Турция – платформа за действие на ислямистки групировки?

Дойче веле за поверителен документ от Берлин
18 авг 2016 21:08, Елка Василева
48
Турция – платформа за действие на ислямистки групировки?
Снимка: архив, Reuters

Турция се е превърнала в "централна платформа за действие на ислямистки групировки", се казва в таен документ на германското правителство. Но в същото време Берлин третира Ердоган като "рохко яйце". Нещо не се връзва.

Документът под номер 18/9274 на пръв поглед не представлява нищо необичайно. Той се отнася до 19-те въпроса, които парламентарната група на Лявата партия в Бундестага беше задала на правителството, се казва в коментар на Дойче веле.

Става дума за опити на турското правителство да въздейства върху германската политика и за връзките на официалната власт в Анкара с ислямистки групировки като палестинската Хамас и Мюсюлманските братя в Египет.

Такива въпроси често се задават в часовете, определени за парламентарен контрол в Бундестага. А Лявата партия е известна с критичните си въпроси по отношение на Турция. В случая обаче има едно почти сензационно обстоятелство. Само ден след като левите внесоха своите въпроси, в Турция имаше опит за преврат и последвалите чистки нанесоха тежки поражения върху германо-турските отношения.

Изведнъж турската вътрешна политика се превърна в тема, която вълнува цялата германска общественост. В Кьолн се проведе голяма демонстрация на привърженици на Ердоган. Берлин и Анкара се сблъскаха по въпроса за безвизовото пътуване на турски граждани в Европа. Отново на дневен ред излезе и проблемът с организацията Дитиб, която е пряко свързана с турското правителство и отговаря за джамиите в Германия, където прави и реклама за Ердоган.

С други думи, хората в Германия изведнъж започнаха да си задават повече въпроси, свързани с Турция. На този фон отговорите, които дава германското правителство, са твърде разочароващи. Поради причини, свързани с поверителността на информациите, за съжаление не било възможно да се отговори на въпросите, каза Оле Шрьодер, държавен секретар в Министерството на вътрешните работи.

Парещи въпроси

Интересно е обаче едно приложение към документа, за което съобщи общественият ТВ канал ARD. Това приложение носи гриф "Поверително – само за служебно ползване" и обществеността няма достъп до него. В това приложение, тоест – поверителната част от отговорите в рамките на парламентарния контрол – става дума за „идеологическата близост на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган с Мюсюлмански братя”, съобщава ARD.

Според телевизията, в документа се твърди, че под ръководството на Ердоган Турция значително е разширила връзките си с Хамас и с Мюсюлманското братство. Страната се била превърнала в "централна платформа за действие на ислямистки групировки в региона на Средния и Близкия Изток". Така например редица сателитни ТВ-канали на Мюсюлмански братя излъчвали от турска територия.

Това е почти сензационно. Защото по този начин германските тайни служби оповестяват, че турското правителство се е сближило с организация като Хамас, която в Германия официално се смята за терористична групировка. А тази оценка влиза в рязко противоречие с много предпазливата политика, която германското правителство води към Ердоган. Лявата партия смята, че фактите само подкрепят критиката ѝ към кабинета в Берлин заради политиката му към Турция. "Непонятно е защо федералното правителство продължава да се отнася с Ердоган като с рохко яйце", казва Севим Дагделен от Лявата партия.

Разногласия сред управляващите

В документа на критичен анализ се подлага и ролята на сдружението "Съюз на европейско-турските демократи", което организира митинга в подкрепа на Ердоган в Кьолн. Правителството в Анкара смята турската диаспора за "важен инструмент на една активна външна политика", пише в документа. И още: "В този смисъл според тукашните представи Сдружението извършва лобистка дейност в полза на Партията на справедливостта и развитието в Турция".

Въпросният документ очевидно не се приема изцяло вътре в правителството. Ролф Мютцених, външно-политически експерт на социалдемократите, намеква, че Министерството на вътрешните работи изобщо няма право да дава такива оценки.

"Когато става дума за толкова деликатен въпрос и за толкова непредвидими последствия, трябва да се вземе и позицията на Министерството на външните работи. Все пак Турция е държава от НАТО, където са разположени и германски войници".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 7 години
Пакта Путин-Ердоган ме подсеща за Пакта ***-Рибентроп!
14
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Нищо особенно е този документ. Просто на повече ще им стане ясно голямото издънване на Германия по отношение Турция и исляма. На мислещите отдавна е ясно.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес.бг, вие колко процента от лексиката на българския език сте цензурирали???!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО изнася от Турция ядрените бойни глави и ги мести в Румъния. И докато се джавкате, опитайте се да осмислите този факт. А че политиката е *** работа и няма нищо общо със справедливостта и почтеността, не мисля, че трябва да го повтаряме отново и отново.
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такъв *** като българите! Поне не по тази част на местната група от галактики!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И се радвай, че Путин все още се прави на разсеян, че спре ли уйде ви коня у ряката по-точно туристическия сезон пък и други неща.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Путин и Ердоган пак се сдушкаха" Хич не си въобразявай, че Путин ще си затваря очите пред всичко, което Ердоган върши. Само преди два дена в Съвета зс сигурност на Оон руския предстсвител е критикувал действивта на турците във връзка с кюрдите. Търпението на Путин не е безкрайно.
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките терористични актове в България са дело на комунисти. Дори и "турските" са дело на ДС. Малко си чело.
7
9
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
До АнонименПървият в света терористичен акт е извършен от българските комунисти в центъра на София...
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам,знам че единственият терористичен акт в историята на България е правен от турци.Там един влак бяха взривили с жени и деца.Ама понеже са дупе и *** с бг политиците сега дори има паметник на терористите.Предполагам,че следващата стъпка ще е обявяване на датата за национален празник,може терористоте да ги удостоят с ордени и награди.Само на Джак Изкормвачът не са давали "Стара Планина"Предполагам не са се сетили да викнат мистър колорадския президент да им го занесе на крака в Турция.
5
3
 
8
 
! Отговори
тия взеха да вонят преди 7 години
"Дойче Веле" как така изведнъжа обърна палачинката? Нали до вчера не спираше да отрича същото и да хули тези, които го казват? И да се знае, че те не са немска, а американска медия! По-точно служба, издържана от държавния департамент, с цел манипулации и влияние!
4
1
 
6
 
! Отговори
ВЪН ТУРЦИЯ ОТ НАТО! преди 7 години
До САЩНЯМАМ НИЩО ПРОТИВ!!НО ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГО ВИДИМ В ПИСМЕН ВИД!
3
4
 
11
 
! Отговори
САЩ преди 7 години
Турция вече не е част от НАТО!
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОМУНИСТИЧЕСКО ЗНАМЕ!!ЧЕРВЕНО СЪС СЪРП И ЗВЕЗДА!
1
5
 
4
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Лявата партия???