Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис

Оценяват проекта за газопровода на 11,4 милиарда евро
Обновена: 6 дек 2016 08:49 | 6 дек 2016 08:42,
123
Вече и официално: Турски поток ще има! Ердоган положи подпис
Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток", предаде ТАСС.

Така Турция ратифицира окончателно договора.

Вчера, преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица. Сега очакваме руският парламент да направи същото, каза Йълдъръм.

Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток", припомня ТАСС. Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
До Петър преди 7 години
На колко години си Петре ?
61
7
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Моля всички които твърдят,че Южен поток щял да донесе огромни ползи за държавата ,да конкретизират коя точно държава имат предвид. България или Русия???
60
0
 
7
 
! Отговори
До Петър преди 7 години
Ами Пешко ,лесно се смята бе.В момента получаваме кинти от транзитни такси от Турция годишно над 100 милиона евро.Сега като си пуснат директна тръба тия стотина милиона вече няма да ги има ,а пък украинците които се оказаха същите *** като нас ще загубят над 2 милиарда евро годишно.Та така.Вместо ние да прибираме такси от транзита ,сега ще се наложи да плащаме на турците защо от Украйна гада спира след 3 гидини
59
1
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 7 години
А пък САЩ са супер полезни за България.Я не говори глупости бе шебек.Това ,което беше построено в България с помоща на СССР ве че почти 30 г не може да бъде разграбено и разрушено.Поне още 10 г такева като теб ще се храните от разграбване на нещо построни ни от вредната Русия.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това се казва конкуренция. И двете страни ще се стараят да доставят гориво на Европа.
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кюрдите благодарение на Русия не са на нашето дередже.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 76благодарение на Русия не сме на Кюрдите на дереджето
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 75 Стига си ревал за тоя южен поток. РУСИЯ Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ. От времето на Руски царизъм. Чети книгата от Г. Димитров и В. Коларов.
54
6
 
15
 
! Отговори
Пешо тарабата преди 7 години
Само заради отказа от южен поток Б.Б. трябва да бъде съден и пратен на бесилото. В съвременната ни история, а преди това няма държавник, който така да е прецакал България.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция - турски поток. У нас - хъб. Ще изпратят във Варна цялото правителство и ще ги хранят само с боб да захранват хъба.
52
0
 
17
 
! Отговори
До Зозо преди 7 години
Не се грижи за германците .Те си иват Северен поток-1 и сега ще си направят Северен поток-2.Ти не четеш ли ,че тръбата ще стига до Гърция .А от там който от европата желае газ ще получава.През 2019 г транзита през Украйна спира.За това големите консуматори като Турция и Германия бързат да си гарантират доставките.А страните като България ,която консумира газ колко един средноголям град в Турция никой не ги брои за живи
51
13
 
4
 
! Отговори
KOSTAS PANAYOTAS преди 7 години
РОССИЯ НЯМА ТОЛКОВА МЕТАЛНИ ВАКУМНИ ПАНЕЛИ ЗА ДА НАПРАВИ 910 КМ --И ТО ПОД 2300 МЕТРА НА НЯКОИ МЕСТА !!!..РОССИЯ НЯМА ТАКЪВ РЕСУРС И СПОСОБНОСТИ, НИТО ДА ПРОИЗВЕДЕ ТЕЗИ МЕТАЛНИ ТРЪБИ, НИТО ДА ГИ ЗАВАРИ, НИТО ДА ГИ ПОЛОЖИ ПО ДЪНОТО НА МОРЕТО.. ТОВА Е ОГРОМНА ДЪЛЖИНА !!С ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ СА ПРЕД ВОЙНА. И ЩЕ ИМА ВОЙНА МНОГО СКОРО.НЯМА ДА ИМА ТРЪБИ.
50
12
 
4
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
А сега де...Тия 11,4 милиарда евро щяхме да ги плащаме ние, а сега братята турци се набутаха на руската мина...
49
3
 
5
 
! Отговори
майорски преди 7 години
До PDсигурен съм че и ти не разбираш какво си написал !
48
8
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Играта въобще не е локална. Потока е частична компенсия за Турция и Гърция, поради олекването им в стртегическите планове на англо-атлантическия елит. Отклоняването на Руската газ от ЕС, също е в плана. Ако съм прав, скоро тенденциите по суверенна Европейска политика, ще станат явни. С англо атлантите играе и Полша. Ако промишления елит на САЩ и Европа наделее, за българския хъб, ще има газ. Ако не по скоро ще има война. И потока е илюзия.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дядо ДобриТвоя ментор Болен сигурно в Оксфорд е завършил, да ти го туря под гърбъ!Всъщност нищо не е завършил нали - техникум за фотограф.
46
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
И като стигне газта в Турция какво става? През космоса и право в Германия ли? Нали пак на нашия ще кацнат!
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ние с гайдите ????ще има ли газ за нас .....?Кой ли да молим за газ ..Турция ли Русия ли.... Гърция ли ? Пак се пр...***..хме ....Толкова се изказваха колко вреден бил Южен поток ...колко неефектиен ...как сме си давали територията и страхотното ни стратегичско географско положение за без пари а сега заради политиците ни ..наведени пред Турция и с свалени *** ...е сега не сме ли зависими от Русия ??? саме дето тръбата минаава през Турция Газ от Катар ..таратанци !
44
7
 
5
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Дека ги тея 11.4 милиарда евро? То на книга всичко става, ама без пари!
43
6
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
заради продажниците герп пак ниотмъкнаха килама из под краката!Тиквата е за екзекуция направо,такова предателство спрямо българските интереси не е имало!Срам и позор за нас че оставихме някви *** американци да ни прецакат!