Сълзи за Фидел Кастро. Стотици хиляди го изпратиха

Бащата на кубинската революция почина на 90 години
4 дек 2016 10:25, Петя Славова
137

Снимка: БТА

Около половин милион души се събраха снощи на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст, предаде ТАСС. Те пееха националния химн и скандираха "Аз съм Фидел". Мнозина носеха червено-черни ленти на ръцете си, отбелязва ДПА.

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места, беше също и против това да се издигат паметници, бюстове, статуи и други подобни обекти в негова чест. В съответствие с волята на другаря

Фидел на следващите сесии на Националното събрание на народната власт ние ще представим съответни законодателни инициативи", каза държавният глава на островната държава, пише БТА.

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро, цитиран от Франс прес. Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ. Очакваше се да говорят също водачи на масови и обществени организации, а церемонията се предава пряко по телевизия и радиото.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

"Ще ми липсват неговата преданост, неговите съвети, неговото образование", каза Ево Моралес, пристигайки на летището в Сантяго да Куба, където се прегърна с пристигащите по същото време Лула да Силва и Дилма Русеф, които също така бяха много близки с Кастро.

Още по темата

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.

ДПА припомня, че именно в Сантяго де Куба, в източния край на Куба, Кастро започна въоръжената борба за сваляне на проамериканския диктатор Фулхенсио Батиста на 26 юли 1953 г., когато предвождан от него въоръжен отряд атакува местната казарма Монкада. Започналото тогава бунтовническо движение премина през редица перипетии, за да триумфира на 1 януари 1959 г., когато въстаническата армия навлезе в Хавана и взе властта, превръщайки Куба в първата комунистическа страна в Западното полукълбо.

Преди да пристигне в източния град траурната процесия с урната с праха на команданте, поставена на лафет, теглен от военен масленозелен джип, измина над 1000 км по територията на 13 от всичките 15 провинции на страната. Навсякъде го посрещаха стотици хиляди кубинци, отдаващи последна почит.

След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, ще се сменят край урната му до зори. Рано сутринта ще започне самото погребение. Урната ще бъде положена в гробището "Санта Ифигения", където е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: КубаФидел Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Глупости. България спрямо Куба е рай. В Куба е мизерия, бедност и мизерия.
28
4
 
18
 
! Отговори
пффф преди 7 години
Преди кастро Куба беше един от публичните и игрални домове на ФАЩ! Вертеп!Фидел я превърна в държава, а краварите издивяха от яд и наказаха кубинците с икономическа блокада, която ги съсипва и до днес. Въпреки това, кубинската медицина е на едно от първите места в света.Кубинците, които са останали в Куба почитат своя ръководител, а вие, дето ги плюете сте енто поколение ли зачи на чужди зад ници
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа на Куба плаче защото били живяли мноооого лошо при диктатора Фидел а???????? А вие подскачащите рипащите и вирещите двата пръста за оня синият от Драгалевци ли ще плачете????Или за оня с филията Мас и Винету? Или за Партиината съклецарка Цацата? Или за оня стани-гей? А забравих и *** от с. Крушовица и за нея може да по ревете! Имате богат избор за ореваване тавариши. Само за вас нема кой да реве щото 26 години все си избирате от трите най дългото!
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 7Брато, компа ти струва колкото годишна кубинска заплата, че и повече сигурно. Да не говорим за другите елементарни за България неща като 50" ТВ, аудио системи, коли, почивка където пожелаеш по света.Та, в Куба може да си живуркат с 20 долара но само толкоз. Това тяхното е живот на скотове работещи за единия ляб и ток.
25
8
 
5
 
! Отговори
Е мека преди 7 години
А можеше и един мавзолей да му спретнат.Да стои мумифициран за наслада на поколенията - както Вовката Илич на червения плошчадь...
24
6
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
ти ,като знеш,че получават кубинците 30-50 долара заплата,би трябвало да знаеш и ,че тока им е 0,37 долар цента,а сега сметни колко ток могат да си купят смизерните си заплати и колко ти с огромната си капиталистическа заплата,мизерника си ти,не кубинците
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнтиЕС-АнтиГЕРБАкцентите на нормалното западно общество са достоен СВОБОДЕН живот и взможност за личностно развитие според собствените избори. Акцентите на КАстро и комуноидните начело с джуджето са - робство, дажба ляб от държавата и свободно славене на Вожда.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 20 години Кастро направи Голямата екскурзия за всички криминални оттрепки. Като ги изпрати в щатите, в така бленувания рай! И съответно мнозина от тях влязоха в затворите. Просто смениха килиите с американски. Защото престъпниците навсякъде са си престъпници. А тук пък управляват държавата.
21
3
 
12
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Не всичко на тоя свят е пари и се купува с пари. Обаче, като поставиш акцентите на развитие на едно общество върху парите, ти го убиваш като творчески потенциал и бъдеще. Трупането на пари е нещо като надпреварата във въоръжаването. При нея властелин е Страха. Страха се поражда от това, че не провиждаш Бъдещето. Това създава огромна несигурност в настоящето, в бита, във всекидневието. Парите, обаче не запълват тази несигурност, те създават едно измамно спокойствие и една измамна увереност, че имайки ги в повече от другите, ти контролираш нещата, контролираш хората и света. Трупайте култура, г-
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво щеше да бъде Куба без Кастро? Ами днешно Хаити, където никога не са били на власт комунисти, а американски и френски губернатори.
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жертвата обича палача си !
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средна работна заплата в Куба - 20 долара. Кастро - поредният икономически гений. Е, Путин е по голям гений от Кастро но със съвсем малко.
17
6
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
До Един българинПромитите мозъци бягат в САЩ !Те предпочитат да мият чинии и да чистят тоалетни, но да се покажат пред близките си, че живеят в Америка.Нормалните кубинци си живеят в родината и жалят за големия лидер Фидел Кастро.Бедността не е порок ! А, причините за нея не са в Кастро, а в ембаргото, което наложиха САЩ на малка Куба.Не си мисли, че тези кубинци, които са избягали в САЩ са цъфнали и вързали.\Слуги са !Свободните хора останаха в Куба.
16
4
 
11
 
! Отговори
до неразбралите преди 7 години
Тук парите са важни но когато ги имаш достатъчно.На бедният и гладният им натъртват да се надържат на евроатлантически ценности.Те видиш ли, били по-важни от парите!ВРЕМЕТО е НАШЕ
15
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Кастро им даде мизерия и робство. тоя опропасти живота на 3 поколения кубинци !
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква по-голяма гордост от това да те наричат "Островът на свободата" ?-----Хахаха, кой нарича Куба така бре касскет? Не схващат ли иронията?То свободни са и Венецуела и КНДР и любимата ти гов... Рашка.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луда работа .. да ревеш за диктатора си ... почти като нашите *** страдащи по Тато.
12
14
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 10 (ХА-ХА-ХА !)Не разбирам на какво се хилиш. Странно защо при положение че толкова много мразиш тези зелени хартийки печатани от САЩ, тълпи кубинци с риск за живота си бягат там и никой от тях не е помислил дори за секунда да се връща обратно на острова.Дори сега, когато кyчeтo Кастро умря.Необяснимо е това за теб. Как живееш с тази мисъл, а? Че не можеш да си го обясниш?Кой бяга от хубавото и ако е лошо тогава защо не бягат от него, а???Посочи ми един върнал се кубинец?
11
11
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 7Ами всички тези чувства се обясняват с един медицински феномен: Нарича се стокхолмски синдром. Жертвите на режима, затворници на острова на "свободата" изпитват силна привързаност към техния надзирател.Докато свободните кубинци в съседния град Маями в САЩ се веселят от радост!
10
11
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ами да. Така си е. Кубинците в Хавана ронят сълзи за Фидел, докато в съседния Маями танцуват салса, пеят, свирят и се веселят. От радост.А защо за нашия бай Тошо никой не пророни сълзи?