Северна Корея - свързана с глобалната кибератака?

Нужни са обаче повече изследвания на по-стари версии на WannaCry
16 май 2017 10:30, Елка Василева
38
Северна Корея - свързана с глобалната кибератака?
Снимка: Reuters

Експерти от сферата на киберсигурността заявиха, че са открили потенциална връзка между Северна Корея и глобалната кибератака, която от петък насам засегна десетки хиляди организации в цял свят, предаде Франс прес.

Неел Мехта - инженерът от Google, качи онлайн кодове, показващи известни сходства между вируса WannaCry, който зарази 300 000 компютри в 150 страни, и друга серия пиратски атаки, приписвани на Пхенян.

Други експерти бързо заключиха, че тези улики, макар да не са напълно категорични, доказват, че Северна Корея може да е замислила тази кибератака.

Още по темата

Засега са необходими повече изследвания на по-стари версии на WannaCry, отбеляза фирмата за киберсигурност "Лаборатория Касперски". Смятаме, че това може да даде ключа към някои загадки около тази атака. Едно нещо е сигурно: откритието на Неел Мехта е най-значимата улика досега за произхода на Wannacry, допълва "Касперски".

Според фирмата приликите в кодовете сочат към групата киберпирати "Лазарус", за която се смята, че стои зад атаката срещу филмовата компания "Сони пикчърз" от 2014 г. Навремето мнозина експерти приписаха този удар на севернокорейски хакери, които отмъщавали за филм на "Сони", осмиващ лидера на КНДР Ким Чен Ун. Групата е заподозряна и за атаки срещу централната банка на Бангладеш и други институции от международната финансова система.

Мащабът на операциите на "Лазарус" е шокиращ, продължават от "Касперски". "Тази група е много активна от 2011 г. "Лазарус" е фабрика за вируси, която произвежда нови и нови модели чрез множество независими доставчици", посочват експертите.

"Интезер Лабс", израелска фирма за киберсигурност, също смята, че Северна Корея е замесена. Нейният изпълнителен директор Итай Тевет написа в Тwitter, че потвърждава авторството на Северна Корея на вируса WannaCry и то не само заради работата на "Лазарус", и обеща скоро да предостави повече информация.

Специалисти предупредиха за опасност безпрецедентната кибератака, която изглежда вече е овладяна, да се повтори, посочва АФП.

Програмата, използвана от пиратите, вече "се разпознава от средствата за киберсигурност", заяви Мишел ван ден Берге, генерален директор на "Оранж сибердефанс", филиал за информационна сигурност на френската групировка "Оранж". Но "идва втора вълна с варианти на вируса - мнозина ще използват източника, за да произвеждат варианти", предупреди той пред АФП.

Според него е още рано да се съди колко са пострадалите и данните на Европол от неделя за 200 000 потребители - жертви на атаката, може да нараснат още.

"Ситуацията в Европа изглежда стабилна", заяви вчера за АФП говорител на Европол. По думите му много специалисти по сигурността в интернет явно са си свършили работата добре през уикенда и са задействали софтуер за сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая папата ще каже кои са виновниците, спокойно.Винаги става така, имайте вяра.
12
2
 
24
 
! Отговори
айде пак! преди 7 години
Не - Асад е виновен! Руснаците са му помогнали!:)
11
7
 
12
 
! Отговори
маке преди 7 години
аха точно СК ще е да знаете цел свет разбра че е цру и американските корпораций че явно приходите са спаднали навремето се смеехме на комунистическата пропаганда ся ке се посмеем на демократическата и в двата иде реч как да излажеме простосмъртните некой лев
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Системата на Северна Корея има нещо много общо с психичката на родните ни русофилчета. Целия им живот се върти около това да мразят САЩ и запада :) ако ги няма, няма да имат никаква идея какво да правят с живота си.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с какво са съприччастни ? И те са гледали новините ли?Или са написали 'вирус' със сметало, те там компютрите са кът?
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Микрософт!Там е!!!Останалото са дрънканици!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама като почнете да се правите на интересни сте толкова смешни...
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеха да измислят някоя друга държава. Това със Северна Корея се изтърка.
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ НАЛИ СПОРЕД ПРОПАГАНДАТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ ХОДЯТ ГОЛИ И БОСИ..*** ОТ ГЛАД...НАПЪЛНО СА ИЗОЛИРАНИ ОТ СВЕТА!СИГУРНО И КОМПЮТРИТЕ ИМ СА НА ДЪРВА!КАК ТАКА СЪСИПАХА СВЕТА С КИБЕРАТАКИ?
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са изостанали, ами са с промити мозъци. С каквато мярка ни мерят с такава можем да ги отмерим. Тяхните компютри толкова ли са защитени? Нищо че са по-изолирани.
3
2
 
16
 
! Отговори
каспър преди 7 години
марсианците са, крайно време е да го кажете на хората.И това е защото открихме вода на Марс и там вече висят табели янки, гоу хом!Имам снимка даже.
2
5
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
е нали тия нямаха още ток бе, от къде сега толкова топ спецове по кибератаки?
1
5
 
23
 
! Отговори
Как преди 7 години
така бе?Нали СК били в 50-те години и тотално изостанали!Пък изведнъж тотална кибер атака ...Нали там не знаеха какво е компютър?Май не са толкова изостанали,а?