Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция

Истанбул: Стотици хиляди се събраха на най-големия протест срещу кабинета
Обновена: 9 юли 2017 21:47 | 9 юли 2017 21:47, Анисия Иванова
112
Кемал Кълъчдароглу: Ще донесем първокласна демокрация в Турция
Снимка: БТА

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г., предава Reuters.

С турски знамена и плакати с надписи "Справедливост“ в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Кълъчдароглу, който е лидер на светската и кемалистка Народнорепубликанска партия, тръгна от столицата през юни месец, за да протестира срещу осъждането на партийния член Енис Бербероглу.

Енис Бербероглу бе първият депутат от Народнорепубликанската партия, който бе арестуван след неуспешния преврат от юли 2016 г. Оттогава около 50 хиляди души са арестувани, а 150 хиляди учители, съдии и военни бяха уволнени.

Кълъчдароглу заяви, че триседмичният му марш е помогнал на турците "да отхвърлят ризата на страха“, откакто в страната е обявено извънредно положение, припомня "Фокус".

Президентът Ердоган разкритикува Кемал Кълъчдароглу за протеста му, заявявайки, че правосъдието трябва да се търси в парламента, а не на улицата. Според Реджеп Тайип Ердоган, протестиращите са свързани с тези, които са извършили неуспешния опит за преврат.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец "Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

"Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране.

"Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния "Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Смята се, че стотици хиляди присъстват на мероприятието, като някои източници говорят за до един милион души.

Турското правителство отхвърли мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преди няколко века ТЕ са накарали "*** и баща ти"(разбирай твойта рода), с нож и сабя да приемат мюсюлманството насила. Те са се престрували че го приемат и са знаели че не са.Но децата им.... и така да днес, и в този час..."Престрували са се...хммм и са научили и децата си да се преструват:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
69
9
 
8
 
! Отговори
КекаГеБе преди 6 години
Дайте да си кажем някои истини. Българите никога няма да станат братя на англосаксите, швейцарците, люксебмургците и т.н., колкото и да им се иска. Даже ингилизите предпочитат пакистанци, алжирци и всякви там, но не и българи, които чисто на ментално ниво считат за "хора трета ръка". Добре. Хорошо. Българите не искат да бъдат повече братя на руснаците. Тогава ще бъдат братя на ромите........... то натам и вървят нещата
68
15
 
20
 
! Отговори
КекаГеБе преди 6 години
Никой с0р0соид не е в състояние да ме накара да намразя Русия и да заобичам Турция, САЩ и англосаксите. Лично аз изпитвам генетично отвращение дори само при мисълта да стана туркофил и русофоб. А вие?
67
9
 
12
 
! Отговори
КекаГеБе преди 6 години
Не ми е приятно да го кажа, но.... демокрацията в България повреди много хора.
66
7
 
12
 
! Отговори
КекаГеБе преди 6 години
Най-добрият с0р0доид е този, който се намира на 2 м. под земята..
65
4
 
2
 
! Отговори
Охохо преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАННе забравяйте да си сложите и червената петолъчка да не ви я сложат и едните и другите.
64
3
 
13
 
! Отговори
КекаГеБе преди 6 години
България беше някакъв фактор на Балканите до 1992-93 г. когато все още имаше остатъчна военна мощ от времето на социализма. Впоследствие стана ясно, че София повече не може да провежда що-годе самостоятелна политика дори в рамките на вътрешната си политика и договореностите между Русия и САЩ след края на "Студената война". Просто янките са много по-нагли от московците във всеки един план. Те не искат любовница, а р0биня! Дори демонизираните *** не допуснаха съветски военни бази.
63
3
 
9
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАН 68И до къде мислиш, че ще стигнете без САЩ и ЕС ? Да ти кажа ли? Ще стигнете до кривата круша до там. *** вие сте се взели на много сериозно бе. Алоу турчето ако ЕС изтегли производството си от турция за 1-2 години сте фалирали и ще ядете камъните си от Анадола. А като нямате икономика и Русия ще ви обърне гръб, защото без пари на никого не сте нужни. Ще ви врътнат кранчето на газта на все още недостроения турски поток, както направиха това с Украйна и тогава ... ха ха ха ха
62
0
 
17
 
! Отговори
Никк преди 6 години
И още нещо, към същия човек. Пък и към другите... Мойте уважения към вас, но да напомня че вие също живеете тук,имате близки, приятели които уважавате, затова поне заради тях, моля изписвайте държавата ни правилно и задължително с голяма буква.Тази земя е свещенна и нейното име е България!
61
5
 
15
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Тука има един дето защитава турците, което си е негово право. Явно се смята за турчин макар че правописа му показва че си е чист българин.Това че си мюсюлман, приятелю, не те прави турчин. Ти си си българин-мюсюлманин. Немога да разбера защо ги защитаваш толкова. Преди няколко века ТЕ са накарали "*** и баща ти"(разбирай твойта рода), с нож и сабя да приемат мюсюлманството насила. Те са се престрували че го приемат и са знаели че не са.Но децата им.... и така да днес, и в този час...
60
3
 
8
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАН 65Така като гледах по телевизията не ми се видя да са малко хората, които подкрепят там онзи опозиционен лидер. Така, че бъркаш с шансовете. А твоя любимец, с колко спечели? Едва едва с малко и то спорно дали нямаше фалшификации. При едни нови избори как мислиш кого ще подкрепят? А дали няма да има атлантическа подкрепа за опозицията за това мислил ли си или гледаш на боб? Любимеца ти си отива и никой не може да промени това. САЩ са го решили и това е.
59
1
 
5
 
! Отговори
До Маке преди 6 години
Неразумни юроде, къде видя някой да хули протестиращите? Фалшив си колкото е фалшива личната карта на всеки твой съгражданин, който се пише българин само за да иде в Европа! Разумеш?
58
3
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До СУЛТАН ЕРДОГАННе бъди толкова сигурен. Аз си мисля, че САЩ стоят зад него. Ако това е така, а то съм почти сигурен, че е така тогава, какво ще кажеш? Има ли шанс или няма? САЩ вече са ви направили сметката, какво ще става с вас. Ако вашия излезе вироглав няма да ви се размине гражданската война, а кой ще свърши като Садам и Кадафи само предполагам. Още ли си толкова наперен, а ? Сега смешно ли ти е?
57
2
 
15
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До Анонимен 59Тук с мнението на този, който се има за македонец съм съгласен. Действително тези стотици хиляди протестиращи заслужават уважение дори само заради това че залагат живота си в тези протести и казват няма да мълчим. Браво на тези смели турци. Това са прогресивно мислещите хора там и те вероятно ще измъкнат страната си от иначе предстояща гражданска война. За момента турция върви назад към ислямизация, което не е добре за никого нито за тях нито за техните съседи.
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булгари как ви мина срещата в Г20??? Гледам нещо все сте писали за другите? А на върха на НАТО ще имате ли поне един представител, ще му дадът ли думата ако има...Може би ще го питат дали е нужно външна помощ за апашите!!!
55
4
 
6
 
! Отговори
senator_Beriya преди 6 години
Русофобите са малцинство, но действат много твърдо и методично. Винаги когато са управлявали България е излизала разорена и с тежки национални катастрофи, бежанци и унижения. Сега отново успяха да омаломощат България: от 9 000 000 души население на под или около 7 000 000, българите около 5,5 000 000 млн. - застараващо население, с 1 000 000 роми, половината от които младо, витални население.. останалите са турци. Всяка година българския етнос намаля 45-50 000 души.
54
1
 
2
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
До Фьлшиф ОсманльАз пък не се бъзикам. Следя международната обстановка, чета различна информация от нета и просто анализирам. Чета между редовете, което е важно и си вадя изводите.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно тази българска злоба да вижда всичко в черно . Тези стотици хиляди протестиращи заслужават уважение дори самозаради това че залагат живота си в тези протести и казват няма да мълчим . Браво на тези смели турци . Респект от мен македонецът .
52
2
 
3
 
! Отговори
Фьлшиф Османль преди 6 години
до Горд Бьлгарин! Абе неможеш ли да схванеш че се бьзикам сьс тебе? А ти пьк се хващаш! Хихихи.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османлъ живее в розов свят. Ще ви използват и Америка и Русия. Не си мислете, че държите дявола за опашката. Не им ли вървите по свирката, инвестициите на чуждите фирми ще пресъхнат. Нямате чак такова производство самостоятелно. Не сте толкова умни със средновековните си нрави. По скоро исках да кажа умни, но задръстени от предразсъдъци. И положението няма да е все тъй, променя се. Днес сте на"върха", утре сте под него.