Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната

Анкара обаче трябва да изпрати послания дали ще изпълни критериите
29 апр 2017 09:06, Елка Василева
61
Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

ЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи съюзът е за продължаване на дълго проточилите се във времето преговори за присъединяване на Турция.

"От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини.

По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че "правилата на клуба са ясни".

"Ще се радваме да преговаряме с тях, но е нужна известна доза разяснение от тяхна страна, ако мога така да се изразя", заяви Могерини в края на срещата на министрите на външните работи от ЕС в Малта.

ЕС не работи по отваряне на нови преговорни глави по присъединяването на Турция, каза Могерини, цитирана от ТАСС. "Преговорният процес продължава, той не е преустановен. Но в момента не работим по отваряне на нови глави", заяви тя.

Австрия трябва да се откаже от "грешната си политика" по отношение на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу, който говори в кулоарите на срещата в Малта, заяви също, че е доловил "позитивна атмосфера" от водещи европейски депутати по отношение на преговорите за присъединяване на Турция. По думите му диалогът между двете страни ще продължи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: ЕСТурцияпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Не я открехвайте, ами я затръшнете и превъртете ключа два пъти. Те тролчетата казаха , че за какво им бил ЕС, явно настроенията там са такива и при бъдещ референдум ще откажат. Което разбира се е и нашето желание:).
40
2
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Тия "открехнатите", до кога ще ги търпим, бе? Почти са затрили Европа, само табелките още стоят!
39
2
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Тая ако иска да си открехне и сливата!Българите сме против членството на Турция в ЕС!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Функционерите в ЕС са толкова безгръбначни, че даже когато открито ги обиждат и им се подиграват, те оставят вратата "открехната".
37
2
 
4
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Федерика Могерини - Оф изразител на мизерната ЕС външна политика!
36
6
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До EVETКолега, не е за първи път това затъмнение!Западните медии на ВСИЧКИ турски операции правят затъмнение:-):-):-):-)Защо ли не показват и падащите сандъци с парашут пълни с оръжия на ИДИЛ, за да видят хората КОЙ ХРАНИ ТЕРОРИСТИТЕ!!! Защо не показват американските войници как ходят на съболезнования на PYD:-):-):-)Защо ли не пишат колко терористи са убити от турските сили, а пишат само нашите загуби...ТУРСКИЯ АСКЕР ОТИВА ТАМ, ЗНАЕЙКИ, ЧЕ ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ ЖИВ! Лицемери са!
35
10
 
11
 
! Отговори
EVET преди 6 години
До АнадолскиНаправи ми впечетление, че върху операцитята в Синджар и Каракоч имаше пълно медийно затъмнение от западните медии при които бяха избити над 100 терориста, а в същото време САЩ бомбардира с томахавки и уби само 2 войника на АсадСлава на Ердоган, салва на Турция !
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викаш 70 милионен пазар не е за изпускане. То и без това производствата са изнесени из Азия и новите неформални европейски колонии, та защо да не ги научим на европейко правене на пари. Големите компании одобряват, викаш. Ще извиняваш за стила на изразяване, но не съм бил комсомолски секретар от голямото Добрутру.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Опитите успяха ли"Успяха...ще науча и жена ти:-):-):-),че от теб няма хайър:-):-):-)
32
4
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"ЕС хем ни мота...хем като им кажем, че ще има референдум за ЕС се притесняват, защо??? ще питаме народа...нали е така в демокрациите, защо се тревожите???" (Р. Т. Ердоган)"Износа за март месец, спрямо миналата година се е увеличила с 13, 6%".
31
3
 
9
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Операцията в Синджар ще продължи...Една нощ, може да дойдем ВНЕЗАПНО" (Ердоган)...Америка за да УЖ изчисти ИДИЛ (производство на цру) създаде PYD, сирийския клон на ПКК (пак тяхни производства с подкрепата на запада). PYD уж трябва да се бори с ИДИЛ, а ПОМАГА на ПКК!"Една терористична организация, не може да се изчисти с друга терористична организация" (Ердоган)... За това ударихме PYD!!! Американските военни са там след ударите за съболезнования:-):-):-):-):-)
30
7
 
9
 
! Отговори
ТУЧИН! преди 6 години
R.T.Erdogan Ще тегли един шут на тази врата, след това ще влезе през прозореца и ще гледа от първи ред с пуканки в ръка как еврозелките се чудят какво да направят
29
6
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
В момента Ердоган е на живо в Истанбул...:-):-):-):-) Не чете от никъде:-):-):-):-)Чистките на терористите продължават, затварят се чуждите помощни клубове на терористи..."На терористите извън границата и в страна и на помагачите им...СВЕТА ЩЕ ИМ СЕ СТОРИ ТЕСЕН" (Р. Т. ЕРДОГАН):-)"ЕДНА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЧИСТИ С ДРУГА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ" (Р. Т. Ердоган)...чуваш ли Америка, чувате ли Зелки...:-)
28
5
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
На ЕС не им пука за вмирисания анадол, Ердоган да си събира емигрантите от ЕС, че трябва да се настяняват сирийците, анадън му . ЕС не е дЛъжен да дава работа, храна и подслон на Ердоганисти нека си гласуват както искат ,но само след като напуснат ЕС.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
На ЕС много му се иска Турция да иска в ЕС, но...вече се обърнаха към ШОС:-)В ШОС клуба има и мюсюлмани:-):-):-):-):-)Искаме и един референдум за ЕС:-):-):-):-)Лирата поскъпна след референдума:-):-):-)потъвамееее:-):-):-):-):-)Муууудийс как я караш, давай минусите:-):-):-):-)ние ще дадем мехтера:-):-):-):-)
26
2
 
7
 
! Отговори
отношение преди 6 години
Поляците щели да транспортират американски шистов газ за Европа.А ние коги?Никога.Само ще плащаме,докато ни изцицат и заробят съвсем.
25
0
 
9
 
! Отговори
за 25 преди 6 години
Много добре казано само да добавим че въпреки плячкосването целия запад е затънал до ушите в дългови спирали.
24
3
 
20
 
! Отговори
Пол Робъртс- цитат преди 6 години
Единствената надежда за бг е да напусне ЕС и да затвори американското посолство.Богатството на западния свят е основано на плячкосване.Разграбвайки ресурсите на третия свят,западътсега плячкосва собствените си -Гърция,Латвия,Ирландия,България.На дневен ред са Украйна,Италия,Испания,Португалия...
23
6
 
9
 
! Отговори
г2 преди 6 години
Няма оправяне .ИДИЛ беше дело на Турция и беше ползвана в Сирия и Европа за постигане на целите на Анкара.ИДИЛ е тоягата която размахват на ЕС,за да се натикат със заплахи в ЕС и да го поробят. ЕС е обречен на бавна стагнация и ислямизация .Или поробен или разпаднат .......
22
7
 
14
 
! Отговори
д преди 6 години
През 14 век на Балканите е било същото и сме поканили османите в нашите войни ..Те ни поробиха за 5 века.