Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиШепърд излита 1 месец след Восток 1. Имало е И камера в капсулата предаваща на живо. За разлика от Восток 1, Шепърд е имал известен контрол на полета.Издигнал се е на почти 200 км височина.
118
2
 
10
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
Русия е една от 5та мисля държави с най-малък вътрешен и външен дълг. Около 2000 долара на човек. САЩ - 50,000. Русия,колкото и смешна икономика да има в сравнение със ФАЩ уж....е РЕАЛНА . Ако краварите спрат да печатат кинти а те печатат защото има търсене на петролни продукти и те се заплащат в долари...та ако спрат саммо за седмица пе4атницата, това е е краят. Защото при тях всичко е виртуално и на кредит. Къде е златото на Германия - 10 години не им го дават. Щото го няма. Всичко е балон....
117
14
 
5
 
! Отговори
Де жа вю! преди 7 години
С такъв вироглав и алчен за слава и пари лидер като Путин руснаците са обречени! Новия бащица вече има над 60 милиарда $ и иска още, иска не само Крим, а и Приднестровските републики, после ще иска още и още докато накрая се насити с цианкалий в някой противоядрен бункер като оня чичко с мустачките, който също искаше да владее света!
116
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 117Има икономика която се преструкрурира или дори ФАЛИРА което е по-добре от ЗАСТИВАНЕТО неизвстно колко време 0% основен лихвен процент
115
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 110ХИПОТЕТИЧНО да кажем че си прав и ГАГАРИН не е ПЪРВИЯ ами следващите Титов, Мацката как се казваше и една купчина други Рашки посочи ми първия.Първия Астронафт на САЩ даже не обиколи земята само се издигна над 100км което според съвременните разбирания е че си бил в космоса. И след това се пльосна в океана.Избери си кой според теб ще е пръв.Разбери никой освен теб не се съмнява че Гагарин е Пръв - Защото Рашките повториха и потретиха постижението.
114
7
 
5
 
! Отговори
руснак преди 7 години
До Анонимен 118Имаме специална технология с която можем да унищожим всякаква електроника на произволно разстояние. Нарича се Путин Велики. Путин като размаха пръст и изгарят телевизори. Като пръцне - става земетресение.Като се изкашля, цунами се раждат..да не ти казвам какво става като има разстройство ...
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби 116Ахахахахахахахаха .. значи 12% ОЛП в Русия е признак за икономически възход ? ааххааххахахахахахахахахахаха
112
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 106Хипотетично да кажем че Русия Фалира тогава какво няма да има Ядрени ракети? Ако фалира едни хора ще изгорят с всичко което имат (БЕДНИТЕ) и след това ще почнат от начало на чисто. Ето Гърция ФАЛИРА и какво? Италия е на път след нея е ИспанияВ САЩ и България ОСНОВНИЯ ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ Е 0% ???? Вземаш заем от Държавата и връщаш каквото си взел без лихва. КОГА СЕ ПРАВИ ТОВА? КОГАТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ И ДЪРЖАВАТА СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ФАЛИТ
111
5
 
3
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
До Баба Вангаами виж сега дали съм добре или не....това е спорен въпрос. Както казват Руснаците : все позновается в сравнением. Спрямо кого не съм добре? Схващаш ли философския замисъл. И хич не ми е весело като виждам какво става по света. Тука много хора си чешат езиците и си излагат вътрешните комплекси ама истината е че по цял свят нещата са зле. Е разбира се Путин е виновен за всичко!!!
110
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гагарин е летял в плетена кошница, закачена на огромен пилон и се е въртял в кръг, затова по-късно руснаците на базата на своя опит и лъжи, пуснаха миризливата партенка, че уж американците не са кацали на Луната!
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма доказателства, че американците са летели на Луната. Въпреки 15000 снимки от студията в Холивуд
108
1
 
10
 
! Отговори
до 106 преди 7 години
Не знам Русия дали ше фалира ама ФАЩ са по всички икономически правила вече фалирали.....А аз не виждам кой нормален човек вече ще иска да ДРАПА за Европа. Европа се ислямизира и умира......това е.
107
0
 
3
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До пророка ОлегНе си добре, ама щом мислиш обратното, карай да е весело!
106
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиКаза че се тренирало да издържаш на високи натоварвания. Явно трябва да си йога за да си космонавт... или просто трябва да лъжеш като руснак за Гагарин. Няма нито едно доказателство, че Гагарин е бил в космоса ! НИТО едно. Набий си го в путинофилската кратуна. Гагарин НЕ Е бил първият човек в космоса. Въпросът е затворен!
105
0
 
7
 
! Отговори
до 109 преди 7 години
Няма доказателства, че американците са летели на Луната. Въпреки 15000 снимки от студията в Холивуд.
104
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гагарин не е летял в космоса. Няма никакви доказателства за това. Буквално. Няма снимки, няма филми заснети от космоса. Нищо.Всички доказателства сочат, че изобщо не е бил в капсулата.
103
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 100Има методи да останеш в съзнание при големи претоварвания- те се тренират - определен вид дихателни упражнения , подаване в маската на пилота 100% Кислород и прочие включително ползване на противопретоварващ костюм който намалява оттичането на кръв от главатаНяма методи и тренировки ако ти се пукат капиляри и вени - ПРОСТО НЕ СТАВАШ ЗА ЛЕТЕЦ И КОСМОНАВТ
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ли ще стане, ако руснаците забранят на двамата астронавта да се върнат на земята? Кой ще ги свали оттам. Ще бъде световно шоу! Дай боже, Путин да прочете поста ми!
101
4
 
6
 
! Отговори
САЩ и останалите преди 7 години
Вече няколко Американски летателни устройства напуснаха Слънчевата система и продължават да изпращат снимки, успяха да изпратят такъв и на комета, правят най-големите телескопи в света, изведоха такъв и в космоса, който успя да направи снимки почти от края на Вселената, и всичко това в името на бъдещето на човека, а руснаците им дай само да се въоръжават и да реват че САЩ го превъзхождат, ами много ясно!
100
4
 
5
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
До Баба ВангаДобре че е Русофилията 4е да се запазя човек.......иначе със Западната гейодемокрация и световен ред сме загубени. А за електрониката - хаха сигурно сами са я изключили да, само това ще да е. Как не съм се сетил . Вземи се поразрови в НЕТА да видиш ентусиасти американски пилоти какво казват за старите Мигове, каква тяга и маневреност имат и какво просто управление.а какво да говорим за новото поколение. Ама няма да ти уври главата, зомбираха ни 26 години. Здраве да е.