ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота

Това станало няколко месеца преди САЩ да обвинят открито Русия
24 юни 2017 14:10,
180
ЦРУ предупредило Обама за руските атаки на вота
Снимка: БТА

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, писа вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия. Едва през януари тази година САЩ обвиниха поименно руския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

Според "Вашингтон пост" още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

През септември, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Освен това на 4 август миналата година е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Бренан е предупредил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива.

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия.

Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ.

Обама освен това е наредил тайно свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази операция е трябвало да бъдат внедрени в руски инфраструктури "спящи злонамерени програми", които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани, пише в. "Вашингтон пост". Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на президентския пост Доналд Тръмп.

Сегашният американски президент реагира на публикацията, като разкритикува действията на своя предшественик във връзка със случая, предаде Франс прес.

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в Туитър - предпочитаното от него средство за комуникация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
4
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Каква ирония само! Преди време с0р0соидите ни "убеждаваха" как Русия щяла да се разпадне (по техни изчисления това вече трябваше да е станало), а сега със същата увереност рИват как руските хакери ги атакували и как РФ се меси във вътрешните работи на "великата сила" САЩ!Ако има нещо, което харесвам на днешното време и съвременния свят е, че той се движи в положителна посока.
33
2
 
2
 
! Отговори
До № 33 преди 6 години
Освен чи ги спичелихми.Вий пък дори за парламента не можахте да се съберете.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 Няма нищо общо между изборите в Шатите и в България да не говорим за Президентските
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
31 Тези сосроси май на носа са ти израснали , само те са ти в тиквата
30
2
 
3
 
! Отговори
До № 30 преди 6 години
Море не сме толкова зле, щом спечелихме изборите и в САЩ, и в Б-я. Злето сте вие, ама сте МНОГО зле
29
2
 
3
 
! Отговори
До № 14 преди 6 години
*** разчитат на старата система за пропаганда от 100 години насам, но тоя път се ***, защото интернет ги финтира. Тръмп дори използа туитър, а не *** и моросите, които си мелят лъжите и единствените, които им се връзват, са българските главни редактори. Но не безплатно и те. Белким някой българин прихване лъжата, поне някоя баба от Видинско белким...
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 Толкова сте зле горките , имате тотално объркване на понятията
27
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
ЦРУ, лудата лелка, медиите и Холивуд са от едната партия. Мълчаливото мнозинство обаче тоя път не се поддаде, и те сега се чудят какви да ги забъркат
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите се излагат с глупостите си. Значи Русия може да фалшифицира изборите за американски президент? Това трябва да доведе българското демократство до отчаяние! Но не Русия, а Дай България съсипаха десните партийки и ги прееваха за парламента, особено по-ревливите като ДСБ
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 На колко годинки си малкия
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 А интересно комунистите у нас застанаха зад РЕпубликанците
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия вместо да се радват че лудата лелка не спечели и не ги фалира тръгнали да се оправдават. ЦРУ трябва да бъде разпуснато и на негово място да се създаде нова по-ефективна тайна служба защото тези са посмешище.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21 Кой те излъга че няма доказателства
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно догодина какво ще се случи в Русия , дали им е омръзнал Путин на олигарсите
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкрихме колко е калпава системата им на пропаганда - който гледа Фокс нюз знае. В България всички медии гърмят в полза на Демократите, защото получават подаяния от Америка за България. Дори БНТ, чрез Бойко Василев например.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 Искаш да кажеш Русия не си е взела поука защото тя е Империята
18
1
 
6
 
! Отговори
ф преди 6 години
Американския народ ще е много благодарен ако освен медиите Тръмп разгроми и ЦРУ . Иначе отново ще видим падането на Римската империя.Америка не си е взела поуката от това.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евати държавата са САЩ ако не могат да си опазят вота. Но не е там работата, това са фалшиви новини (лъжи). Тръмп спечели дори с повече, но фалшивите гласове в много щати, където избирателните закони са различни, са помогнали на Килъри
16
1
 
11
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Щом вече и от ЦРУ сънуват кошмари с Владимир Владимирович, значи Русия е на прав път.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И атаките какво? Показали са райната дето са зрали ли? Те всички лъжат като за последно, ама едните са им разбили покривалото.