Наистина ли Съветският съюз си е отишъл?

Прочит на събитията в СССР отпреди четвърт век
18 авг 2016 22:12, Елка Василева
221
Наистина ли Съветският съюз си е отишъл?
Михаил Горбачов и Борис Елцин. Снимка: архив, Reuters

22 август е празник в Русия: Ден на националното знаме. Обаче заема доста ниско място в йерархията на празниците. Няма да има парад като в Деня на победата. Руснаците няма да почиват като на Деня на труда, Деня на Русия, Деня на жената, Деня на защитниците на отечеството и още половин дузина други празници. Някой, който посещава страната, едва ли ще забележи, че този месец Русия отбелязва 25 години от исторически повратен момент, пише Маша Гесен във в. "Ню Йорк таймс".

Какво се случи преди четвърт век? На 18 август 1991 г. четирима от най-високопоставените съветски представители отлетяха в Крим, където президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов прекарваше отпуска си, и го поставиха под домашен арест. На следващия ден съветските граждани се събудиха с новината, че комитет от КГБ, армията и лидерите на КПСС е обявил извънредно положение. Три дни по-късно превратът пропадна.

На 21 август провалът му стана очевиден и властите на Москва скоро махнаха гигантски паметник на основателя на тайната полиция Феликс Дзержински от пиедестала му в центъра на града. Руското бяло, синьо и червено знаме се издигна над сградата на законодателния орган, Върховния съвет на СССР в Москва. Само трима души загинаха на московските улици, преди опитът за преврат да приключи.

Две години по-рано поредица от народни протести, водени от продемократични активисти, свалиха комунистическите управления в няколко източноевропейски страни. Те станаха известни като Революциите от 1989 г. Повечето бяха мирни; чехите нарекоха своята "кадифена". Управляващите партии просто капитулираха. Според много публикувани на Запад книги и по мнението на някои руски интелектуалци трите дни на август 1991 г. бяха руската версия на кадифена революция и те бяха запомнени като края на Съветския съюз.

Те обаче не бяха нито краят на Съветския съюз, нито кадифена революция. Двадесет и пет години по-късно това може би е по-ясно от всякога.

Към лятото на 1991 г. съветската империя агонизираше от две години. Във всяка от съставните й 15 републики, включително Русия, имаше популярни движения за независимост. Навсякъде избухваха етнически конфликти и гранични спорове; проля се кръв. Горбачов лавираше между военни и мирни решения на набиращите сила кризи. Съветската държава бе използвала сила в Азербайджан, Грузия и Литва, десетки души бяха убити, а всички, които искаха промяна, бяха горчиво разочаровани.

Само че хардлайнерите, които бяха мнозинство в съветското ръководство, смятаха Горбачов за твърде мекушав. Като всеки лидер, който се старае да угоди на всички, Горбачов бе мразен от мнозина и нехаресван от повечето. Най-яростната му борба обаче беше с Борис Елцин, бивш партиен бос, който през юни 1991 г. стана избраният от народа лидер на Руската република в СССР.

Провалът на преврата на хардлайнерите създаде възможност за Елцин. Докато Горбачов бе държан за заложник в Крим, Елцин беше в Москва. Той се обърна към настроените срещу преврата протестиращи, и то качил се върху танк. След като пучът свърши, той бе смятан от мнозина за водача на победоносната съпротива и вече бе в позиция да казва на Горбачов какво да прави.

Когато Горбачов се върна в Москва на 22 август и започна на прочиства редиците на множеството поддръжници на преврата, Елцин смени някои от назначените от Горбачов със свои хора. Той също така се погрижи КПСС, чиито лидери бяха организирали пуча, да бъде закрита, докато Руската комунистическата партия продължи да работи. С други думи, Елцин пое контрола над всички важни съветски институции, от КГБ до командния център на плановата икономика.

През есента на 1991 г. другите съветски републики една след друга обявиха независимост, докато Горбачов, който още беше президент на СССР, се бореше да запази единството на съюза. През декември Елцин и лидерите на Беларус и Украйна се срещнаха и споразумяха Съветският съюз да бъде разпуснат. Горбачов не бе поканен. Даже не бе първият уведомен: узна го от беларуския лидер, след като Елцин се обади на президента Джордж Буш баща да му съобщи новината. В крайна сметка Горбачов трябваше да подаде оставка от президентския пост, защото страната му вече я нямаше. Повечето от институциите й заедно с членствата в международни организации преминаха към нова държава, наречена Руска федерация.

Елцин и сътрудниците му смятаха, че случилото се в Русия е по-добро от всякаква революция, дори и кадифена. Те бяха убедени, че с превземането на съществуващите институции ще донесат демокрация на Русия по-бързо и по-безболезнено, отколкото с разрушаването им. Не се замислиха кой знае колко върху факта, че това бяха институции на един дълго просъществувал тоталитарен режим. Не се съмняваха, че разполагат с нужната воля и сила да ги променят.

Тези институции обаче се оказаха по-силни от хората, които се бяха заели да ги реформират. Те се съпротивляваха на промените близо едно десетилетие, а щом Владимир Путин стана президент, те си дойдоха на местата и благоприятстваха регреса на Русия.

Днес животът в Русия, където всичко е политическо, където населението е мобилизирано около лидер и нация, където цензурата и еднопартийното управление на практика са възстановени, прилича повече на живота в Съветския съюз, отколкото в който и да било момент през последните 25 години.

Паметникът на тримата мъже, които загинаха по време на опита за провалилия се преврат през август 1991 г. - паметна плоча, за която знаят малцина - е занемарен, а обсъжданията вместо него да се издигне подходящ, видим отвсякъде паметник, заглъхнаха преди години. Затова пък статуята на Дзержински, която се намира в парк недалеч от Кремъл, бе любящо ремонтирана това лято, може би за четвърти път през последните няколко години. Обсъжда се и нейното връщане на старото й място.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: Съветски съюз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, тъжат наглосаксонците за таварищ Елцин- по негово време Бритиш Петролиум добиваше нефт в Сибир, 5 долара производствени разходи и 4 долара за Русия , останалото до 80 долара- чиста печалба.И това, докато еврейски олигарси и наглосаксонски компании заграбиха природните богатства на Русия, а обикновените руснаци умираха от глад и по уличите стояха негребани трупове с дни.И да дойде гадния Путин, да си вземе отново ресурсите от евреите и фашингтонците, тц, тц, тц, каква загуба
89
3
 
2
 
! Отговори
кольо преди 7 години
факт е че от Русия нищо хубаво не сме видели и историята говори за това...
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да е русофил-да бъде.Но опитайте се да виждате истината или поне 20 процента от нея..Но вие продължавате с изтърканите си лъжи,който обиждат ,хората , все още мислещи със собствените си глави.Скоро ми разказваха за мизерията в Новосибирск.Застинали във времето.Малцината,които имат коли са таратайки от шейсте години.
87
0
 
2
 
! Отговори
Алтернатива преди 7 години
Наистина ли Османската империя си е отишла?
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.... русифилията...исторически минало......Да си чувал за организация Национално движение български РУСОФОБИ? защото има НД "Русофили". И петата колона руски агенти е на всички нива. Дори има и русифилски партии в паркамента, които защитават руските а не българските интереси.
85
11
 
11
 
! Отговори
as преди 7 години
аман от такива статии, нима в една определена задокеанска държава не е тоталитарен и еднопартиен режим ? само погледнете коя е партията чийто президенти управляват последните десетилетия и пак ще си говорим
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По важно е да не си кон с капаци , отколкото русофил или русофоб . Русофилията и русофобията в България са историческо минало .
83
10
 
13
 
! Отговори
fsd преди 7 години
До АнонименПо същата логика - пусни си видеа и снимки от гетата в САЩ, от мексиканските и китайските квартали. И защо те тревожи как живеят руснаците? Това си е техния живот и могат да си го живеят както искат. Русия е твърде голяма, за да бъде живота еднакво добър навсякъде. Няма как в село в Сибир живота да е същия като в Петербург примерно.
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия е като в БГ.Богатите живеят на гърба на бедните.
81
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да паднем под турско робство или присъсъствие.После да се освободим сами и да се отърсим веднъж за винаги от русофилските си комплекси.
80
6
 
14
 
! Отговори
fsd преди 7 години
До АнонименНе искам да ходя в Русия. Защо да искам? Имам желание да стоя в България. Но да твърдиш, че в Русия няма нищо красиво, заслужаващо да се види само показва колко ограничено мислене притежаваш. И защо тази Русия ви е трън в очите? Не може всеки да се подчинява на американците - просто го приемете.
79
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fsdЧЕ КАК ДА НАПИШАТ НЕЩО ХУБАВО ЗА РУСИЯ СЛЕД КАТО ТАМ НЯМА НИЩО ХУБАВО ?!АКО НЕ ВЯРВАШ ОТИДИ ДА ЖИВЕЕШ ТАМ ЗА ДА ТИ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВАТА !
78
6
 
16
 
! Отговори
fsd преди 7 години
Не знам кой на кого плаща, но всеки ден се появява статия за Русия като в 80% от случаите е негативна.Кога ще напишете статия за положението в САЩ? Нали те са ни съюзници и би следвало да се интересуваме от тях.Руснаците си живеят в свой свят, със своите проблеми и ежедневие.Американците, от друга страна, се месят на всеки, но никой не казва лоша дума за великата демокрация, където до скоро афроамериканците ги гониха Ку Клус Клан и не ги пускаха в заведения с табели "забранено за черни и кучета"
77
0
 
16
 
! Отговори
Балкански синдром преди 7 години
Хиляди интелигентни българи заминаха на работа в чужбина.И не само те.Хиляди неграмотни роми опоскват джобовете и социалните системи на Европа.В България останаха шепа милиардери,които владеят всичко и народ блъскаш по цял ден за жълти стотинки.Болни,бедни и прости живеещи от злоба и омраза към другите и вечно коментиращи Меркел,Путин,Тръмп,BREXIT, без да правят нищо за собственото си благоденствие.Псуват Бойко и не ходят на избори,а ромите решават вота.
76
1
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Какво говориш, бе човеко.Пенсионерите виновни.Кои пенсионери.Със смешните пенсийки ,размазани от псевдодемокрацията.Всеки можел да работи и да се развива.Как пък не.За едни трохичките, за други милионите.Отново ни мачкат изтърсаците на БКП.Е вярно, едни се уредиха по-добре.Други изпуснаха кокала.И те май най много псуват днешното време.Но не лепи етикети на всички стари хора.Грозно е.
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофоб значи САЩ-офил с много лични парички в американски офшорни банки.Не съм си задавал вапроса какъв сам , но тази платена пропаганда ме направи русофил.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 191Нямам проблем с черната раса, ти ако имаш отиди на психиатър.
73
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че по соца мрънкат само пенсии които искат да се върне времето в което си клатеха краката и получаваха пари. Някой от нас помнят времето как 5 човека бяха назначени за една позиция и докато 1 работеше 4 пиеха кафета. Сега когато човек трябва да разчита на себе си, необразованите и мързеливи булгаропитеци рожби на "великия" соц започнаха да мрънкат и да се жалват как държавата не ги дундурка.
72
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 189Тъй тъй :) ние поне коленичим пред чужда държава която върна източна европ 100 години назад в развитието си. Като толкова ви харесва Русия, куфарите и айде да ви няма.
71
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофобите са генетично увреден *** от тялото на народа, 5% мутирала зловредна тъкан, която на определени интервали изтича в канала на историята.