Гръцки селяни спасяваха мигранти. Кой сега ще спаси тях?

Година след мигрантската криза едно село си спомня за 2015-а
Обновена: 20 авг 2016 08:39 | 19 авг 2016 20:45,
40
Гръцки селяни спасяваха мигранти. Кой сега ще спаси тях?
Снимка: архив Reuters

Стратис Валамиос изключва мотора на лодката си и я оставя на брега на Скала Сикаминиас, гръцко село на остров Лесбос.

Небето е достатъчно ясно, че се вижда турския бряг отсреща. В подобна тиха вечер лесно могат да се хванат калмари.

Преди година обаче той и другите рибари в Скала Сикаминиас са имали различен улов. От морето те са вадели хиляди бежанци, прекосяващи Егейско море.

И така селцето Сикаминиас с населението си от 100 души става като разпределителна зона за посрещане на мигранти, устремени към Германия.

"Излизах в морето и виждах 50 лодки, които плаваха на зигзаг към мен", разказва Валамиос пред "New York Times". "Отправях се към тях, а те хвърляха децата си в лодката ми, за да ги спасят!"

Днес мигрантите вече са секнали. Брегът, някога осеян с оранжеви спасителни жилетки и пробити лодки, вече е почистен. Човешката драма обаче е оставила отпечатък на целия остров Лесбос.

Тази година обаче освен мигранти, и туристи вече не идват. Потокът от германци, шведи и други туристи, които някога са отдъхвали в кристалните води на Лесбос вече не искат да почиват на място, белязано от човешкото отчаяние.

Сред жителите на Скала Сикаминиас цари неразбиране. Когато мигрантската криза започва - много от жителите се вживяват в ролята на добрите самаряни. С безкрайна щедрост те се обединяват, за да спасят хилядите новодошли.

"Цялото село се гордее от това, което направихме", разказва Теано Лумис, който има таверна. Точно пред нея пристигали лодките. "Не знаеш кой да спасяваш първи, има толкова много хора. Но ги спасихме", спомня си той.

Сега спадът в бизнеса удря и без друго изтормозения Лесбос, който едва едва се измъква от икономическата криза.

Някой си спомнят за мигрантите с горчивина. "Не искам да се връщат", казва рибарят Никос Катакузинос. "Донесоха достатъчно бели на селото и острова", настоява той.

Въпреки това повечето жители не винят мигрантите. Много от тях са потомци на бежанци, избягали от Турция през 20-те години на миналия век.

Стратис Валамиос се връща в спомените си за 2009 година, когато бежанците почват да идват. Много преди бежанската криза от лятото на 2015 година, много преди задълбочаващата се криза в Близкия Изток. Тогава Стратис за първи път вижда лодка с мигранти - 20 души, от които той самият успява да спаси 10. Останалите 10, сред които имало и деца, били завинаги погълнати от морето.

Миналата година обаче лодките идват с хиляди към брега. Гръцкото правителство, в разгара на икономическа и политическа криза, съвсем не е подготвено за хилядите новодошли. Стратис си спомня, че миналото лято е виждал стотици бебета. Спасявали първо най-малките, после се връщали за възрастните. "Понякога не знаеш дали детето няма да остане сирак", коментира той.

Скоро селото изградило истинска система за спасяване. Ако някой види лодка, която потъва, подава сигнал към рибарите да се насочат към морето. Жителите се събирали на брега, за да посрещат и помагат на оцелелите. В един момент новодошлите били 5000 на ден. Жените пък поемали новодошлите и ги водели в малка къща наблизо, където ги обличали в дарени дрехи и давали мляко за бебетата.

Йоргос Софранис бил сред онези, които чакали на плажа. Той е овчар, пасял стадото си на един хълм, от който виждал лодките.

"Отначало дори овцете се бояха заради крясъците", казва той. - "Но като нас и те свикнаха!"

"Беше като сцена от третия свят. Улиците бяха препълнени с хора. Можеше да се видят белезите от войната върху някои деца. Дори и най-големият хейтър би се смразил при тази гледка", казва Йоргос.

А сред хаосът в спасяването на бежанците, той намерил своето спасение. Неговият син и дъщеря наскоро починали. Покосени от рядка форма на епилепсия, те си отишли от този свят на две последователни Коледи.

"Една нощ едно дете пристигна на плажа, което приличаше толкова много на синът ми", казва Йоргос. - "Обърнах се настрани, облян в сълзи. Поне това момче оживя!".

"Това ме спаси. Да помогна на тези деца. Защото не можах да помогна на моите собствени!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Афганистан, Сирия, Ирак, Либия - все евроатлантически демократизирани държави.преди евроатлантиците кой беше там бе ушaнко? Забрави ли за братската дружба между народите и СССР?
23
5
 
9
 
! Отговори
Арети преди 7 години
Стреляне на МЕСО!!! Така е по эакон, апропо срещу мюсюлманската имиграция!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борянке, вземи да прочетеш за употребата на пълен член в текста. Нещо ти се губи граматиката.
21
3
 
21
 
! Отговори
Жалостиви, бреЙ! преди 7 години
Нещо не ми се вярва гърците, които са толкова изстрадали от ислямски нашествия, да се умиляват толкова от напиращите по земите им стотици хиляди мюсюлмани. Били са 400 години под османско владичество. Малоазийските гърци са изселени, буквално избити или изтласкани в морето след Първата световна. Айде тогаз никой не ги е карал да нападат Мала Азия, ама последно са изгонени от половин Кипър през 70-те. Гърците не могат да дишат мюсюлмани, в Гърция джамии няма, като как изведнъж им дошъл друг акъл?
20
7
 
38
 
! Отговори
ех преди 7 години
Колкото и бежанци да дойдат в Гърция,никога няма да видиш турско-мюсулманска партия да участва в упралението на страната.Никога няма да видиш турски новини по телевизията.Гърците са християни и много държат на това,а християнството учи да помагаме на ближния.Но Гърция е Европа,България мутренска държава подчинена на Путин и Ердоган.Ние българите не сме виновни за това,просто толкова години комунизам е увредил хората които не знаят що е то да се бориш за правата си.
19
2
 
27
 
! Отговори
ххх преди 7 години
До Анонимен"От написаните коментари мога само да се радвам, че бежанците до България не са стигали по море. Ако беше станало това вие скъпи сънародници бихте ги издавали. Живуркайте си живота и не се къхърате за нищо. Вие да сте добре!"Я се скрий! Не искам този, или детето му някой ден да взривява или ръга мен и децата ми, както това се случва в Европа. Няма такова нещо като добро съжителство с хора от тая част на света. Като си мераклия си напълни къщата с такива и си ги гледай. ***-ха!
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гръцките селяни ще ги спасят арменските попове когато евреите си дойдат от жътва в горещото куково лято и донесат щайги с круши родени от върба..
17
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От написаните коментари мога само да се радвам, че бежанците до България не са стигали по море. Ако беше станало това вие скъпи сънародници бихте ги издавали. Живуркайте си живота и не се къхърате за нищо. Вие да сте добре!
16
7
 
24
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Изключително рядко е да видиш някой, който така ентусиазирано тича към собствената си гибел. Браво на тия селяни. Спасявайте още мигранти и чакайте да ви дойдат после туристите. Единствените "туристи" които ще дойдат са още такива. Хаха!
15
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не ми е ясно.Гъркът разправя за стотици жени и деца,а по телевизиите показваха хиляди млади,здрави мъже,с клетъчни телефони и джи-пи-ес системи,които преминаваха през македонската граница?!Тези жени и деца в Гърция ли бяха оставени,и изобщо,как стават тези работи?Нещо ми намирисва на нагласена НПО-работа!
14
3
 
40
 
! Отговори
Ако не беше Сорос преди 7 години
и ако ЕС не се управляваше от безмозъчни триполови същества,още в самото начало трябваше да се затворят границите на ЕС.По суша и море.Трябваше да се построят КППта и там да се изпратят специалисти.Всеки който иска да влезе в ЕС, трябва да премине от там.Да се допускат предимно християни,защото Европа е християанска и такива,които действително бягат от ужасите на войната.На всеки бежанец да му се обясни,че трябва да спазва законите и да се интегрира,иначе обратно от където е дошъл.
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приемайки хора от бившите си колонии в северна Африка,Франция постепенно се ислямизира.В Белгия и Холандия се образуваха огромни гета с мразещи цивилизацията ислямисти.Меркел "изби рибата"с приемането на милиони бежанци.Те съсипаха всичко по пътя си.От Турция през гръцките острови,Македония,Сърбия,Унгария,Австрия,Чехия.Всичко се превърна в ***.Следвайки плана на Сорос, Меркел съсипа цяла Европа и създаде проблеми на всички.
12
38
 
9
 
! Отговори
Еллин преди 7 години
Чета злобните коментари и разбирам защо България никога няма да се оправи... Не ни мислете нас, ние ще си се оправим, ще помагаме без да мислим какво печелим, ще си продължим на пред... А вие?
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Афганистан, Сирия, Ирак, Либия - все евроатлантически демократизирани държави. Също кат в Украйна обаче, а и както нас, местното население предпочита да отиде при демократизаторите след като е било демократизирано. Защото общоизвестна истина е, където е стъпила евроатлантическата демокрация, трева не никне.
10
2
 
33
 
! Отговори
момо преди 7 години
Никой. Защото са ги спасявали наобратно. Трябвало е да ги спасяват към турските острови. Покрай 2 спасени дечица показани по социалните мрежи пристигнаха 200 000 иракчани.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ами защо Червеновратият от Банкя ги спасява в България,регистрира , вместо да ги екстрадира незабавно .
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ви сега спасители.Другия път пак търчете да ги спасявате. Хващайте мотиките, червени вратове, сиртакито с узо свърши.
7
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-точно е "гръцки селяни го играха на каналджийство"...
6
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега сълзливи мелодрами-колко било страшно,колко било мъчно.Какви са герои гръцките селями за да спасяват лодките с избягалите затворници.Брао-герои на мача.Само докато писах тва на планетата Земя умряха няколкостотин човека.И кво от тва?Всички умиеат рано или късно.
5
22
 
14
 
! Отговори
Васесилев преди 7 години
Слави е ***, плюйте на него