Как Кипър привлече 1 млрд. евро за марини

Пет яхтени пристанища се строят в момента в страната
13 сеп 2016 22:24, Екип на Investor.bg
1
Как Кипър привлече 1 млрд. евро за марини
снимка: Investor.bg

Тазгодишният септември се оказва възлов за дългосрочното развитие на кипърския туризъм. Само за пет месеца след успешното си излизане в края на март от тригодишната оздравителна програма на тройката международни кредитори /Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ)/, Кипър направи ключови стъпки за икономическото си възстановяване след дълбоката криза. Правителството залага на амбициозна програма за изграждането на модерни яхтени пристанища, което се очаква да даде нов тласък на бизнеса, да разкрие нови работни места, да разшири и подобри предлагания в страната туристически продукт.

През първата седмица на септември бе подписан договорът за изграждане на един от най-космополитните проекти, както бе обявен още отсега - за яхтеното пристанище в Агия Напа, курортен град на източното крайбрежие на острова. Основният камък за двете кули-близнаци – една от емблемите на бъдещата “Агия Напа Марина”, ще бъде положен на 30 септември в присъствието на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В средата на септември ще започнат международните презентации за “Пафос Марина”, на западното крайбрежие на Кипър, „зелена светлина” за чието изграждане правителството даде през май тази година. Следващата седмица в Кипър се очакват и инвеститори, които въз основа на икономическите и технически представяния на проекта да решат дали и как да участват в него.  Пак през този месец ще се проведе търгът за „Ларнака Марина” – бъдещата придобивка на един от най-красивите градове на южния бряг.

Единственото действащо сега яхтено пристанище – „Лимасол Марина”, в най-големия крайбрежен град на острова, пък навлиза във втората фаза на изграждането си. През юни бе обявен планът за строителство на нови вили и апартаменти, който се очаква да завърши в началото на 2017 г.

В етап на готовност е яхтеното пристанище в Паралимни, в източния край на Кипър, тръжната процедура за чието изграждане и експлоатация приключи през месец май.

За марините във всеки крайбрежен град на Кипър четете в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Кипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари