Задава ли се трета кибервойна между Русия и САЩ?

Руски издания: Технически те могат да направят с нас каквото си искат
Обновена: 17 окт 2016 10:06 | 17 окт 2016 09:52, Елка Василева
52
Задава ли се трета кибервойна между Русия и САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Ще има ли "трета кибернетична" война и могат ли "американски хакери да унищожат Русия заради Клинтън", се пита вестник "Московский комсомолец". Руското издание коментира скорошно изявление на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че страната му ще реагира подобаващо на хакерските атаки на Русия, което според руски медии представлява заплашване с ответни американски кибератаки.

Коментарите на Байдън най-вероятно са само пиар ход в американската избирателна кампания, смята "Московский комсомолец". Според водещи руски специалисти, цитирани в статията, обаче наистина има заплаха.

"Технически те могат да направят с нас каквото си искат", заявява експертът Денис Давидов. "По-лесно е да изброим какво няма да могат. Няма да могат да изстрелят наша балистична ракета или да предизвикат авария в атомен реактор. Защото, слава Богу, нашите обекти от критичната инфраструктура имат специални затворени мрежи, недостъпни за хакери".

Според него обаче са уязвими "всички останали сфери" в руската държава. Деветдесет на сто от държавните органи на Русия използват сървърни операционни системи от САЩ. Американците могат да изпратят такъв "ъпдейт" в сървърите на всички руски държавни учреждения, "че всички компютри там просто ще се изключат. И телефоните също. Те могат да изключат всички болници у нас, които също са включени в мрежата им и може да бъдат управлявани отвън", предупреждава Давидов.

Експертът призовава Москва да интензифицира действията, насочени към заместване на вносните стоки, по-специално софтуера, с продукция родно производство. Всички държавни компютри в Русия може да се преинсталират с руски софтуер за месец, казва Давидов и предлага също "някаква тренировка - как ще работи държавата в случай че все пак ни изключат".

Все пак обаче "е ясно, че САЩ най-вероятно няма да ни правят кал и да ни изключват инфраструктурата, защото ще има риск от ответен удар", допълва специалистът. Той казва в заключение, че на практика Русия зависи от технологиите по-малко, отколкото САЩ, "и нашият отговор може да е за тях далеч по-осезаем".

Всичко това силно ни тревожи, защото Русия се е превърнала в карта, разигравана в предизборната борба на американците. Новата порция заплахи няма да ни изненада, още по-малко пък може да "клекнем" под тези заплахи, цитира вестник "Росийская газета" коментар на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: САЩРусиякибервойна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Astra Linux преди 7 години
До АнонименТо хубаво ама този Astra Linux е на базата на Debian инсталирах го, пробвах sudo apt-get update / upgrade и няма проблем обновява се! Това означава, че се обновява от някой сървър на Debian, което значи, че няма никаква сигурност в този Astra Linux! Явно някой Ви е заблудил, че държавните институции в Русия ползват това.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв ъпдейт не могат да изпратят американците, защото всички американски програми по тях ще бъдат заменени автоматично с най-новите сървърни програми, програмирани лично от Владимир Владимирович. Тези програми са така майсторски направени, че всички американски сървъри включително тези на Пентагона, ЦРУ, АНС, атомни централи, подводници и сателити и т.н. ще дадат на късо и ще подпалят американските сървъри. Ще пламнат също и айфоните по джобовете на янките и ще им изгорят доларите.
37
2
 
7
 
! Отговори
сърп и чук преди 7 години
таварищите тръгнали с магарето *** да мерят след това магарето виновно че скъсало синджира
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега, товариш Путин от снощи има други дертове, не му е до кибервойни. След като се оказа, че любителите на "руския свят" ги бомбят по асансьорите, всички асансьори в Кремъл са спрени за седмична профилактика за 3 седмици. Путинските чиновници пъплят по стълбите на Кремъл и само товариш Путин го разнасят с тарга по етажите четирима руски гавази богатири и витязи.
35
10
 
9
 
! Отговори
! преди 7 години
Нe САЩ, а Путин заплашва! За него, след нахлуването в Сирия, се отвори апетит за ЗАВЛАДЯВАНЕ(сега с Египет прави учения в пустините); така отвлича вниманието на ГОРКИТЕ руснаци, постоянно ги стресира, сега пък- с противоядрени скривалища! Най-големият ВОЙНОЛЮБЕЦ е Путин. Дали не е болестно състояние?( както казват преди 100 г. за някое дете" по дупе се сурка, само и само да стане на неговото").
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отново напомпиха мужиците да траят още по-големи несгоди и глад, "за родину", "за путину"! Трай коньо за зелена морава! Амин!
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и технологии все едно Тамбукту и космически кораб
32
0
 
2
 
! Отговори
Еми да преди 7 години
Тъпотии! Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле. Общо взето това се прави.
31
0
 
1
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Гледам тук пълно със спецове по АйТи Сек. Но иначе ползват руутнати Андроиди с инсталирани няколко фенерчета които имат достъп и до ДНК-то им...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете ми след едно мощно EMP ще има ли значение кой е измсилил тази или онази операционнна с-*** - хаха
29
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 7 години
Само интелектуални инвалиди поставят и държавата си в зависимост от компютри.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРуснаци... Да бе, да...https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Unix_history-simple.en.svg
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Бащата" на Linux наистина е Линус Торвалдс, който не е американец, а финдандец, така е. Но всеки знае, че Linux е вариант на UNIX. UNIX е ОС, която е писана от руснаци точно толкова, колкото "Чичо Томовата колибка"...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като спре тока, всички ще минат от виртуален пингвин на реален ГЪЛЪБ!
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според краварските форумни галффони всичко на света се измисля и прави в САЩ, включително и въоръжението на Русия. Верваме, така е, щом ни се спуска от Козяк тая информация....
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия зависи от технологиите по-малко, отколкото САЩ"Така е, защото са много напред.Някой ми не написал минусче, затова ще се поправя: Така е, защото са много назад.Сега доволен ли сте?
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Деветдесет на сто от държавните органи на Русия използват сървърни операционни системи от САЩ"Не може да бъде! Великата Русия?! Абсурд!
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Linux не е американска операционна система.. Дори не е писана само от американци..В разработката участват всякакви.. Най-важната мрежовата част на ядрото е писана от руски физик Сергей Белоусов .. Който е основател на компанията за виртуализация Parallers:)Хм, имаше в у-ще една руска енциклопедия в която пишеш че всичко е измислено от руснаци
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия зависи от технологиите по-малко, отколкото САЩ"Така е, защото са много напред.
20
0
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Кога са се водили първите две кибервойни между САЩ и Русия? Зле съм по история, затова питам.