Трус със сила 7,3 удари източния бряг на Япония*

Властите издадоха предупреждение за цунами
Обновена: 22 ное 2016 00:33 | 21 ное 2016 23:25,
38
Трус със сила 7,3 удари източния бряг на Япония*
Снимка: Архив, Reuters

Земетресение със сила 7,3 удари източния бряг на Япония. Властите издадоха предупреждение за вълна цунами, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според японската метеорологична агенция трусът е регистриран в 5 ч. и 59 мин. във вторник сутринта местно време (20.59 по Гринуич в понеделник вечерта).

ТАСС съобщи, че 3-метрова вълна цунами се движи към японската префектура Фукушима след земния трус.

Отправен е призив към местните жители незабавно да напуснат бреговата ивица.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът с магнитуд 7,3 е регистриран на 67 км североизточно от префектурата Фукушима, на дълбочина 10 км.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център два вторични труса са последвали близо до източното крайбрежие на най-големия остров на Япония – Хоншу.

И двата вторични труса са били с епицентър на около 40-50 км от източно от град Намие, префектура Фукушима. Единият от двата последвали труса е бил с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер, а вторият – 5,3.

Компаниите оператори в Япония проверяват дали атомните електроцентрали са повредени от силното земетресение.

Към момента не са установени извънредни ситуации в АЕЦ Фукушима I, съобщиха от компанията-оператор на централата – "Токио електрик пауър". Не е забелязано изменение на радиационното ниво, съобщава ТАСС.

Проверяват се и атомните електроцентрали "Онагава" и "Токай" в североизточна Япония.

Информацията е актуализирана в 00.33ч.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
19
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
а човека от видеото как спокойно си излезна от метрото :) какъв дух имат тия хора ей!дано всичко да е наред с тях!
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да слагате минусчета на коментара по долу, направете си труда и потърсете из ютуб вандализма на джапанките след Фукушимската трагедия. "За един свадба, за друг брадва" , японски вариант...
23
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да Ви припомня още нещо около Фукушима.Помня как новинарите от БТВ тогава даваха за пример поведението на японците след евакуацията в района.Убеждаваха ни че българите сме крадливи и в подобна ситуация ще процъфтят кражбите и т.н.Обаче забравиха че предишния ден показваха кадри снимани от хеликоптер, как в района вилнеят банди в изоставените къщи, магазини, изкъртваха банкомати, с една дума варвари.Та нито са по интелигентни от нас, нито по културни, а се оказва че са и по крадливи....
22
6
 
3
 
! Отговори
ЯВОР преди 7 години
Церн и Хаарп имат пръст.Наближава 2017, а това е краят на мръсните сили.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След аварията във Фукушима, се проведоха доста разследвания ако помните. Стана ясно че при строителството на централата са пренебрегнати много изисквания срещу обезопасяването от подобни бедствия. С други думи строителните фирми са спестили(откраднали) много мангизи и това доведе по късно до ... сами видяхте...
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24Разлика никаква. Нали уж бяха един народ или сега вече не ви утърва? И къде са били убочавани тия инжинери по времето на ссср да не б в сащ?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До болните 1 и 2Чудно ми е кой правише земетресенията преди харп марп сура *ура и тем подобни идиощони....
18
11
 
1
 
! Отговори
varg преди 7 години
"Цар киро ПРЕЗИДЕНТ!ЦАР КИРО патриот!ЦАР КИРО строител на нова България.Който се чуства престъпник да се изнася! Да не пречи на цар Киро. Ако не е той да нахрани хората ще висите по бюрата за безработни.А на тия лешояди в костюми дето пръста си не са помръднали и само знаят да искат само сабя за тях.Цар киро е щедър към работливите и справедлив към чесните!
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20-ти, вдлъбнат ембициле! В Чернобил по време на аварията работеха УКРАИНСКИ инженери! А НЕ РУСКИ! Разликата е все едно баща ти да те е родил, а не ***. Всъшност при вас не се знае как е.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ти ли изчисли капацитета на коритото на Дунав?"През 1977 в Свищов имаше земетресение със същата сила- 7,3 по Рихтер. Свищов е точно на Дунава като Козлодуй. Чувал ли си някога за цунами в Свищов или в региона? Не, няма и да чуеш, защото в река не може да се случи.
15
6
 
6
 
! Отговори
Боко Пъпеша преди 7 години
Орешарски е виновен!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ти ли изчисли капацитета на коритото на Дунав? Сигурно си завършил МГУ затова се изказваш толкова професионално и авторитетно почти като руски инженер от Чернобил."Не ми е необходимо да изчислявам капацитетът на Дунав. Просто ми посочи кога цунами се е образувало в река. :)Мисли бе човек, цунами се случва само в голям воден басейн, а не в тясно корито, оставям ти за домашно да си отговориш защо.
13
3
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Това, което се опитвам да ти обясня е, че цунами в река няма как да се образува, трябва много по-голям воден басейн море или океан с достатъчно просторна площ за да се получи стабилно ускорение на вълната.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А не е ли по-добре изобщо да не строят атомни централи? Водна стена може да дойде и в Козлодуй по Дунав"Невъзможно, коритото на Дунав няма достатъчен капацитет да предизвика цунами. Дори да се натовари над максимума си, водата просто ще се разсее защото реката е тесен воден ръкав. Срещу Япония има цял океан, опасност за България щеше да има, ако АЕЦ-ът беше строен на брега на Черно Море и бяхме в силно земетръсна зона. Повярвай ми, АЕЦ Козлодуй е построен на правилното място.
11
4
 
3
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Кой би позволил на тези дивашки народи да имат власт над природните бетствия и климата, ми те все към оръжията, войните и влстта гледат!?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Към момента не са установени извънредни ситуации в АЕЦ Фукушима I, съобщиха от компанията-оператор на централата "Токио електрик пауър"."Te и след земетресението от 2011-та отричаха щети.
9
2
 
8
 
! Отговори
архитект преди 7 години
До Траянпанелките са най-устойчивите на земетръс, точно защото са от панели, т.е. имат сглобки и имат накъде да мърдат за разлика от монолитите.
8
1
 
3
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Нещо като ***
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Компаниите оператори в Япония проверяват дали атомните електроцентрали са повредени от силното земетресение."Така е като слушаш САЩ и строиш АЕЦ на брега в силно земетръсна зона с цунами. Не съм ядрен инженер, но съм инженер, подобни съоръжения трябва да се строят около центъра на острова. Риск винаги има предвид земетръсната обстановка, но събитието е максимално далече от обесга на цунами и се елиминира рискът от непредвидими променливи като неконтролируема водна стена и пораженията след нея
6
3
 
0
 
! Отговори
Агент Йо ! преди 7 години
Какво е СУРА ?