Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН

Никоя от петте страни с право на вето не гласува против него
Обновена: 5 окт 2016 19:28 | 5 окт 2016 19:27,
185
Гутериш е единодушният избор за генерален секретар на ООН
Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Гутериш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация, съобщи и Асошиейтед прес.

Той е явният фаворит в надпреварата за поста и Съветът за сигурност е готов да проведе официално гласуване.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Антониу Гутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първият шамар зад врата на Тиквата. Скоро и още - докато му набият чемберите и се научи какво е това срам! С него начело това чувство не ни напуска! Хайде сега дружно да се посрамуваме!
38
16
 
12
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Хора образовайте се малко и прочете как се става ген. секретар на ООН. Всичко е чисто и просто една договорка между Русия, Китай, САЩ, Франция и Англия. Тези гласувания са един пълен фарс. Колкото и недоволствате нито Кристалина, нито Ирина имаха шанс. Това се видя днес ясно. Още преди няколко месеца беше ясно, че САЩ не искат Ирина Бокова, а Русия не иска Кристалина, която подкрепи финансовите мерски спрямо Москва. Радвайте се на живота и не се тормозете за глупости!
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Включвам телевизора и очаквам новините по важните телевизии да започват с ООН! Трици! Вместо това с огазмено изражение и стон ни показват и обясняват как е разбита банда фашификатори, как дядката го хванали с 400 литра ракия и подобни. Представете си ако нашта патица бе получила положителен резултат. Най малко 40 минути щяха да плещят за това. както за гениалното и изслушване оня ден.
36
0
 
15
 
! Отговори
ДК преди 7 години
ИД и Боко Харам ще отмъстят за Крисито!
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КриСталина - 2 червени картонаГолям ритник за българската външна политика (макар, че то май няма такава)
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина ГеоргиеваМитов, припомням ти изказването ти когато сложихте Сталинка. И ако трябва да те перефразирам: оставям на теб да преоцениш представянето на Георгиева в това състезание.Послепис: ***, ти и Тиквата сте абсолютен резил и срам за България!
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега би трябвало да има оставки, но ... това е ГЕРБ и там оставки няма, колкото и да се изложат. Първата оставка трябва да я подаде Кристалина от ЕК, но дебелоочието ще надделее.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ НА ПЪРВИ ТУР КАНДИДАТКАТА НА ГЕРБ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗАГУБИ ИЗБОРА.БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ПОДАДЕ ЛИ ОСТАВКА?
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се знае кой е пуснал червените бюлетини. Според мен най-вероятно с червени бюлетни са гласували САЩ и Великобритания, но това са само предположения.
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикво, кажи нещо за представянето на Сталина, 8-*** от 10 кандидата. Бокова, от която ти си оттегли подкрепата е 4-та.
29
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВКИ: на бочко, на роско, на струга, на сталинка, на министърчето митков, на куневица, на нанчевия ***., на цецко Шестака, и въобще на цялата герберска С . Г . А. Н.
28
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбрахте ли ,че родните социолози които помпат космически рейтинги на такива личности като Кристалина -са въздух под налягане и само за вътрешна употреба -тоест за заблуда на населението . Навън ,където ги няма социоложките агенции на Бъчварова и сродните и -много бързо прецениха кой колко струва !!!!!!!!
27
6
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Единственото положително от явяването на Крислалина Георгиева е, че Русия и Китай си намериха за кой да си пуснат червените бюлетини.
26
0
 
36
 
! Отговори
тренер преди 7 години
Време е за трета резерва!Пускайте Цецка,ще ги смачка майката на нацията!
25
1
 
30
 
! Отговори
БУЛГАР преди 7 години
НОРМАЛНО Е ДА ИМА ОСТАВКИ-И НА БОКО И НА ФАВОРИТКАТА МУ,ИЗЛОЖИХА БЪЛГАРИЯ АКО НЕНСАНГОНРАЗБРАЛИ
24
0
 
33
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
Ирина Бокова имаше някакъв шанс, но с пробутването на Кристалина Георгиева, България загуби всякакви шансове и това доведе до по-бързото избиране на португалеца. Неочакван резултат за обикновените хора от гафа на Бойко Борисов но може би това беше дирижирано от разни там, за да не се стигне до задънена улица - никой да не събере достатъчно гласове.
23
1
 
30
 
! Отговори
777 преди 7 години
Идват избори трябва да накажем предателството на ГЕРБ!
22
0
 
28
 
! Отговори
Костов преди 7 години
Позор за Боко и цялата му камарила даващи му акъл!!!
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С'я Сталинка, дока'т се мандахерца в неплатен отпуск, Тикваров може да я издигне за президент, че Тетка от сега издиша.(бай дъ уей, днес се е извинил, Мистър Фурнаджийска Лопата и е заявил, че няма да изтегля континента от Афганистан)
20
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце, Бокова разби Сталина на гласуването. Коментар за великата ти кандидатура? Митов, коментар?