Чешкият съд категоричен: Не може на училище с хиджаб!

Сомалийка съдеше учебно заведение за медсестри, забранили й забрадката
27 яну 2017 20:08,
73
Чешкият съд категоричен: Не може на училище с хиджаб!
Снимка: архив Reuters

Чешки съд отхвърли иск на млада мюсюлманка от Сомалия, която съди училище за медицински сестри в Прага, което през 2013 г. напуснала, тъй като й забранило да носи хиджаб, предаде Франс прес. Това е първото подобно дело в Чехия, уточни АФП.

Процесът започнал през ноември миналата година в Прага в отсъствието на младата Аян Джамал Ахмед Нур, която получила убежище в Чехия през 2011 г.

Чрез адвоката си младата бежанка разкритикувала мярката като дискриминация.

Искът, в който тъжителката настоява за извинение и за обезщетение от 60 000 крони (2200 евро), беше отхвърлен, заяви съдийката Даниела Чейкова.

Огласяването на съдебното решение беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата. Според Чейкова съдът не е установил дискриминация. Той уважи версията на училището, според което младата жена така и не станала официално негова студентка, тъй като го напуснала още в първия учебен ден, без да представи документите, необходими за приемането й.

Директорката на учебното заведение няколко пъти заяви по време на делото, че носенето на хиджаб противоречи на правилника на поверената й институция.

Адвокатката на младата сомалийка настоява, че искът е основателен.

"Клиентката ми е била принудена за напусне училището, тъй като не можела да носи покривало", заяви тя.

Мюсюлманската общност в Чехия наброява между 10 и 20 хиляди души и въпросът за носенето на покривало не е уреден от законодателството, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама добре бе нали са правоверни?В коранът никъде не пише,че трябва да вземат социални помощи.Жената стои вкъщи,никъде не излиза и е безусловна доживотна прислужница на мъжът.Ако не слуша-тупа лупа с тоягата.Също така според шериатът наказанията са малко на брой,но жестоки-смърт и рязане на крайници.Наказват се и мъже и жени.Присъдите се изпълняват в рамките на ден-два.Адвокат?Какъв адвокат?Къде пише,че трябва да има адвокат при тва безплатен?Ама като ги хванат искат човешки права,нали?
15
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато българите искат да учат в други държави, те си превеждат дипломите, приравняват по местните стандарти, и държат изпити. Какви е била дипломата на тази девойка? Какви са били резултатите от изпитите и на какъв език ги е държала? Със сигурност не е била забрадката причината.
14
36
 
4
 
! Отговори
евроатлантик преди 7 години
Никой не говори за хуманизъм,демокрация и толерантност спрямо невинните бежанци.
13
1
 
71
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Никой не говори против Исляма, а против внезапно "пробудилата се правоверност", когато подобни "девици" стъпят в Европа или в САЩ!?И ,да според Православието жените покриват главите си - нашите баби например и до днес носят забрадки, което тази правоверна също би могла да направи, при положение, че напоследък е доста модерно.И не на последно място, когато посещаваш държави с друга култура и традиции би трябвало предварително да се запознаеш с тях, а не да се опитваш да налагаш своите!
12
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е нагла.В Сомалия отдавна да са я застреляли.
11
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съдът не е установил дискриминация. Той уважи версията на училището, според което младата жена така и не станала официално негова студентка, тъй като го напуснала още в първия учебен ден, без да представи документите, необходими за приемането й.Това е истината. Другото е спонсорирано за да се вдигне нужния шум по "правата" на сомалийката и тия като нея.
10
67
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие не познавате Исляма,Вие не познавате даже и собствената си вяра Християнството,а само ползвате религията за ядене и пиене.България за жалост става Атеистична държавица.
9
2
 
63
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Не може да се прескачат епохи в развитието на обществото!Ислямът е в епохата на робовладелците и племенните общества.След няколко века може евентуално и да са готови за интегриране.Дотогава - да се трепят сами с камъни в пустинята!
8
74
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съпругата ми завърши Психология със забрадка,Да в България,Да защото е българска гражданка.Муслиманите сме равноправни граждани на тази страна.
7
3
 
37
 
! Отговори
Алекс2 преди 7 години
Да заповяда тук в разградения двор където пращи от *** ценности !
6
3
 
60
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
С тоя европейски толеризъм, тия мю(юлмани ни се подиграват в лицата.... Но последните които ще паднат (ако въобще паднат) ще са славянските народи!!!
5
2
 
67
 
! Отговори
а1 преди 7 години
мюсюлманка от Сомалия, съди училище за медицински сестри в Прага.----Мюсулманката от Сомалито да беше пробвала да се бори за правата си на местна почва, ама не, щото там местните "правозащитници" щяха първо да и устроят дива орг.....я, а след това да и спретнат и безплатна "пластична операция" по местна традиция и обичай!
4
3
 
84
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да си отива в Сомалия и там да учи за каквото си иска и да се увива не с хиджаб ами и с килим все ми е тая тук е християнска Европа на който не му отърва баста.
3
3
 
81
 
! Отговори
Не-толерантен преди 7 години
Прави са чехите за това , който иска да се облича като дивак да хваща пътя към анадола. Който е решил да става европеец трябва да облича и държи като такъв , би могло да се поучим от тях.
2
4
 
89
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
А така! Браво на чехите! Тук е Европа, тук е християнство,тук не си крием жените, а си ги показваме. Ама то тая какво ли разбира, чехкините са красавици, а тая сомалийка кой я знае каква е в лицето. Даже по-добрер да е скрита, че чехите може да се уплашат, не са свикнали.
1
4
 
104
 
! Отговори
Според бълг.фолклор: преди 7 години
Пусни маца под полица, тя се качи на полица!Каква ислямска култура, какви хиджаби, каква мюсюлманска общност в Чехия?!Мюсюлманите там могат да имат място само като ГОСТИ и ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩИ.Гостите се съобразяват с порядките на домакина и с местните закони. Комуто не харесва, свободен е да си замине закъдето иска!