Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис

Оценяват проекта за газопровода на 11,4 милиарда евро
Обновена: 6 дек 2016 08:49 | 6 дек 2016 08:42,
123
Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток", предаде ТАСС.

Така Турция ратифицира окончателно договора.

Вчера, преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица. Сега очакваме руският парламент да направи същото, каза Йълдъръм.

Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток", припомня ТАСС. Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До нико - Нико ще ни светнеш ли ти и семейството ти в кои точно части на света сте се пръснали??? Защото въпреки поприкритата ти прокремълска носталгия подозирам ,че сте някъде в зап. Европа или САЩ.
41
15
 
6
 
! Отговори
Али преди 7 години
Аз съм Али. Когато турски поток бъде построен кръстете ме Володя. Глупости на търкалета. Нито Ли-липутин, нито Ер догъз могат да извадят 15 милиарда евро за строеж с тази икономика която имат в момента. Кьор фишеци за да плашат Европа.
40
13
 
10
 
! Отговори
Умен е и Боко преди 7 години
Газовия хъб който построи Боко до Гърция беше супер идея.Сега откъдето и да мине тръба ние се включваме директно.А газ ще идва. Дали от Русия или Катар, няма значение.И трябва да мине през нас.
39
5
 
16
 
! Отговори
нико преди 7 години
БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА Е КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ДА СМЕ ПО ЗЛЕ А НЕ ОБРАТНОТО ТУРСКИ ПОТОК И ДА ГО КОМЕНТИРАТЕ ЩЕ ГРЕЕ ТУРЦИЯ А НЕ БЪЛГАРИЯ ЖАЛКО ЗА НАРОДА ЧЕ 26 ГОДИНИ Е В МИЗЕРИЯ ИЛИ ПРЪСНАТ ПО СВЕТА КАТО МЕН САМИЯ И СЕМЕЙСТВОТО МИ
38
11
 
4
 
! Отговори
Умен Ердоган преди 7 години
Турция няма да строи турски поток защото тогава Русия ще може да изнудва Турция със заплаха да спира газта.Ердоган залъгва Путин, защото иска да събори Асад в Сирия.А Асад е приятелка на Путин.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз също съм на мнение, че този паток си е руско-турски и не зная защо се вдига толкова пушилка.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мааанниииии , ми кво ша стане сеги с газовото хъбче на Боци ?.
35
5
 
10
 
! Отговори
СОЛОМОН преди 7 години
За целия този арабски хаус плъзнал по света има само един виновен и той се нарича Барак Обама. Господин президент Обама реши че маймунити са хора, отиде при тях и им каза че имали човешки права и че трябва да си търсят правата по целия свят, но господин президент обама забрави да им каже че човеците освен права имат и задължения. Обеща, че ще им направи пролет. За да бъде цветна получовеците я заляхя с кръв.Обама не взе под внимание че съществуването на тези хора е възможно само под диктатура
34
3
 
7
 
! Отговори
___ преди 7 години
До "Mурзилчик с ятаган - Докато го направят японците ще почнат да правят от пръdнята атомно гориво!mу"Те вече правят във Фукушима от атомно гориво пръдня, *** и там може да те огрее (освети) и тебе ха ха
33
5
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Тази сутрин май сте употребил евроатлантически наркозни вещества та драскате такива тъпотии.
32
5
 
9
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
Турският поток, за който става дума, си е турски и е предназначен единствено за Турция, а не за Европа. Така че ням нищо общо с многострадалния Южен поток.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Бойко твоите писма до ЕС когато се започваш е Южен поток дават страхотен резултат естествено не в наша полза
30
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ще ми е кеф Турция да обяви война на Русия. Ще гледам. Те с едно Пкк не могат да се справят вече 10 години. Ха-ха.
29
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия разпали войната в Сирия за да има напрежение в района и да не могат тръбите с евтин газ от Катар, през Турция да стигнат до Европа.Сега иска да обвърже Турция със своите тръби.
28
9
 
10
 
! Отговори
Мъка мъка преди 7 години
Ами какво ще правим сега ние путинофилите? След като нашия вожд се целува с Ердоган, ние да спираме ли да плюем по турците?Айде спускайте опорните точки, че съвсем се ошашавихме...!
27
11
 
7
 
! Отговори
Да бе... преди 7 години
Турция скоро ще воюва с Русия, камо ли общи проекти да имат.Ердоган ще прецака лилиПуутин
26
3
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А за потока-както винаги-Европа е с двойни стандарти. През нас не може да мине, но може през Гърция? БИЛИ сме незаобиколим фактор,а? Да, БИЛИ сме едно време...Политиците ни са виновни до толкова, до колкото са послушковци, не защитаващи националния интерес. Всички, без разлика на цвят .
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата сам цъфна по тв и се хвашеше , че лично е спрял енергийните проекти. Пред американски бизнесмени каза, че Сащ трябвало да отчете неговата колегиалност.Е, отчете я. Потупаха го по рамото./той това много обича/
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците видяха че има хляб в тази работа, затова ви спряха южния поток. Честито ви модерно робство.
23
11
 
8
 
! Отговори
Пак лъжат преди 7 години
Няма да го построят, само гледайте ;)Един подпис не значи строеж.