САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол!

Министърът на отбраната Матис се разграничи от идеята на Тръмп
20 фев 2017 13:10, Елка Василева
43
САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол!
Джеймс Матис. Снимка: архив, Reuters

Американските военни не са в Ирак, "за да заграбват нечий петрол", заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна днес на необявено посещение в Багдад. Така той се разграничи от идея, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, предаде Асошиейтед прес.

"Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис пред малка група репортери, които го придружават при визитата.

В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса: "Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност."

Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече.

За пореден път министърът на отбраната на САЩ се разграничава от президента Тръмп, посочва Ройтерс. Самият президент призна, че Матис не е съгласен с него по някои въпроси, включително за ползата от мъченията по време на разпити.

Матис се разграничи също от изявленията на Тръмп, че медиите са враг на американския народ, като посочи, че той няма проблеми с пресата.

Пенсионираният генерал от морската пехота, който някога командваше американските войски в Ирак, се опита също да убеди президента да изключи от указа си за забраната за пътувания в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни иракчаните, които са воювали редом с американските сили.

Матис посочи, че не е видял преработения вариант на указа, който в момента правителството доуточнява, но изрази увереност, че на иракчаните, воювали с американците, ще бъде позволено да пътуват до САЩ.

Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул. В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Матис каза пред журналистите, че ще иска на срещите си с иракските лидери да се запознае с най-новите подробности за обстановката на бойното поле. Стратегията, която той обмисля, може да доведе до разполагане на допълнителни американски сили над бройката от 6 хиляди, които в момента са в Ирак и Сирия.

Експерти казват, че Пентагонът може също да се спре на други опции, като например увеличаване на броя на бойните хеликоптери и на въздушните удари, както и разполагане на допълнителна артилерия. Американските военни може да поискат също повече свобода при взимането на решения на бойното поле, посочва Ройтерс. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
19
 
! Отговори
ТЕ И НА НАС преди 7 години
щяха да плащат за базите им тук. УЖ. Питайте ПАСИ. Той даде честна пионерска
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те Ирак платиха всички разходи на краварите след войната с петрол в продължение мисля на 10 години. Но не той дядо белобради искал още. Все ви е малко ***.
13
3
 
5
 
! Отговори
АМЕРИКА НЕ ПЛАЩА преди 7 години
Тя просто си взема каквото пожелае
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка си плащат, но на местна почва.., май се чакат по кюшетата с 20 литрови туби.., така е, когато искаш да си купиш нещо толкова много ти вдигат цената, ти си недоволен и прибягваш към сила, разбира се под формата, аз ще те пазя. Трябва закон, най-слябият да анулира решението на най-силният. Маша и Мечока
11
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е същата куха лейка като Путин, затова и толкова си допадат един на друг. Дай им само да заграбват чужди територии и чужди богатства. Тръмп достатъчно изложи САЩ, безсмислено е републиканската партия да продължи да го подкрепя, защото това удря и по нейната репутация. Време е за изгонването му от Белия дом. Още като назначи Флин и Рекс Тилърсън и двамата дълбоко нагазили в руската корупция ми стана ясно, че на Тръмп песента му е изпята.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката - типичен масон-сатанист!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе смешници,да не би да заграбваме руски газ като при нас той е 98% от потреблението на газ?!Да не казвам ч"заграбения"от нас газ е най скъп от другите в Европа!
8
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да каже избраникът на путьин? Само заграбване и мъчения са му в устата.
7
4
 
19
 
! Отговори
:) преди 7 години
Плащат си! По 2-3 долара за барел!Те и златото в България не го крадат. Просто го плащат много евтино - на 1-2% от реалната цена.
6
2
 
14
 
! Отговори
Гузни ли са или да? преди 7 години
Гузен негонен бяга!
5
2
 
13
 
! Отговори
Нфб преди 7 години
това си е окупация...а ирак ще плаща с петрол разходите по войната на сащ...това е истината...
4
1
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Даже не ме е смЕх вече!!!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече и открито си казват, че трябвало да вземат иракския петрол. Не се наядохте еййй
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те само си "берат".
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе да, верваме ви.