Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис

Оценяват проекта за газопровода на 11,4 милиарда евро
Обновена: 6 дек 2016 08:49 | 6 дек 2016 08:42,
123
Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток", предаде ТАСС.

Така Турция ратифицира окончателно договора.

Вчера, преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица. Сега очакваме руският парламент да направи същото, каза Йълдъръм.

Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток", припомня ТАСС. Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До ВасилевВасилев, банката КТБ фалира по типично мутренски маниер, защото не се поддаде на рекета. Същото е било и преди изборите малко, с много бизнесмени от нашия край.Кои ли? Ами, данните за бизнес и печалби са в НАП, оттам можеш да видиш кой бизнесмен печели и да му намекнеш, че ако иска да печели и нататък ..............
21
4
 
3
 
! Отговори
Ехаа преди 7 години
Двамата тарикати се договориха! Да видим сега кой ще прекара другия, щото и на двамата това им е в кръвта, "прецакай другарчето"! Путин ще бере ядове с Ердоганчо, тоя не се продава за жълти стотинки като нашите другари!Късмет Вовка...! Ще ти трябва! Ха ха ха
20
2
 
6
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
До fripp"Проектът е между Турция и Русия - две държави, които гонят националните си интереси, но ще засегне болезнено и нас, защото транзита към Турция приключва и следва разруха на съоръженията и загуба на пари."Как може този проект да засегне БГ, след като БГ сама се отказа от Южен поток, който бил отвратителен проект?!От Друга страна руски енергоносители през Турция или Германия вдигат нивото и стават в пъти по-демократични и мили на бг-политиците и народа (той ги избира)
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми ще има, разбира се. Само у нас енетгийните проекти се чповалят, понеже така бил обещал на американците Боросов.
18
3
 
13
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
До 12345Не, както винаги България се самона.б. Както и със Син поток, тогава Костов защити евро-атлантизма и потока отиде в Турция, сега Бойко защити Евро-ценностите и потока отива в Турция... всеки демократичен бг-управник се грижи Турция да се развива а България да се разбягва
17
0
 
8
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Проектът е между Турция и Русия - две държави, които гонят националните си интереси, но ще засегне болезнено и нас, защото транзита към Турция приключва и следва разруха на съоръженията и загуба на пари. Вчера Нафтогаз-Украйна са се отказали да влагат повече пари в 3 компресорни станции, свързани с подаването на газ към Турция, тоест - ще ги оставят да изгният. Дано с нашите съоръжения не се случи същото.
16
2
 
7
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Е все пак това е България,нали?Тук винаги има интереси,винаги продажници.Тук по нашите земи,никога повече няма да се родят ХОРА,като Ботев,Левски,Стамболийски..........ХОРА,които са милейли за страната,съответно и за народа.Сегашните комунисти,капиталисти,фашисти,нацисти.......хич не ги интересува.Важен е собствения джоб.Не го интересува че пенсионера гладува с 120 лв пенсия,защото той има крадени пари да даде на неговите родители.Ето така се затрива държава.Не е нужен Планът Ран-Ът.Ние сами бягаме от страната си и ще я завещаем на аборигении.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко каза че ще пълни хъба с газоносци.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте сега значи през Гърция може ама през България не може така ли ?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин авер, баш авер!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Руско-Турската дружба! Ура Другари!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме му на Путин колко високи такси ще наложи Ердоган. Да му мислят тези за които ще са таксите.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам да го асфалтираме тоя газопровод и това е...
9
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Путин ще бере ядове с Ердоган ефенди... - ще има извиване на ръце, изнудване, рекет, високи транзитни такси... - жужето може само да мечтае за Първанов, Станишев и Овчаров, които се продаваха за копейки...
8
10
 
5
 
! Отговори
вова дупедав преди 7 години
Кой щеше да плаща изграждането му? Колко беше отстъпката от цената на газта?В лири ли ще плаща Турция?Колко още ще се обезцени Газпром след този проект?
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най големия хъб с тикви - 111000кв. км.
6
6
 
27
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Турците действат *** зяпат и плямпат това винаги е било така и така ще бъде
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В очите на целия свят вече сме най големите ***, това поне е сигурно.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЧЕ НЯМА КАК МОСКВА ДА ЗАПУШВА ТРЪБАТА.
3
1
 
34
 
! Отговори
газовик преди 7 години
Сега вече БГ ще има истинска демократична евроатлантическа газ ,Руска но през Турция и Гърция.