Майкрософт: Вина за WannaCry има и властта в САЩ

Компютърният вирус може да предизвика нови неприятности днес
15 май 2017 08:37,
46
Майкрософт: Вина за WannaCry има и властта в САЩ
Снимка: Reuters

Властите по света се опитваха през уикенда да заловят виновниците за голямата компютърна атака, която разстрои работата в заводи, болници, магазини и училища, а компанията "Майкрософт" разкритикува американското правителство, че съхранява софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Специалисти по киберсигурност казаха, че разпространението на вируса WannaCry, засегнал над 200 000 компютъра в повече от 150 страни, се е забавило, но това може да е за кратко.

Има страхове, че разпространението на вируса може да предизвика нови неприятности днес, когато хората се върнат на работа.

Според експертите се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит, изглежда, мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи - че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

Смит също така разпали отдавнашните дебати за това как разузнавателните служби да постигат баланс между желанието си да държат в тайна софтуерните дефекти, за да извършват шпионаж и да водят кибервойна, и споделянето на тези дефекти с технологичните компании с цел да се подобри сигурността на интернет.

"Тази атака е пореден пример за това защо складирането на уязвимости от правителствата е такъв проблем", написа Смит в блогърска публикация.

Според него правителствата по света би трябвало да приемат тази атака като "зов за пробуждане" и да се замислят за "вредите за гражданското население, произтичащи от съхраняването на тези уязвимости и използването на тези разработки".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителствата са като жените - не им пука за щетите, стига да са предимно чужди и стига конкуренцията да умре ;)
41
1
 
1
 
! Отговори
НОВАТА ВЕРСИЯ преди 6 години
хора, излезе инфо, че новата му весия използва worm за да заразява компютри. Ето повече инфо за нея:sensorstechforum/wncryt-wana-decrypt0r-2-0-file-virus-restore-files/
40
1
 
2
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Тия докато си прехвърлят вината, има нова версия, използваща WNCRYT апендикс. Ето повече информация:sensorstechforum/wncryt-wana-decrypt0r-2-0-file-virus-restore-files/
39
0
 
7
 
! Отговори
venix преди 6 години
Винаги съм имал подозрения, че много правителства по света са свързани в обща престъпна мрежа и именно те са тези, които стоят в основата на всички терористични актове и войни по света. В тях са и ножа и хляба. Просто паразитират в/у народите си. Знам, че звуча малко конспиративно, но си мисля, че ако ги нямаше военно-индустриалните комплекси, светът щеше да е едно доста по-добро място за живеене. Не е ли време най-после да се обединим?
38
0
 
1
 
! Отговори
Аналогично преди 6 години
"пореден пример за това защо складирането на уязвимости от правителствата е такъв проблем"И това само за обикновени ИТ вируси!Представяте ли си какво е при реалните биологични вируси!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересномие тинеижъри висят по таваните абе като имаш цял апартамент що висиш по тавана едно време беше модерно в хотела да се ходи с гаже сега тавана пфу ще заведа любовницата на тавана друг път
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще заловят дедовия
35
0
 
6
 
! Отговори
krajno преди 6 години
крайно време беше да чуят всички, че вирусите се пишат от три вида хакери - голями американски компании, голями израелски компании и средно ниво - антивирусни компании.май скоро злото ще бъде разкрито в този свят. заради този вирус имаше хора с болни сърца, които не бяха лекувани (оперирани).Иначе, ако някой от Вас открадне една кокошка ще го гонят до десето коляно.Да живее справедливостта.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега МС се правят, че дупката е случайна, а не нарочно-поставен бекдор. Преди време тия твърдения бяха градски митове, а сега се оказаха 100% истина.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA ZLOTO NA SVETA DE IMA VOINA BOLEST VIRUS E TQXNO DELO
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто продукти на МС не трябва да се свързват в интернет. Пълно е със задни вратички, точно каквото е и това, за което се правят на ударени... Разбира се, виновните няма да бъдат наказани, защото са над закона...
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ РАБОТАТА СМЪРДИ!!!ХЕМ саЩ ПУСНАЛИ В НЕТА ФАЙЛ ЗАДНА ВРАТИЧКА ХЕМ ПОТЪРПЕВШИ НАЙ-ВЕЧЕ СА В РУСИЯ!!!МАЙ МАЙ Е БИЛ ПУСНАТ В НЕТА ЗА ДА НЕ ГИ ОБЯВЯТ ДИРЕКТНО , ЧЕ СА ТЕ ВИНОВНИЦИТЕ!!!ТО Е ЯСНО, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ ИМА РЕСУРСИТЕ ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ВИРУС КОЙТО ДА ПРАВИ БЕЛИ И ДА НЯМА АНТИВИРУСНА ИЗГРАДЕНА ПРЕДВАРИТЕЛНО!!ПИШАТ СЕ ГЛУПОСТИ , ЧЕ ХАКЕРА ОТ ЗАДНИЯ СИ ДВОР ГИ ВЪРШИ ТЕЗИ РАБОТИ!! ТОВА ГО ВЪРШАТ ЯВНО ЦЕЛИ АГЕНЦИИ С ОГРОМНИ МОЩНОСТИ И РЕСУРСИ ЗА ГЛОБАЛНО РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ!
30
3
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Не ми трябва ти пробвай един Nelumbang archbang или Манжаро с опенбокс или направи като мен един дебиан минимал исо и си надграждай ))
29
0
 
1
 
! Отговори
РусенецЪ до 28 преди 6 години
Говориш глупости.
28
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Мисълта ми беше, да пробваш и да си кажеш мнението.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е, че критични работи не бива да се правят под Windows. Има достатъчно сигурни Линукс-дистрибуции с които може да си свършиш работата. Най-малкото, дори и да получиш заразен и-мейл, и да кликаш на файловете в него, нищо няма да се случи. Еле пък във фирмата ми като видя как са напускали производствени линии да се управляват под Виндовс и то със закачена мрежа, лошо ми става. Геймърските машини, дори да ги съборят, не е критично. Преинсталираш и пак си джиткаш без сериозни загуби
26
1
 
6
 
! Отговори
Хакер до 26 преди 6 години
Еми май нямаш онлайн банкиране след като задаваш този въпрос.Дори и да имаш Активно онлайн банкиране е необходимо електронен подпис или Токинг устройство за да може хакера да те обере а за съжаление няма как да си ги набави защото са външни устройства и никой освен теб няма достъп до тях.Само може да ти разгледат сметката но не и да прехвърлят пари.Дишай спокойно!
25
3
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Не ми трябва аз съм със един гол дебиан и опенбокс, нямам графична среда тъй да се каже, всичко си работи и не се оплаквам ))
24
2
 
3
 
! Отговори
до 25 Хакер преди 6 години
И а така започнах да правя но лошото е , че онлайн банкирането е в компютъра.
23
4
 
3
 
! Отговори
Хакер преди 6 години
Аз моята ценна информация си я съхранявам на външен хард .Хем се пазя от колеги ,хем и от службите които биха дали мило и драго за моята информация!