Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
КАкво ми плещите за станция МИР. Ако не са Руснаците няма да има МКС изобщо. Добре че са те да правят двигатели за ракети. Ама ВОВА няма да ги продава вече на краварите. Като са много отворени да си правят сами.
78
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До За гагарин 71Неточно колега - 7-8 Дже е при самолетите и то при пикови претоварвания при сложни маневри Спускаемия апарат поддържа 2-3-4 максимум като това зависи от формата. Формата на ВОСХОД е СФЕРА след това става класиката капкообразна с отклоняващ ръб(всички по света я ползват). Тази форма позволява по-полегата траектория (по-дълго се спира) с по-ниски претоварвания във всеки случай под 4ДжеНяма как да има кръвоизливи особено при тренирани хора като Гагарин
77
0
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Абе защо вярваш на неграмотници! Казах, Гагарин е катапултирал, така че няма как да е бил в капсулата. А е бил само със скафандър на земята, където го намират две жени. И между другото, защо американци не пишат, че се съмнянват в полета му, а някакви продажни медии в Русия.
76
6
 
0
 
! Отговори
други руски лъжи преди 7 години
Основоположник на практическата космонавтика бил Сергей Павлович Корольов, щото за 10 години и с 300 (триста!, не е игра на думи) опита, успял да пресъздаде Фау-2, ракетата на великия Вернер фон Браун истинският баща на всяка космонавтика, появила се на света.
75
0
 
2
 
! Отговори
ванката преди 7 години
До Анонимен 66и аз тъка си мислех ама гледах по Discovery Science мисля че предаването беше Nasa's unexplained files как руснаците скриват за 2 изстреляни спътника, за които първоначално се отрича но след това потвърждават но тъка и не се знае каква е тяхната рола и се предполагаше че са някакви оръжия или за обезвреждане на сателити.
74
5
 
2
 
! Отговори
други руски лъжи преди 7 години
Циолковски доказан психопат със завършен 4-ти клас, повтаряйки един от тях измислил ракетите известни на човечеството от преди 500 години. Уравнението си, за движение на ракета, той взел от дисертация на Иван Мещерский. Далеч преди Мещеррский обаче това уравнение с лекота решавали на изпитите студентите от Кембридж, през целия 19-ти век. Точно 50 години преди да се пръкне руският гений, полковникът от английската армия, Уйлям Конгрийв, унищожава крепостта Булон във Франция с раке
73
1
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
Абе защо пишеш нелепости! Ако руснаците бяха си ударили станцията Мир, щеше да се изсипят по Земята парчета с тежина от няколко тона. Като не се знае къде щяха да паднат. Затова си я приводниха успешно без никакви щети. За разлика от американската Скайлаб, която се разпадна и утрепа една камара аборигени в Австралия. Американската техника, брат! Ръцете им в г*за!
72
0
 
5
 
! Отговори
proroka Oleg преди 7 години
До УчителяЕ точно тук се заблуждваш ти и краварските ти господари.........ама ваша работа. С вашата технология и демокрация разказахте играта на света и на собствените си държави. Запада е живял в т.нар "демойратично" общество и благополучие около 60-70 години. Виждаме сега системата че се сгромолясва. Дивият капитализъм си отива. Така 4е ако обичаш не ми хвали Запада.......нема нужда. Били сме, живели сме, мерси !!!
71
3
 
0
 
! Отговори
За гагарин преди 7 години
Интересното за мен е, че при радиус от 300-400 км на зоната за приземяване, в ненаселен район, Гагарин се оказва в населена местност, над която не само е летял, но и където миналата година е проведено обучението му за скокове с парашут: на двайсетина километра от офицерската столова, в която познатият старши лейтенант е посрещнат, вече като майор, със сок и ябълка. Късметлия!?
70
3
 
0
 
! Отговори
за гагарин преди 7 години
А може би и наистина, не съм летял? произнася Гагарин.Лекарят споделя това в последното си интервю, малко преди да почине. Човекът бил крайно възмутен от груба лъжа в Комсомольская правда през 1997 година, че той е участвал в група издирвала в продължение на час капсулата с Гагарин. И когато отворили люка, видяли космонавта лежащ със затворени очи. Свалили му скафандъра и след като дошъл на себе си, първите му думи били:Я на Земле?.
69
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 53С изключение на Стандарт 3/6, С-300,Тор, С-400, С-350,С-500 и европейския както и да му е името ВСИЧКИ останали комплекси са с ракети с НАКЛОНЕН СТАРТ - ТОЕСТ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГИ ЗАВЪРТИШ В ПОСОКАТА ОТ КЪДЕТО ИДВА ОПАСНОСТТА и след това да стреляш ВКЛЮЧИТЕЛНО ТААД и ПатриотТова позволява по-бърза реакция на комплекса. Освен това С-300/400/500 имат СПЕЦИАЛНИ РАКЕТИ ЗА СТРЕЛБА ПО БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ(Пример С-400 може да ползва 4 вида ракети от общо 8 или 9 модела вкл от С-300)
68
4
 
0
 
! Отговори
За гагарин преди 7 години
Лекарят В. Волович, който преглежда Гагарин 3 часа след предполагаемото претоварване от 9-10 g при балистическото спускане, казва следното: В салона на самолета пристъпих към прегледа на Гагарин. Кръвоизливи, които възникват при високите претоварвания, не открих. Дробовете бяха чисти. Дишането умерено. Температура 36,6 градуса. Пулс 65. Кръвно налягане 125/75. Казах му: като на младенец, все едно не си летял в космоса.
67
3
 
1
 
! Отговори
За гагарин преди 7 години
Гагарин се спуска с парашут на 4 км от нея, в колхозното поле на село Узморье! Изследователят В. И. Россошанский разкрива лъжата на Борисенко и доказва, че той вижда за пръв път Гагарин, чак на военното летище в град Енгелс! Разобличеният Борисенко отговаря: Така трябваше. Какво да напиша и говоря решаваха отгоре!
66
2
 
0
 
! Отговори
За гагарин преди 7 години
Лъжата на другия комисар:И. Г. Борисенко твърди, че на 12 април 1961 г. в 10:55 часа Юрий Гагарин се е приземил на 26 км от град Енгелс, Саратоска област, близо до селото Смеловки. Комисарят хукнал към капсулата, където го очаквал усмихнатият Гагарин, наобиколен от горди колхозници. Тук, до кабината на кораба, след като проверил документите му, Борисенко зарегистрирал три световни рекорда: продължителност 108 мин; височина на полета 322,7 км; товар на целия кораб 4725 кг
65
0
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
И какво има да управлява Гагарин вътре? Да не мислиш че американците правеха нещо в совалките. Компютрите са много по-бързи от човека. А Гагарин след навлизането в атмосферата , самичък се е катапултирал, защото някакъв пироболт не е сработил както трябва и е имало опасност спускаемия апарат да се завърти неконтролируемо и оплете въжетата на парашутите.
64
1
 
0
 
! Отговори
За гагарин преди 7 години
Лъжата на единия комисар:В. А. Плаксин удостоверява, че Восток-1 излита с Гагарин в кабината. На това той няма как да е свидетел, защото не е сред хората, които са присъствали при затварянето на главния люк на кораба. Изследователят Александър Ярмолович е открил 10 варианта на списъка от хора, които са опълномощени да присъстват при затварянето. В нито един от тези списъци не присъства Плаксин!
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванка, проблемът на рашките е именно, че не могат да ударят американските сателити. Те една станция "мир" не можаха да унищожат та треперене къде ще и паднат отломките какво остава за американски шпионски спътник.
62
2
 
0
 
! Отговори
Путин преди 7 години
До Анонимен 60Торпедата са и невидими освен това. Никой не може да ги види и никой не ги е виждал. Щото минават в паралелни вселена за около 900 милисекунди на всяка секунда.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче руските ракети могат и без сателити да се насочват. Защото знаят, че те са първата жертва на голяма война. Докато американските без GPS, са слепи като котета.
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиГагарин не е летял. Пуснали са го с парашут от самолет. факт.