Пътят на мигрантите до Европа - все по-труден и опасен

Разчали на контрабандисти, били малтретирани и изнудвани
26
Пътят на мигрантите до Европа - все по-труден и опасен
Снимка: Reuters, архив

Бежанците и мигрантите се сблъскват със сериозни опасности в стремежа си да достигнат Европа, посочва в свой доклад Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), цитиран от БТА.

В доклада се разглежда въздействието на въведените през 2016 г. засилени ограничения по границите върху движението на бежанците и мигрантите към и вътре в Европа. Фактите показват, че движението е продължило, но хората са избирали по-разнообразни и опасни маршрути, често разчитайки на контрабандисти поради липсата на достъпни законни начини за влизане в Европа.

В документа се посочва, че след "затварянето" на западнобалканския маршрут и споразумението между Европейския съюз и Турция от март 2016 г. броят на хората достигащи Гърция през източносредиземноморския маршрут значително е намалял, а ентралносредиземноморският маршрут от Африка към Италия е станал основният път за влизане в Европа.

По данни на ВКБООН през 2016 г. в Италия по море са пристигнали около 181 436 души, 90 процента от които са пътували с плавателни съдове от Либия.

В доклада се отбелязва, че пътуването до Италия е особено опасно и през 2016 г. в морето са регистрирани повече смъртни случаи откогато и да било преди. От 5096 регистрирани загинали или изчезнали в морето бежанци и мигранти миналата година 90 процента са пътували по морския маршрут към Италия.

Според ВКБООН в последната част на 2016 г. повече хора са достигнали Европа през западносредиземноморския маршрут.

Докладът констатира, че от април нататък е продължило движението на хора от Турция по източносредиземноморския маршрут. Повечето прекосяват морето към Гърция, но някои пресичат и сухоземните граници с Гърция и България или стигат по море до Кипър. През 2016 г. 87 процента от пристигналите в Гърция по море са дошли от десетте основни страни източници на бежанци.

Същото важи за хората, които продължават да минават по западнобалканския маршрут. В Сърбия 82 процента от пристигналите са от Афганистан, Ирак и Сирия, а почти половината са деца.

Според ВКБООН има данни, че десетки хиляди хора са били върнати от граничните власти в Европа, включително в България, Хърватия, Гърция, Унгария, Сърбия, Испания и Македония.

Освен множеството съобщавани случаи на насилие и злоупотреби с цел възпиране на по-нататъшни опити са влизане, ВКБООН е получил силно обезпокоителни информации за бежанци и мигранти, които са отвличани, държани против волята им дни наред, физически и сексуално малтретирани, изтезавани или изнудвани от контрабандисти и престъпни групи на различни места по основните маршрути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА преди 7 години
ЧЕ ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ СИ ГИ ИСКАТ БЕЖАНЦИТЕ.ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ ЗА СПИРАНЕ СА ЗА ДА МОГАТ ДА ОСЪЩЕСТВЯТ" СПРАВЕДЛИВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ" И ИСЛЯМИЗИРАНЕ НА ЕВРОПА.НАС ВЕЧЕ НЕМОГАТ ДА НИ ЛЪЖАТ! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ БЕЖАНЦИ И ИСЛЯМИЗАЦИЯ!ЗАЩО ОБАЧЕ НЕ СИ ОЛЕСНЯТ НАЧИНАНИЕТО ЧРЕЗ ФЕРИБОТ ПРЕВОЗВАЩ МИГРАНТИТЕ ПРЕЗ МОРЕТО?ХЕМ ПО-ЕВТИНО И ПО СИГУРНО.бЕЗ ЖЕРТВИ!НЕМОЖЕ ТАКА БЕЗОТГОВОРНО ДА СЕ ГУБИ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА!
19
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Защо наричате "бежанци" тези ХХХ при положение че никой не заплашва здравето и живота им??? Дори вече в Сирия, Ирак и Афганистан почти никъде няма бойни действия. Надали в 1/10 от територията на Сирия (например). Освен това си има ГКПП за такива неща, а това са си най- обикновени престъпници нарушили държавната граница на суверенна държава и нашето правителство нехае и пет пари недава занарушенията на държавната ни граница защото това му е изгодно и има милиони за крадене.
18
2
 
21
 
! Отговори
Циник до 19 преди 7 години
Мне...официалните власти в Германия "ПРЕПОРЪЧВАТ" германките - да се държат, и обличат подобаващо....да не ПРОВОКИРАТ "културните обогатители на генофонда" ! С други думи - свят обърнат наопаки!Ние сме тези, които трябва да се съобразяват с "неканените", поканени от Меркел гости!Вече даже не ми е до смях!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18 Абсолютно сте прав , в Германия избягват да обявяват случайте на сексуално посегателство ,както в бежанските центрове,така и срещу германки освен, ако жертвите не искат да се даде гласност.Дори някой организации стигат до глупоста да призовават за по снизходително наказание на извършителите,защото те били млади мъже с други нрави.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за изнасилените, ограбените и пребитите от бежанците европейци нещо няма ли да кажете.В Германия има над 1000 случай на насилени жени и ограбени, но никой не казва.На полицията им е забранено да изнасят такава информация, за извършени престъпления от емигранти.Редно е за бежанци да се смятат тези влезнали през КПП-тата, всичко друго да се връща веднага от където е и да не ни карат да заделяме от парите за пенсии на родителите си за да ги хрантути. Роми си имаме достатъчно
15
2
 
17
 
! Отговори
Nina преди 7 години
Четох едно изследване - интервюта с бежанци жени, които разказват какво им се е случвало по пътя. Ужас. И всички казват, че са занели какво ще им се случи още преди да тръгнат, но за тях това не е риск. Повечето са изнасилвани в държавите, които живеят, бити са редовно. Така, че нищо по-лошо не може да стане. Само по-добре. А и да не стане по-добре - няма значение. Не губят нищо. Животът им няма никакво значение и отдавна не е ценност.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11 Берлин И кв,о става кой не съгласен с маман Меркел ,марш от ЕС. Войни в Близкия изток има от десетилетия,Ирак,Афганистан,как пък преди 1,5год.Германия се сети да покани тарамбуките в Германия, и кой и дава право да задалжава и другите държави с поканата си.Ами ,ако след 1-2год.решат да се спре приема, и се затегнат границите? Ние ,нямаме ли право на мнение?
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разчали" - поредният принос на днес.бг към българският книжовен език, поне бихте ли пояснили какво означава подзаглавието Ви?
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като са толкова загрижени за мигрантите, да организират , надеждни самолетни маршрути с безплатни полети от държавите от Близкия и Среден Изток,Северна Африка,ако искат и от целият Трети Свят,та дано им стигнат няколко милярда *** търсещи лек,безотговорен,субсидиран живот.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БерлинБолна, безродна твар!!!
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяха си стояли на задниците, особено сирийците! Живееха в една сравнително подредена страна, да не говорим пък за либийците...
9
50
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Доста гнyсен народец сте. Дано ви изхвърлят от ЕС, за да ви окупират вaтниците и да видите как е от другата страна.
8
1
 
35
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
до 8Защо идват ли ?Ами видяха, че дадоха на гърците милиарди, и те искат да седнат на готова манджа.
7
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, като е опасно що продължават да се мъкнат? Повечето не са от държави, където се води война, даже едно 90 % не са застрашени в страните си. Но пък мързела им е толкова голям, че са готови живота си да рискуват, само и само да се наредят на безплатната софра!Ами малко са се издавили, на фона на довлеклите се....
6
2
 
53
 
! Отговори
Циник преди 7 години
"Едно пр*асе , като се научи да рие, и халка на носа да му туриш...пак ще рие!" - народна поговоркаНаучиха лесното - пред бреговете на Либия ги чакат (за луксозен превоз) гостоприемните кораби на Фронтекс(ужагенцията ,за ужзащита на европейските граници) Италиянската , и Немска марина! Всеки арабин, и африканец с изгорен паспорт е добре дошъл на европейската кьорсофра...ние ще ги храним...те трябва само да се регистрират!Меркелскобрюкселска Европа има място, и пари за всички!
5
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От целия доклад се разбира че трябва да им се осигури безопасен и безпроблемен маршрут за влизане в Европа. Все пак ВКБООН са силно обезпокоени, че им се оказва съпротива при опитите им да навлязат в чужда държава/ви, както и връщането им по родните им места.
4
2
 
40
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Трудностите са до време, а хилядата евра на меркел _ до живот. Така че си струва риска.
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя крепостта се превзема отвътре.Ще се усетят европейците, но късно.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Труден,труден колки да е труден?Щом бачкат деца по лодките на път не им е много труден.От всички бежанци по-малко от 1% реално са пострадали или починали.Нищо им няма щом имат сила да правят деца и да палят градове значи се преструват.
1
1
 
56
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
Да си седат дома и никой нема да ги малтретира.