Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!

Оставят на Ирина Бокова сама да прецени дали да се оттегли
111
Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!
Снимка: архив Reuters

Външният министър Даниел Митов декларира, че не е лобирал за друг кандидат за главен секретар на ООН, освен за Ирина Бокова. По думите му правителството, премиер, президент, не са си позволявали да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

"Всички спекулации, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри на държави-членки на Съвета на ООН, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи“, настоя той. По думите му, който твърди такова нещо, е подведен или умишлено лъже. 

Още по темата

По-рано днес с благодарности към Ирина Бокова, правителството пренасочи политическата си подкрепа към еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На въпрос какво би станало, ако Бокова откаже да се оттегли, което може да бъде само нейно решение, Митов не отговори и прекрати брифинга. По-рано той бе лаконичен по тази тема:

"Оставяме на преценката на г-жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание“.

Външният министър обясни, че консултациите на управляващите били свързани с "подкрепа или неподкрепа“ за номинацията досега.

"Анализът ни показва, че г-жа Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно“, посочи той. Митов обаче отново подчерта, че на официални срещи никой не си e позволил да излиза от официалните позиции. Според него всичко останало са спекулации и търсене на оправдание.

По отношение на въпрос за подкрепата на Русия за номинацията на Кристалина Георгиева, Митов заяви, че не е проблем или фактор това, че тя е действащ еврокомисар и че е уважаван човек навсякъде по света.

"В постоянен контакт сме с всички държави – постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност“, допълни той.

Външният министър посочи още, че взетото от правителството решение е тежко.

"Направили сме своите консултации и сме взели това решение на база на реалността и анализ, а не на базата на спекулации и на различни прищевки и желания. Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група да излезе със сериозен шанс пред кандидатите, които са далеч пред г-жа Бокова“, заяви външният министър.

Той отново посочи, че "след дълго време на искрена подкрепа за г-жа Бокова“, положени огромни усилия от страна на всички български институции и проведени ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН, кандидатурата на Ирина Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна.

Митов подчерта, че с новата номинация нищо не е гарантирано и не може да бъде сигурно, защото това е много сложно и дълго състезание.

"Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите до момента, но българското правителство трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН, като ще се опитаме да съберем максимална подкрепа в рамките на групата за г-жа Кристалина Георгиева, каквато до момента нямаше“, каза Митов.

По думите му институциите ще дадат всичко от себе си за успеха на тази номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пожелаваме успех на Кристалина Георгиева защото фаворитката на Маскве и БСП другарката Бокова няма никакъв шанс да я изберат
62
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стрина КриСталина от мафиотската дружина.
61
12
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Дъното бе ударено още с избора на тиквата за премиер. А решението на тиквата да номинира Бокова- отявлена комунистическа ***- бе по тъпо .... дори и от неговият образ.
60
2
 
18
 
! Отговори
охлюф преди 7 години
този данчо, още ли е министър?
59
4
 
16
 
! Отговори
Гана Скарлатова преди 7 години
Не зная,какво очаква мутрейшън тиквов от кристалната ***?
58
15
 
4
 
! Отговори
EU преди 7 години
Какво са се разревали ***, мале. Кой е провалил Бокова? Някой е виновен, че тя остава все 6-та ли? Какъв и беше шанса, тя е все 6-та, 6-та, не 2-ра. Бойко вчера се е разбрал с Путин и ще слагаме Кристалинка, споко. Не, че някой бръсне това ООн за нещо вече.
57
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравления за цялото правителство! Страхотен ход!!!
56
1
 
8
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Kakva turbo kapitalisticheska durjava e Kitai kato imat centralno planirane za nai-ogromnite ogromnite si predpriqtiq i banki? Mnogo maloumnici sa se subrali tuka.
55
4
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
62 мпрал и социализъм аре бегай у лево бе бббоклук
54
9
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Мисля че по добре беше при създалата се ситуация да няма друг кандидат въпреко че винаги съм смятал че Кристалина има по големи шансове . Но сега не знам ще видим
53
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази бабушкера я ползват като ***. Не мога да й попреча, защото тя се съгласява да е такава.Не се вълнувам - няма нищо честно на земята. В никоя институция. В никоя страна.МОРАЛЪТ е присъщ на социализма, тези"демократи" нямат нищо общо с морала.Видяхте ООН - инструментът на сащ срещу света, хуманизма, инструментът на завоеванието, наглата бруталност и човеконенавист. НАТО е същото.ЕС?Ес ни направи колония, която не произвежда нищо. Модел. Бежанците са тези - от ограбенитеколонии.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си за какъв ме мислят на запад мен, вас, вашите познати, родители деца.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименползата е нулева, освен за конкретният човек
50
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соцтроловете ще свалят Тиквата... Те не знаят София къде е и без организиран от Нинова транспорт не излизат от родните си места, ще свалят *** :D
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБСОЛЮТНА СЕЛЯНИЯ,НО НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ НЕЩО ДРУГО ОТ ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТАРНИ АЛИТЕРАТИ И ОТКРОВЕНИ НЕУКИ ПРОСТАЦИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ?
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, театралите, не скърцайте със зъби, ще ги счупите, а имплантите са скъпи.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Защото си паднал от Марс и не знаеш каква е ползата от това българин да е начело на ООН - в политически план, като престиж и пр.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, вече ударихме дъното. Не ви ли омръзна неграмотни и необразовани хора да ви управляват?
45
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо толкова емоции за някаква административна протоколна длъжност без практическа полза, освен че този дето ще я заема ще има големи привилегии срещу никакви отговорности и отчетност
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DREAM THEATER - Те и другите тролчета толкова ги бива. И за тях политиката е сложна материя май.