ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота

Това станало няколко месеца преди САЩ да обвинят открито Русия
24 юни 2017 14:10,
180
ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота
Снимка: БТА

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, писа вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия. Едва през януари тази година САЩ обвиниха поименно руския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

Според "Вашингтон пост" още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

През септември, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Освен това на 4 август миналата година е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Бренан е предупредил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива.

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия.

Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ.

Обама освен това е наредил тайно свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази операция е трябвало да бъдат внедрени в руски инфраструктури "спящи злонамерени програми", които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани, пише в. "Вашингтон пост". Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на президентския пост Доналд Тръмп.

Сегашният американски президент реагира на публикацията, като разкритикува действията на своя предшественик във връзка със случая, предаде Франс прес.

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в Туитър - предпочитаното от него средство за комуникация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 малкия отивай да играеш на комп игри , тук е за големи
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55 ОООО не изпадай в подробности , ти какво разбор на специалистите на ЦРУ ли ще правиш или на онези от АНС , недей моля ти се , те знаят много добре какво казват и са достатъчно информирани.
52
1
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Този въпрос го задай на ЦРУ. Това го пише в техния доклад за намесата на Русия в изборите. И на мен ми е интересно как някой при написване на код ще смесва кирилица с латиница. Явно за ЦРУ е възможно ...
51
1
 
5
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Браво, Вова! Бой по русофобските дървени кратуни!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 Чакай сега Русия е на 300 години , какви 400
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 Защо иначе си е достатъчно добро
48
2
 
5
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
"Ама това с Русия не е отминало а напротив все повече се доближава"Май пак си прекалил с "Пещерата прави свободата". Или си изкопан русофоб от миналото. Сега с0р0соидите са на нова вълна: "ФСБ контролира Тръмп и чичо Шорош ще ни спре грантите". Разпадът на Русия въобще не е дневен ред. Впрочем, той е отколешна мечта на Запада: поне от 300-400 години, но за пореден път сме свидетели как русофобските ви дървени тикви са по-скоро безпомощни, отколкото ефективни "да разпаднат Русия".
47
2
 
3
 
! Отговори
ivailo1403 преди 6 години
"ЦРУ е предупредило Обама за несъществуващите атаки на вота " - така заглавието ви ще е по-коректно.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
46 И от кога в програмирането се ползва руски език , това на кой компезик е
45
1
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Май ти не си с компа в час. Гледаш него и той гледа тебе. Разрови се малко в него...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мисля сиНедей да си мислиш, не ти се отдава.Например и аз си мисля, че ще изпляскаш следващият си неостър коментар. Знам го и не съм съпричастен към това.Понял сейчас?
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 Това им е работата , да събират информация и то не за нещо случило се или случващо се а превантивно за нещо което би могло да се случи или което ще се случи . така ще могат да реагират и съответните служби
42
2
 
4
 
! Отговори
мисля си преди 6 години
Демек-ЦРУ знаело ,че ще има атаки...Брей ..как може да знаят ...освен ако те не са съпричастни към тия атаки
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представете си хакер *** да остави следи и то на руски , и то при такава атака---------------------------Личи си че със компа си на Вие
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39 Няма да се оплакваш , каквото си си надробил това ще си сърбаш . Радан го остави той си пое политическата отговорност като нормален десен политик.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от къде знае ЦРУ за хакерските атаки ако не ги е подготвило и провело то ? Представете си хакер *** да остави следи и то на руски , и то при такава атака ?
38
1
 
3
 
! Отговори
До № 36 преди 6 години
До АнонименЧакай са, гласоподаватели се ПЕЧЕЛЯТ. Определяш колко им е акълът, отиваш и им представяш послание според техните желания и техния акъл. Раданчо и партийката около Орлов мост се държат като експресиониста, дето се изтаковал на масата, ама никой не го разбрал. Иначе прав/а си, за непросветените в дълбините на експресионизма, да се изтаковаш на масата значи само, че си се изтаковал на масата
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сичкото *** ли сте шорошоноици?
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 Ама това с Русия не е отминало а напротив все повече се доближава .
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34 Толкова му е акълът на българския народ , после се жалва че е последен в ЕС е как няма да бъде щом гласува така