Унгарците казаха "не" на мигрантските квоти

Гласуването обаче е невалидно заради ниската избирателна активност
3 окт 2016 07:27,
55
Унгарците казаха "не" на мигрантските квоти
Снимка: БТА

Унгарците категорично отхвърлиха на референдум мигрантските квоти на Европейския съюз, но гласуването беше признато за невалидно заради ниска избирателна активност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството обяви "съкрушителна победа", но анализатори определиха резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за министър-председателя Виктор Орбан.

Според оповестените данни 98,3 процента от унгарците, гласували на референдума, са подкрепили правителството, отхвърляйки каквито и да е задължителни квоти на ЕС за приемане на бежанци. Избирателната активност обаче е била 43,9 процента - под прага от 50 процента, необходим, за да бъде признато гласуването за действително.

Орбан приветства "забележителния" резултат от референдума и каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, посочва Ройтерс.

"Тринайсет години след като голямо мнозинство от унгарците гласува на референдум за присъединяване към ЕС, днес унгарците отново направиха така, че гласът им да се чуе по европейски въпрос", заяви снощи Орбан на пресконференция.

"Ние постигнахме забележителен резултат, защото надминахме резултата от референдума за присъединяването", каза той.

Орбан заяви, че ще предложи да бъде внесено изменение в унгарската конституция, така че резултатът от референдума да получи законова сила.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че ниската избирателна активност на референдума е била "пасивна съпротива" на унгарците срещу курса на правителството на Орбан, отбелязват ТАСС и ДПА.

"Това не е добър ден за Орбан и не е толкова лош за Унгария и ЕС", заяви той.

Според него унгарците са показали, че са по-проевропейски настроени от своето правителство.

"Надявам се, че ние в ЕС последователно ще застанем на страната на мнозинството унгарци и против курса на унгарското правителство. Унгария заслужава нашето доверие", заяви Аселборн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех, колко малко не им е стигнало! Жалко. Ама много мързеливи тва унгаросите бе, толко ли не можаха да си вдигнат г... за тоя важен референдум?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче на въпроса за референдум пише съвсем друго. Искат ли да приемате чужди граждани в страната си, които нямат унгарско гражданство. Тоест, никъде не пише за квоти. Така че унгарците ясно заявиха, че не им трябва нито един бежанец.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вива Орбан !
31
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Половината унгарци са казали почти 100% на наложените квоти на ЕС. И 100% да бяха гласували най-вероятно резултата щеше да е пак същия. Какво са се размечтали някакви хора тука, че няма подкрепа за Орбан, че хората били "ЗА" квотите на ЕС и други пълни глупости.Тези които казват това или са ... еми глупави или им е платено да пишат така. И само да ги питам ако им е платено, за какъв свят се продавате? В какъв свят ще живеят децата и внуците ви? Помислете малко какъв ще е резултата?
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек тези, които не са отишли да гласуват подкрепят квотите?
29
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 7 години
Значи най-малко 43% от населението са твърдо и активно против квотите, което изобщо не е провал на референдума, както се опитват някои да го изкарат.
28
1
 
17
 
! Отговори
вера преди 7 години
Ние можем да се препираме и да си тълкуваме това, което се случи в Унгария вчера както си искаме. Политиците, обаче много добре знаят какво стана. 43% от унгарците не са за квотите. За останалите 57% - не се знае. Причините - някои не са имали възможност да гласуват, други не са искали, трети си имат други виждания за обществото и не упражняват вот по принцип. Лошото е, че сега в Германия пропагандата вилнее с пълна сила. Третират ни като безмозъчна ***, хора.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
унгарците са особен народ живял съм като студент в чужбина с унгарец. те няма да си изоставят страната когато трябва , а на едни избори преди години от едно село беше гласувал само един човек.
26
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
60 години от 1956 г и накрая ниска изб активност сьщите простаци като насбьлгарите орбан да си подава оставката и да ги остави да се давят
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи почва боя по евроатлантическата ***.
24
2
 
12
 
! Отговори
resghera преди 7 години
До Анонименеми да има втори тур - където да се признаят дори 5%кой им е виновен на мързелите, дето не искат да гласуват - ето това е чудесен пример за това, че избори, референдуми и всякакви суперскъпи допитвания трябва да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ под страх от сериозна глоба.
23
0
 
7
 
! Отговори
st преди 7 години
До 25 . Не обичат много бежанците.
22
26
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Още вчера около 18 часа писах, че референдумът ще пропадне, но наглият популист няма да благоволи да подаде оставка. :)
21
2
 
11
 
! Отговори
мую преди 7 години
Явно и в Унгария има много гъби и гъбари . По-добре да не гледаме в чуждия гъбарник !!!
20
1
 
24
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Щом очакваш ц. и джихадисти да те хранят, или яко си го закъсал или ти липсва житейски опит.
19
0
 
17
 
! Отговори
Я преди 7 години
44% били малко,еми те колко искат като през комунизмът,99,9% Е умре тая, че след като резултат е бил по малкък за премахването в евросъюза,този лицемер какво иска да каже,че тогава са били проевропейски настроени,А сега с по голям процент са против.
18
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги гонете, а ги интегрирайте, че един ден те ще ни хранят.Те така или иначе няма да спрат, нито ще се махнат.
17
0
 
23
 
! Отговори
селчо преди 7 години
При нас на избори гласуват горе-долу толкова,от тия Тиквата взема 20 процента и се бие в гърдите,че е разбил всички,а за Орбан 40 процента били загуба
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тук доста обичат бежанците. Изглежда, че всички евроатлантици са със съмнителни наклонности.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4С толкова глупави като теб, сме толкова глурави