Русия укрепва военното си присъствие в Сирия

Там са разположени 4300 военни, бойна авиация, кораби, ПВО
7 окт 2016 18:25, Елка Василева
245
Русия укрепва военното си присъствие в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Повече от година, след като започна военна интервенция в Сирия, Русия продължава да подсилва военното си присъствие и своя арсенал в тази страна, за да предприема въздушни атаки - най-вече в Алепо, независимо от критиките на Запада, пише Франс прес.

През март Владимир Путин заяви, че изтегля част от контингента си. В Сирия обаче все така прииждат оръжия и бойни кораби; същевременно политическото уреждане на конфликта е в безизходица и американците вдигат ръце, а Русия получава свобода на действие. Нека видим с какви военни средства разполага Москва в Сирия.

Личен състав на войските

В Сирия са разположени към 4300 военни. Пилоти, артилеристи, морски пехотинци, както и обикновени готвачи. Повечето живеят във военновъздушната база "Хмеймим" недалеч от Латакия, крепостта на Башар Асад в Северозападна Сирия.

Освен това в редица селища руски военни "съветници" подпомагаха сирийската армия в използването на артилерийска техника.

Двайсетина руски военни са загинали в Сирия, откакто на 30 септември 2015 г. започна намесата на Москва. Независимият печат в Русия обаче информира за руски наемници в близкоизточната страна и за загуби в редиците им, по-специално когато сирийските сили отвоюваха античния град Палмира с подкрепата на руската авиация.

Съвсем наскоро министерството на отбраната разработи проектозакон, осигуряващ за пръв път възможност да се сключват "краткосрочни" договори с военните, участващи в операции "срещу терористи извън Русия". Фактически тези шестмесечни до едногодишни договори биха улеснили изпращането на пенсионирани командоси от специалните части за кратко време в Сирия като свръхсрочно служещи.

Изтребители и бомбардировачи

Бойната авиация на Русия е острието на военната й интервенция. Предмет на гордост за руснаците, чествали като "герои" своите пилоти, участващи в сирийската кампания, тя означава разрушения и ужас за мирните жители на страната, пострадали според Запада и сирийската опозиция от страховитите бомби, каквито хвърлят руски и сирийски самолети по-специално в Алепо.

Петдесетина самолета бяха базирани на летище "Хмеймим", преди да бъде обявено през март изтеглянето на част от руския контингент. Миналата седмица в. "Известия" съобщи, че там е пристигнала група Су-25 - щурмови самолети, използвани за подкрепа на сухопътни операции.

През изтеклата година въздушната база "Хмеймим" бе използвана от щурмови самолети и бомбардировачи като Су-24, Су-25, Су-30, също и от изтребители четвърто поколение Су-35 - последния модел, произвеждан в Русия. Руската армия задейства в Сирия и десетки бойни хеликоптери, най-вече ударни Ми-24, и Ми-8.

Москва може да вдигне в небето и бомбардировачи Ту-22, базирани в Русия, за да нанесат удари в Сирия. И както с радост припомни в четвъртък министърът на отбраната, бомбардировачи Ту-160 изстреляха от руска територия крилати ракети Х-101 с обсег 4500 км.

Кораби и противовъздушна отбрана

За да осигури защитата на база "Хмеймим", Русия разположи там през ноември 2015 г. свръхмодерни зенитно-ракетни комплекси С-400 - системи, предназначени по-специално за отразяване на въздушни атаки. Армията развърна и мобилни зенитни установки като "Панцир" и "Тор-М1".

А щом отношенията с Вашингтон се обтегнаха, след като американската администрация реши да сложи край на преговорите за установяване на примирие в Сирия, Кремъл заповяда силите му в Тартус, където използва пристанищни съоръжения, да бъдат подкрепени със зенитни комплекси С-300.

Така със своите С-300 и С-400 Русия гарантира изцяло отбраната на двата си опорни пункта в Сирия. Макар и логична от военна гледна точка, тази мярка разтревожи Вашингтон. Тъй като бунтовниците и джихадистите не разполагат със самолети, комплексите С-300 и С-400 фактически са разположени в отговор на самолетите, изпратени от коалицията начело със САЩ в сирийското небе и на западните военни кораби в Средиземно море.

Към руската флотилия в тази зона ще се присъединят три корвети, въоръжени с крилати ракети. Една от тях - "Мираж", носи противокорабни ракети. А в близките седмици единственият самолетоносач на руските военноморски сили - "Адмирал Кузнецов", ще се включи в групировката с ударната мощ на десетките самолети на борда му.

През последната година впрочем за удари срещу "терористични обекти" в Сирия бяха използвани и подводници, но министерството на отбраната не е споменавало скоро да се намират в региона. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 112Няма нито една снимка на гагарин в апарата в космоса или снимки на земята от космоса. Апарата не е кацнал а е паднал. Полетът не е бил пилотиран. Реалността - като е паднал апарата са пуснали Гагарин от самолет с парашут.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то и Севернокоерйците признаха, че кацането им на Слънцето е благодарение на руските технологии. И най вече, че са следвали съвета на Съветските учени, да пътуват предимно през ноща
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 97Аха ... ми Венера е на 50 млн км от Земята в най-добрият случай. Как руснаците са изпратили сигнал през свръхплътната атмосфера на Венера и то при технологии от 1970г ?Иначе, New Horizon предава със скорост 1-2 кбс (кабита в секунда, 1 кбс = 1024 бита в секунда, 128 байта в секунда). Ужасно бавно но пък успешно.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нима тези уреди трябва да работят постоянно?***!Полетът до Плутон трае години, корекции на траекторията не се правят, защото няма двигател.Поддържа се минимален energy consumption режим, и камерата се пуска вече като е наближил целта.***!
91
3
 
7
 
! Отговори
работници преди 7 години
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ПУТИН!
90
0
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 7 години
Ха имала изтичник на борда с мощност 200 вата! Знаеш ли колко са двеста вата. Две крушки!А знаеш ли, че един радиопредавател има КПД, най много 60%. Освен това този източник, трябва да захранва навигационна система, система за ориентация, научни прибори, климатична система и мн, мн друго. Ама щом Наса казва, трябва да вярваме. И между, най далечна връзка на Земята е осъществена на разстояние 24000 км с предавател 100 вата. А на земята е по лесно, защото има йонизиращ слой, който служи като рефл
89
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 93Подходът на руските и американските инженери е различен.Руските правят нещо, пускат го .. то се троши. Оправят нещо, пак пускат - пак се троши.И така до откат или докато свършат парите.Проба-грешка.. по трудният начин.При американските инженери подходът е доста по рационален. Не че не правят грешки, но правят всичко възможно това да не се случва.Между другото, излязоха редица доказателства, че Гагарин не е летял реално.
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гагарин естествено, че не е първият.Просто е първият успешен,загиналите преди него просто не са ги оповестили.
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми не знам,на мен ми е малко съмнително Гагарин да е летял изобщо.И от раз - хоп - успех.Айде де!
86
0
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 7 години
Ами естествено че е имало трудности. Но след всеки полет е имало някакъв напредък, докато постигнат целта. Не са като американците да летя шест пъти до Луната на неизпробвани ракети. Да не говорим за лунния модул, който никой астронавт не успява да приземи на земята, но на Луната успяват от първия път всичките.
85
0
 
13
 
! Отговори
шипка преди 7 години
Русия вече има бази в Куба и Виетнам
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма как радиосигнал да дойде от Плутон! Просто сондата не може да има мощност да захрани предавател. Като тя няма и слънчеви батерии, защото от Плутон, Слънцето изглежда като звезда. Казвам го като радиоинженер. Ще дойде ден и ще разберете че и това постижение на Наса е фейк."Аркадаш, сондите имат и автономни електоизточници. Освен това, слънчеви батерии.Отделно, изпращането на изображение може да стане продължително, със малка скорост.Точил ли си филм, през dialup достъп.И може на Земята да се приеме с радиотелескоп.И ако ти си радиоинженер, срам и резил за българските радиоин
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 95Ми за кво ревеш тогава ?!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малеееееее американците се *искаха
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 83New Horizons има антена с диаметър 2 метра и източник на енергия 200 ватаЯвно ти си много повече от НАСА щом казваш че не може да изпратят радиосигнал.
80
0
 
8
 
! Отговори
до 90 преди 7 години
Щото щатите "стъпиха"цели шест пъти на Луната, затова сега се молят на руснаците за място в първобитните кораби съюз. А защо не е обратното? Космоса е най вече престиж, а щатите се *** и там.
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 72Остава да споменеш колко (десетина) неуспешни във различни фази са опитите на руснаците да пратят нещо до Венера. Чак 1970 г с Венера 7 им се получава за около час. Венера 7 не означава 7ми :))) всъщност над 10 са опитите на руснаците да стигнат до Венера.Както и между другото им се случи с Марс. :)))
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ломоносов бил открил студеният синтез....Фашистът путкун бил намалил бежанският поток....
77
0
 
1
 
! Отговори
до 83 преди 7 години
Няма как радиосигнал да дойде от Плутон! Просто сондата не може да има мощност да захрани предавател. Като тя няма и слънчеви батерии, защото от Плутон, Слънцето изглежда като звезда. Казвам го като радиоинженер. Ще дойде ден и ще разберете че и това постижение на Наса е фейк.
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Между другото американски спускаем апарат не е кацал на Венера. "Между другото, на Луната руски крак не е стъпвал. А амеркански стъпи, и то не един.Луната, която ни е "на една ръка разсояние".