Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад"това са заблуди за наивници.За тези неща плащат скъпо и прескъподруги нации без да ги питат.
43
13
 
5
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 7 години
Путин бил избрал Тръмп. Внимавай какво си пожелаваш!На времето, през 1940 г., и Сталин изпрати поздравителна телеграма на Хитлер по повод превземането на Париж, а после това струва живота на 20 милиона руснаци и такъв разгром, от който СССР така и не можа да се съвземе.
42
3
 
13
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Само да попитам: как така някакви си изостанали "***", пиещи антифриз, имат технологичното ноухау да пробиват компютърната сигурност на "велики" държави като САЩ? КОЕ НЕ Е ВЯРНО? ЧЕ САЩ СА "ВЕЛИКИ" ИЛИ ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА "***"?
41
1
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Американците искат промяна, това е! Обама се оказа параван на същите тези военолюбци в "овча кожа", но с фалшивата маска на нобелов лауреат за мир. Каква драма, че Хилър не бе избрана за президент, за да предизвика още повече кръвопролития по света, а може би и брутален световен конфликт! Жалка работа. Не съм фен на Русия, нито на Путин, но трябва да се знае, че титлата "свободен свят" не е даденост на т.н. Запад...олигархия и мафия мисля са по-точни харектеристики за същия в днешно време...
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко което дойче веле произвежда елъжи.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей изобще не го харесват корпорациите тоя Тръмп. Ще им изяде хлебеца завалийките. То Путин ли не беше виновен, че хакерски атаки ли не бяха. Какво не беше. А да не говорим, че го плюха че плюха само и само да не спечели :D
38
5
 
1
 
! Отговори
четящ коментaрите преди 7 години
Ми той Путин бил почти светец бе, леле, добре че е той дa спaси Еропa от Щaтите, aрaбите и евреите.
37
20
 
5
 
! Отговори
Рано или късно преди 7 години
Рано или късно, Путин ще сподели съдбата на Милошевич -- ще се изправи пред световния трибунал.Кои ще го прати там ли?Ами самите Руснаци -- е вече бая са му набрали. Не става дума за алкохолизираните ***, а за все още мислещите Руснаци
36
0
 
22
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Нещо не мога да разбера как така руските тайни служби накараха милиони американци да гласуват за Тръмп. От друга гледна точка как така Русия, оприличавана на суровинен придатък на Запада, по съществото си на една Бензиноколонка, се оказва толкова могъща, че да определя президента на най могъщата империя в днешния свят - САЩ? И трето, ако е имало хакнати мейли на Хилъри и това е повлияло на изборите, то не правят ли американците същото по отношение на Русия и други страни...разбира се че ДА!
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има комунистическа революция отново, но тя ще бъде само виртуална. Краят и ще бъде същият като на реалната.
34
0
 
17
 
! Отговори
Муахахахаха преди 7 години
Каква статия само какви цитати на дойче зеле и картофи: "враговете на либералната демокрация и отворено общество".Шок и смут. То освен подслушване ,следени и записване на данни и хора и диктат на "едни наши"коропорации хора друго има ли в тия "демокрации".На всичкото отгоре ги управляват олигархо клептократски режими,а Уж супер мега демокрации ие сили, а Путини ги превърна за 3-4 години от "суперсили на медиите" в картотени тигри и накрая бананови републики.
33
0
 
12
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Краварите винаги имат нужда от необходимия враг! Дали ще са араби, комунисти, руснаци, виетнамци, кубинци, корейци. Врага е жизнено необходим. Путин враг номер едно на Ръждивия пояс. Както Рони Рейгън беше враг номер едно на Тутраканската селищна система
32
0
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Дойче Веле, Алгемайне Цайтунг...без коментар.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислех, че нашата преса е зле, но като гледам какво преписват и чак ми става мъчно. Просто е обидно да се четат такива блудкави плитки бълвочи.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това по горе статия ли е или част от научно фантастичен роман ...!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарят Тръмп бил влюбен до уши. смех.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зелени човечета, хибридни войни, батальони хакери !?Брей мама му стара той Стивън Кинг такъв роман не може да напише.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ти е позволено да мислиш и да имаш собствено мнение! Ако не споделяш възгледите на либералната демокрация, значе са те вербували "дигиталните батальони" на Путин! А не ви ли е хрумвало, че хората може просто да не са доволни, да искат промяна и май ще ви се наложи вие да се нагаждате.
26
2
 
20
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Бля бля бля! Страх лозе пази
25
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя скоро ще свърши като Садам .