Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!

Оставят на Ирина Бокова сама да прецени дали да се оттегли
111
Митов за обрата за ООН: Тежко решение, не може прищевки!
Снимка: архив Reuters

Външният министър Даниел Митов декларира, че не е лобирал за друг кандидат за главен секретар на ООН, освен за Ирина Бокова. По думите му правителството, премиер, президент, не са си позволявали да се отклоняват от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента.

"Всички спекулации, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри на държави-членки на Съвета на ООН, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не, са лъжи“, настоя той. По думите му, който твърди такова нещо, е подведен или умишлено лъже. 

Още по темата

По-рано днес с благодарности към Ирина Бокова, правителството пренасочи политическата си подкрепа към еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На въпрос какво би станало, ако Бокова откаже да се оттегли, което може да бъде само нейно решение, Митов не отговори и прекрати брифинга. По-рано той бе лаконичен по тази тема:

"Оставяме на преценката на г-жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание“.

Външният министър обясни, че консултациите на управляващите били свързани с "подкрепа или неподкрепа“ за номинацията досега.

"Анализът ни показва, че г-жа Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно“, посочи той. Митов обаче отново подчерта, че на официални срещи никой не си e позволил да излиза от официалните позиции. Според него всичко останало са спекулации и търсене на оправдание.

По отношение на въпрос за подкрепата на Русия за номинацията на Кристалина Георгиева, Митов заяви, че не е проблем или фактор това, че тя е действащ еврокомисар и че е уважаван човек навсякъде по света.

"В постоянен контакт сме с всички държави – постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност“, допълни той.

Външният министър посочи още, че взетото от правителството решение е тежко.

"Направили сме своите консултации и сме взели това решение на база на реалността и анализ, а не на базата на спекулации и на различни прищевки и желания. Това е трудно решение, но беше необходимо, за да дадем още един шанс на България и на източноевропейската група да излезе със сериозен шанс пред кандидатите, които са далеч пред г-жа Бокова“, заяви външният министър.

Той отново посочи, че "след дълго време на искрена подкрепа за г-жа Бокова“, положени огромни усилия от страна на всички български институции и проведени ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН, кандидатурата на Ирина Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна.

Митов подчерта, че с новата номинация нищо не е гарантирано и не може да бъде сигурно, защото това е много сложно и дълго състезание.

"Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите до момента, но българското правителство трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН, като ще се опитаме да съберем максимална подкрепа в рамките на групата за г-жа Кристалина Георгиева, каквато до момента нямаше“, каза Митов.

По думите му институциите ще дадат всичко от себе си за успеха на тази номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DreamTheater,много са забавни. Приличат на някакви недоносчета, които се заканват с юмручета на всички, а в същото време партията им е разцепена, всеки е вожд и скоро ще са под 4%. Но по форумите са велики и на лозунги го докарват :)
42
1
 
19
 
! Отговори
ти да видиш преди 7 години
Пълни глупости. Ако са смятали че Кристалина има по-голям шанс, защо са си загубили времето да лобират за Бокова? И кой от тия, които вече са се навили да гласуват за Бокова ще приеме България на сериозно след този "обрат"? Явно са изтъргували позицията глав сек на ООН в полза на някой от чуждите кандидати. Вероятно комуниста от Португалия. Честито! Управляват ви продажници.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DreamTheaterПоне сам си отговаряш!
40
1
 
14
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Бокова беше топ кандидатура, но я замесиха в някакъв корупционен скандал, от който не излезе съвсем чиста. Но така или иначе постоянните членки на ООН от които ФАКТИЧЕСКИ зависи избора като цяло я приемат. А Кристалина си навлече категоричния гняв на Русия и ако Боко не се е разбрал на четири очи с Путин (в което се съмнявам) то ветото на Русия срещу Кристалина е сигурно - т.е. обречена кандидатура по подразбиране.А, че били комуНиски (кому високи) няма абсолютно никакво значение.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само едно ще помоля "нашето" поставено правителство - нека Сталинка да си подаде оставката като еврокомисар и да се хвърли с пълни сили и голи гърди в борбата за шеф на ООН! Както нейните предци и ментори са се борили за благото на народа... и Световната банка!
38
3
 
16
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Бокова ДА НЕ СЕ ОТКАЗВА!!!
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си много умен - излизай пред МС и сваляй кабинета, бе, Супермен :)Ама, ако ти излезе Тиквата по анцуг и те попита какво искаш, ще станеш по-нисък от тревата, интернет-Че Гевара такъв :)
36
1
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Документи от УНСС (Висшия икономически институт Карл Маркс) сочат, че в периода 1971-1975 г. Кристалина Георгиева учи идеологическата дисциплина Политикономия. В края на 80-те години е сред малцината избрани преподаватели във ВИИ Карл Маркс, получили възможност да специализират на Запад. Един от явяващите се с нея на конкурса е Румен Гечев, който, преди да замине през 1987 г. в Илинойския университет, става секретен сътрудник на ПГУ-ДС, отдел 10 (свръхсекретен щат) с псевдоним Економов.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ?!? Хайде сега на зла тиква - зъл прът! Къде са сега поспаливите, грозните и мало.умните дето скачаха миналия път!Тези хорица - т.н. "управляващи" за пореден път доказват, че са меко, ама много меко казоно - неадекватни!Представете си вече как ще ни гледат нормалните държави, да не говорим за съседните нам Сърбия и Македония?!?
34
0
 
20
 
! Отговори
Оксиморон преди 7 години
Лошо , много лошо . Всичко по силите си направиха да провалят бокова.Но възмездие винаги имаОбясняват колко била десна Кристалина- Е десна комунистка има ли ?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С нетърпение чакам позицията на Бокова. Тогава ще си проличи кой е повече "мъж" и има чест и достойнство.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стана дума за състезание в ООН, та се чудя в коя дисциплина се провежда това състезание?! Заграбване на $10 млрд. за норматив или харченето им отново по норматив, но за "третия свят", което е едно и също. Личното ми мнение е че няма кой да премести от върха хитрото португалско човече. На слука. Голям резил станахме в очите на целия свят.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БокуКа тоя път яко се ...
30
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради такива постъпки никога няма да получим уважение, а само подигравки. Правителството да си отговори на въпросите. Какво е ООН? Защо е създадено и кога? Кои са постоянни членки и защо? Г-н премиер на България, Меркел не е фактор в ООН и не може да ви помогне колкото и да и се иска. Кристалина ще получи вето и това го знае всеки здравомислещ човек. Няма да се учудя, ако Бокова бъде издигната от Франция. Тогава срамът ще е пълен.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите си мислят, че е като тука...да си раздават позиции, службички, съдийски и прокурорски места на наши и ваши.Да бе да...Не стаа така Боби
28
3
 
19
 
! Отговори
буахаахахахаххах преди 7 години
До da"Народа избира Герб!!"------------------------------------кофти дрога , или ти се плаща ???????
27
40
 
5
 
! Отговори
da преди 7 години
Всички честни българи подкрепят предложената от премиера Борисов кандидатка. оная е кандидат на мафията и путин и никой не я иска, отделно в социалната мрежа казаха че не и е чиста работата, дрога, проституция, търговия с хора?! Народа избира Герб!!!
26
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Китай такъва шамар ще отвъртят на протежето на тоя, че чак тиквата ще ходи с тъмни очила.
25
2
 
29
 
! Отговори
19 преди 7 години
Къде съм писал, че АЗ живея като скот? Ставаше въпрос за вас герберливите :) Трябва да си с много празна Тиква, за да гласуваш за Тиква с мутренско минало, червена партийна книжка, досие на доносник и килийно образование в Симеоново.
24
2
 
21
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Ако правителство и институции спрат да се месят и напъват кандидатките имат по големи шансове