и уважаващи техните закони.
14
4
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Щом в български сайт има новина за Турция!!!!!!!! Ще го коментираме пък ТОЧНО ТУК!!!!!! КОЙ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ГИ ЧЕТЕШ ТЕЗИ НОВИНИ????
13
1
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Точно така, те мислиха, че ще го разиграят, но Ердоган не е играчка, на никои и това го показва и на европа и на америка, затова има толкова симпатизанти... евала:-)
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност Гюленистите докараха на власт Ердоган. Те се надяваха, че ще го командват но той се оказа доста харизматичен за повечето от турците и накрая се сдоби с толкова власт, че им дръпна килимчето под краката.Междувременно гюленистите се докопаха до 70% от турските медии. Религиозни, националистически, кемалистки (разбира се привидно светски) и манипулираха многоЕрдоган ги съди и го обявиха за диктатор. В крайна сметка той загуби повечето дела защото Хизмет вече беше и в конституционния съд
11
2
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Освен това, Ердоган като дойде на власт го покани да дойде в Турция, "ако искаш и партия си отвори" му каза, ама той не се върна...ЗАЩО??? ЕТО ЗА ТОВА ОТ ТАМ МУ БЕШЕ ПО ЛЕСНО, ДА ДЕЙСТВАТ С ЦРУ!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като телевизията му Саманйолу беше закрита тя започна да излъчва нелегално от Германия чрез ЮТуб.Един месец преди преврата започва предаване със заглавие "Време за свобода" и един Професор и Имам някакъв на Гюлен казва:"В тези дни аз започвам да си мисля, защо съм професор?Защо не съм поне някакъв Майор? Това не може да продължава така (ситуацията в Турция). Но искам да уверя всички мои съмишленици, че остана много малко. Трябва да търпим още малко. С волята на Аллах ще настанат много добри времена за нас и за Турция. Няма да говоря повече.Тези които трябва да ме разберат разбраха
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фетхулах Гюлен има завършен 3-ти клас. Има начално образование. Откъде има милиарди и организацията му има пипала в над 100 страни с мюсюлманско население?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телевизията му Саманйолу Тв постоянно манипулираше думите на Ердоган. Ердоган пред множеството:"Ако дойдат "каки със забрадки" при вас и искат пари за религиозни организации (в случая Хизмет на Гюлен) им кажете "Защо си дошла тук бе жена? Няма да дам пари за оня" (Гюлен).Веднага по тв на Гюлен му изопачиха думите:"Премиерът Ердоган отправи нанадки към Хизмет но една анадолска жена защити нашата организация при което Ердоган се обърна към нея с думите"Защо си дошла тук бе жена?"Дават само този отрязък и говорителят коментира, че Ердоган нямал търпимост към различно мнение.
7
0
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
много си прав, ДАНС трябва да разследва тези стаи-клетки, в Русе има такива клетки, на вестник заман офисите-там се сибират гадините....
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този тип е един лъжец и е хранилка на ЦРУ това е сялата истина евала на турците хайде комшу давай
5
2
 
13
 
! Отговори
Али преди 7 години
А ако се докаже че ислямизираш България ( Родопите )Ще седнеш ли на колчет.оА тези сгради в БГ където се влизат с пръстови отпечатаникъдето се мият мозъци ( sohpet odalari ) на кого са?На С.Р'У ли са ...
4
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
оон да изпрати межд наблюдатели в затворите в турция да се види при каквиусловия живеят арестуваните спазват ли се чов прави имат ли зашита и изобщодали са живи ако ердоган откаже санкции до дупка
3
4
 
11
 
! Отговори
:) преди 7 години
аахахахахаамеждународно разследване.... хайде цру почна с игричките, техни хора да разследват....мам... им
2
7
 
6
 
! Отговори
xfgfg преди 7 години
Евала на турците бъркат чак на Щатите в гъ...ъ,но Гюлен като го гледам е по-глемия брат на Кеворк,а Ердоган е по-малък такъв на Ицко Финци..........
1
1
 
12
 
! Отговори
абв преди 7 години
Ако вече не си потребен на цру ще те върнат в легнало положение