Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО

Руски военен: Ракетите "Томахок" може да застрашат Русия
Обновена: 11 окт 2016 15:58 | 11 окт 2016 15:44, Елка Василева
175
Русия и Китай с ответни мерки на американската ПРО
Снимка: архив, Reuters

Русия и Китай вземат "адекватни ответни мерки", за да се запази балансът в стратегическите въоръжения, застрашен от създаваната от САЩ глобална система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви Виктор Познихир, висш служител от руския Генерален щаб, на Сяншанския форум по сигурността в Пекин, предаде ТАСС.

По думите на генерала военни експерти от Русия и Китай са анализирали бойните възможности на глобалната ПРО на САЩ и са установили, че тази система "съществено променя баланса на силите в областта на нападателните въоръжения, тъй като дава възможност по-ефикасно да се планира разоръжаващ ракетен удар". Познихир не уточни за какви ответни мерки става дума.

През 2002 г. САЩ се оттеглиха едностранно от Договора за ПРО, сключен през 1972 г.; след това Пентагонът предприе действия за създаване на национална система за ПРО, посочва ТАСС. Наземни комплекси за ПРО се разполагат и в Европа, както твърдят САЩ, за защита от иранската ядрена заплаха. Тази програма силно тревожи Русия, която вижда в системата за ПРО най-вече заплаха за своите собствени ядрени сили.

С изграждането на глобална система за ПРО САЩ се надяват да получат "възможност безнаказано да нанесат внезапен ракетно-ядрен удар в която и да е точка" от земното кълбо, включително в Русия и Китай, заяви Познихир, като се позова на руски военни специалисти.

Системите за ПРО на САЩ, каквито са разположени примерно в Румъния и Полша, могат да изстрелват крилати ракети с голям обсег и представляват нападателни оръжия. "Аргументите на САЩ, че в наземен вариант тези комплекси не могат да използват крилати ракети поради особености в конструкцията и софтуерно-алгоритмични ограничения, са, меко казано, неубедителни", каза руският военен.

"Устройствата, които уж не дават възможност да се сложат крилати ракети в контейнерите на наземните комплекси, лесно се демонтират, а софтуерът се преинсталира. Обсегът на крилатите ракети "Томахок" е 2500 км, следователно те може да застрашат цяла европейска Русия", продължи Познихир.

Използването от САЩ на корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, който забранява да се разполагат наземни комплекси с крилати ракети с обсег над 500 км, каза той.

Предвижда се средствата, създавани в рамките на концепцията за мигновен глобален удар, да нанесат обезоръжаващи удари по ядрените сили на атакуваната страна, а оцелелите й ракети, изстреляни към САЩ за ответен удар, да бъдат унищожени от ешелонираната система за ПРО, обясни генералът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 97НК-33- РД-170 -РД-180 СА РАЗРАБОТЕНИ ЕДИН СЛЕД ДРУГ С ПОЛЗВАНЕ НА КОНСТРУКЦИЯ НА ПРЕДИШНИЯ КАК РД-180 ще е собственост на САЩ като НК-33 не е тяхна собственостКазах ти Локхид Мартин има ПРАВАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ И ДИСТРИБУЦИЯ НО САМО В ПРЕДЕЛИТЕ НА САЩ. РД-180 был создан в середине 1990-х годов на основе двигателя РД-170.В 1996 году право на использование двигателя приобрела компания General Dynamics. Впервые был использован 24 мая 2000 в качестве первой ступени РН Атлас IIA-R
98
0
 
4
 
! Отговори
Бъркутия преди 7 години
Темата е една а се пишат други неща,пълна каша и спам.
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиТова казах и аз. Тези които не могат да издържат - не ги вземат. Ти твърдеше че се тренира :))) последно, какво ще лъжеш пак ?При гагарин след 10G според свидетелствата на лекаря не е имало буквално никакви ефекти от подобно натоварвания. НИКАКВИ ! Е.. или Гагарин е супермен или .. просто не е бил в космоса ! Очевидно е!
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакви неоспорими доказателство за това, че Гагарин е бил в космоса. Нито една снимка... нищо !Редицата косвени доказателство говорят за огромна фалшификация.
95
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 92Тези дето губят съзнание или им се пукат капилярите ПРОСТО НЕ ГИ ВЗИМАТ ЗА КОСМОНАВТИ - ТОЛКОВА Е ПРОСТО
94
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби:))))) РД-180 е собственост на американска фирма. Правата за производството са собственост на американска фирма. Русия няма право да го прави сама в никакъв вариант. Факт.
93
1
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 7 години
Ами нали затова всички руски космонавти са военни летци. Точно затова от 290 кандидата избират само шест, които да бъдат в първия отряд. И Гагарин е първият човек летял в космоса! Факт, който е верен, въпреки пяната ти злобна!
92
4
 
1
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До пророка ОлегКолега, русофилията трайно е увредила пророческите ви способности. Може би американците нарочно са изключили електрониката? М?
91
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До други руски лъжи 84За СССР лунна програма се прави НК-33 едно камерен двигател от ЗАТВОЕН ТИП(Американците и до сега ползват само двигатели от ОТВОРЕН ТИП) НК-33 става РД-170 - 4(четири) камерен двигател и след това на негова основа правят РД-180 като двата двигателя СА ЕКСПОРТНИ. Лодхид Мартин има ПРАВАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ И ПРОДАЖБА В САЩ - РД-180 е собственост на Русия. Може някоя система да има САЩ патент но отдавна му е минал срока НК-33 е от 60 години на миналия векУффф ЧЕТЕТЕ БРЕ
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ракетата Р-7 е била ненадмината по товроподемност по онова време. Уж ползвали технологията на фон Браун. Американците също я ползваха, барабар с Браун и не успяха да повторят полета на Гагарин 5 години. Първият американец приближил Космоса е Алън Шепърд. Който е направил само суборбитален полет от 10 минути. Дори не е излязъл в открития космос, а само полет на 80км височина.
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби:)))) Някак си се тренира да не ти се пукат кръвоносната система ?! Хващат *** вените ли ? Или стават с по-дебели стени някак си ?! Покъртително глупав си. Има хора които мога и не могат да издържат на такива натоварвания. Факт. Ако не можеш да издържиш, просто няма как да се научиш... е, може би Гагарин се е учил .. знам ли .. то в съетския свят какви ли не чудеса се случват :))))))))))
88
1
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 7 години
Нещо за центрофуга да си чувал. Ама не тази в която си переш насраните ***. А в центъра за подготовка на космонавти. Там задължително тренират и ако не издържи поне 11 G не го пускат на кораба.
87
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 85Тренира се в ЦЕНТРУФУГА КОООЛЕГА всеки летец е минал през тази гадост и не веднъж
86
3
 
6
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
абе не знам какво ПВО имат краварите ама полетите над Сирия на хамерикански бангии спряха след като Вова вкара ПВО. А след демонстрацията на Калибър , фашагите напълниха гащите. Да не говорим за прелитането на СУ на няколко метра от Доналд Кук ли беше , където един *** изтребител изключи електронната система на краварския ковчег. И после половината каубои подадоха оставки. Това са фактите. При краварите всичко е балон, запомнете, рано или късно ще излезе наяве.
85
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До други руски лъжиПървите опити на Корольов са още преди войната даже прави ракетен планерПолзва опита на Вернер Фон Браун - ДА но това са ракетите Р-1(копие на А-7(Фау-2)), Р-2 и Р-3 след това задминават конструкцията на БраунР-7 която изсрелва Първия спътник и след това ГАГАРИН и става СЪЮЗ ракети е първата в която ПЪРВА И ВТОРА СТЕПЕН РАБОТЯТ УСПОРЕДНО ОТ СТАРТА. Баун ползва само по една степен едновременно да работи(пример Сатурн-5 4 степени)
84
0
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 7 години
Може двигателите да са американска собственост, но са измислени от руснаците. И като спрат да им ги дават, американците ще яхват метлите. Защото изключителните американци 25 години не могат да ги построят! Защото са абсолютни некадърници! При все че имат и технологията, дадена им от руснаците.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До други руски лъжихахахах абе вземи се гръмни колега ........от къде я взе тази ДЕЗиноформация хаххахах
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиНякак си се трeнира да издържаш на високи G ?! :)))))) егати покъртителния ***.о.т. си ти :))))
81
5
 
0
 
! Отговори
други руски лъжи преди 7 години
US Patent 6244041, US Patent 6226980, US Patent 6442931 Управляващата автоматика и механика са американски разработки, собственост на Lockheed Martin. Руснаците се опитаха да направят руски аналог, без американските патенти и разработки, РД-180В и не можаха! Пълен провал! Затова няма руска ракета с този двигател. Заради наложените санкции, производството се прекратява и двигателят ще бъде заменен с чисто американски, през 2019 г. Дотогава за Атлас-5 ще се използват и последните заявени 18 бр
80
9
 
0
 
! Отговори
други руски лъжи преди 7 години
Путинските информационни средства накараха милиони хора да вярват, че за ракетите Атлас-5 американците купуват руски двигатели РД-180, защото не можели да си ги направят. Истината е, че двигателят е американски и правата върху него са на General Dynamics и съдружната й Pratt & Whitney, а се сглобява в Русия, върху шаси на съветски двигател РД-170. Руснаците не могат да използват или продават на други двигателите, защото ключовите елементи в тях са американски патенти: US Patent 6244041, US P