Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!

Оставят на Ирина Бокова сама да прецени дали да се оттегли
111
Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!
Снимка: архив Reuters

Външният министър Даниел Митов декларира, че не е лобирал за друг кандидат за главен секретар на ООН, освен за Ирина Бокова. По думите му правителството, премиер, президент, не са си позволявали да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

"Всички спекулации, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри на държави-членки на Съвета на ООН, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи“, настоя той. По думите му, който твърди такова нещо, е подведен или умишлено лъже. 

Още по темата

По-рано днес с благодарности към Ирина Бокова, правителството пренасочи политическата си подкрепа към еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На въпрос какво би станало, ако Бокова откаже да се оттегли, което може да бъде само нейно решение, Митов не отговори и прекрати брифинга. По-рано той бе лаконичен по тази тема:

"Оставяме на преценката на г-жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание“.

Външният министър обясни, че консултациите на управляващите били свързани с "подкрепа или неподкрепа“ за номинацията досега.

"Анализът ни показва, че г-жа Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно“, посочи той. Митов обаче отново подчерта, че на официални срещи никой не си e позволил да излиза от официалните позиции. Според него всичко останало са спекулации и търсене на оправдание.

По отношение на въпрос за подкрепата на Русия за номинацията на Кристалина Георгиева, Митов заяви, че не е проблем или фактор това, че тя е действащ еврокомисар и че е уважаван човек навсякъде по света.

"В постоянен контакт сме с всички държави – постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност“, допълни той.

Външният министър посочи още, че взетото от правителството решение е тежко.

"Направили сме своите консултации и сме взели това решение на база на реалността и анализ, а не на базата на спекулации и на различни прищевки и желания. Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група да излезе със сериозен шанс пред кандидатите, които са далеч пред г-жа Бокова“, заяви външният министър.

Той отново посочи, че "след дълго време на искрена подкрепа за г-жа Бокова“, положени огромни усилия от страна на всички български институции и проведени ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН, кандидатурата на Ирина Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна.

Митов подчерта, че с новата номинация нищо не е гарантирано и не може да бъде сигурно, защото това е много сложно и дълго състезание.

"Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите до момента, но българското правителство трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН, като ще се опитаме да съберем максимална подкрепа в рамките на групата за г-жа Кристалина Георгиева, каквато до момента нямаше“, каза Митов.

По думите му институциите ще дадат всичко от себе си за успеха на тази номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати ВИЦА!
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе дайте да предложим тиквата. Той и мин пред може да бъде, и президентин, и началник на ООН-то едновременно.
21
4
 
23
 
! Отговори
Странджа, пак ли ти? преди 7 години
Странджа, Пак се изказваш неподготвен като типичен боков фен :) ООН не ти е НАТО и не се управлява от САЩ. Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност и без тях нищо в ООН не може да се случи. Капиш?
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От известно време почнаха да ни пробутват и отрочетата на *** като министърчета приватизаторчета, бизнесменчета и т.н. - та и вие не ставате, както и вашите бащи и дядовци! Пълна отврат, вече сериозно почвам да търся работа в чужбина! Това вече не се трае, не е нормално, и при фашистите, и при турците и при византийците не е било толкова трагично положението!
19
0
 
11
 
! Отговори
AZ преди 7 години
До СТРАНДЖАТАPrav e strandjata za smenite v sporta. No smyananata na 1 sustezatel stava sled kato zavurshi 1 sustezanie. V individualnite sportove e taka. V dadeniya sluchai e greshka da smenyat edna kandidatka s druga po vreme na "sustezanieto".
18
18
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Логично еЖивееш като скот, защото наистина си скот... - съдейки по коментара ти...
17
5
 
31
 
! Отговори
gtf преди 7 години
Бойко е най-големият предател, най-слабият и най-корумпиран управник за последните 1335 години.
16
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOKVO ME INTERSUVA TEZI KOMUNISTICHESKI BOKLU
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е той пожарникара си сменя настроението и мнението по сто пъти на ден, какво очаквате? ОСТАВКА! МАФИЯ! ВЪН ГЕРБ!
14
2
 
37
 
! Отговори
Логично е преди 7 години
С Боко Мутрата начело на държавата ви чака само това - срам, излагации и бедност. Избрали сте един пожарникар, чел една книга да ви управлява и се чудите: Защо живея като скот?
13
24
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
За цялата тая дандания е виновна Бокова и само Бокова... - като дипломат тя беше наясно, че няма как червена муцуна да се настани в центъра на Ню Йорк без съгласието на американците... - а отношението им към нея е повече от ясно... - какво си е въобразявала тя... - заради своята лакомия за власт компрометира не само себе си, но и държавата...
12
1
 
32
 
! Отговори
:) преди 7 години
100% се е обаждал и затова другарката Бокова е 5-6 в класацията. Всички са били наясно, че ще я сменят. Така или иначе, и другарката Сталинка няма да е, затова само си чешем клавиатурите. Имаше някакъв шанс за другарката Иринка, но Боко я провали.
11
0
 
38
 
! Отговори
Юксел преди 7 години
Нещо не ме кефи тая Кристалина, кариеристка ми се струва
10
24
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Абсолютно нормално... - и в спорта е така и в политиката... - никой не е вечен - който не става трябва да бъде сменен... - е, най-добре ако сам се усети и се оттегли, но за *** - това е изключено...
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина не съзнава ли, че пада жертва на амбициите на скъсалия с реалността бойко ?
8
3
 
13
 
! Отговори
Гаварить Москва преди 7 години
Най-достойнешний кандидат за постване в ОН, дощеря булгарског народа Ирна Боковска, била продана от прадани булгарски проданики. Жаль, жаль, что будем делать, товарищи?
7
1
 
30
 
! Отговори
Мит-офф преди 7 години
В постоянен контакт сме с всички държави - на всички тях непрекъснато повтарях, че ще сменим Бокова.
6
0
 
56
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
Това е най-големият резил във външната ни политика от близо 70 години. Срам, срам...
5
1
 
42
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Ако това ни е дипломацията - за третия свят сме.Митов лъже, може би и Меркел не е говорила с Путин по темата ... , но отрича като комунист на разпит. Жалка работа.
4
2
 
41
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Дано Бокова не се откаже да ни видят всички колко струваме като народ и какви хора избираме да ни управляват....