Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре

Бъдат ли застрашени интересите на Пекин, той ще отвърне
11 авг 2017 22:22, Елка Василева
155
Ако САЩ нападнат Северна Корея, Китай ще ги спре
Снимка: архив, Reuters

Ако Северна Корея предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай би трябвало да остане неутрален, но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, пише китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс.

В редакционна статия вестникът, издаван от официоза на управляващата комунистическа партия "Женмин жибао", отбелязва, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят от позициите си.

Пекин трябва да изясни пред всички заинтересовани страни становището си и да ги накара да осъзнаят, че ако действията им застрашат интересите на Китай, Китай ще отвърне с твърда ръка, посочва всекидневникът.

Още по темата

Китай трябва да изясни също, че ако Северна Корея първа изстреля ракети, застрашаващи американска територия и САЩ предприемат ответни действия, Пекин ще остане неутрален, допълва изданието.

Ако САЩ и Южна Корея нанесат удари и се опитат да свалят севернокорейския режим и да променят политическия модел на Корейския полуостров, Китай ще им попречи да го направят.

Пекин отдавна се притеснява, че конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. може да предизвика десталибизираща бежанска вълна в Североизточен Китай и да доведе до обединяване на двете Кореи отново в една държава - съюзник на САЩ.

Северна Корея е удобна за Пекин буферна държава между Китай и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония, припомня Ройтерс.

Китай ще окаже твърда съпротива на всяка страна, желаеща да промени статуквото в райони, където са засегнати китайски интереси, отбелязва "Глоубъл таймс".

Корейският полуостров е точка, в която се пресичат стратегическите интереси на всички страни и нито една от тях не бива да се опитва да бъде абсолютен хегемон в района, предупреждава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Наистина ли си вярвате? Фактори в света са държавите притежаващи ядрено оръжие. Как мислите дали Китай е от тях?
19
27
 
7
 
! Отговори
:))) преди 6 години
Няма такъв филм Китай+Русия. Тази комбинация я има само в болните ви мозъци. Китай и Русия имат коренно различни интереси, включително и териториални спорове. Да не забравяме, че през ВСВ Китай е спасен благодарение на помощта на САЩ. Към момента Китай се развива благодарение на пазарите на западната цивилизация. В същото време историята е доказала , че всякаква симбиоза с Русия е пагубна. *** да я забравят тази опорка. НЯМА КИТАЙ+РУСИЯ, TOЧКА.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A USA ISKAT LI 1. MILION KITAISKI PARTIZANI ILI MOJE BI 2 MIOLIONA KAK SCHTE IM SE OTRAZQT AAXAAXAAXAAX
17
3
 
16
 
! Отговори
:):) преди 6 години
друже 18отново си пишеш ей така да кажеш нещо антируско, като онова с краставицата.Явно си пълен лаик по отношение армии техника списобности и възможности( две различни неща са ако не знаеш).
16
5
 
23
 
! Отговори
До18 преди 6 години
Обаче Китай ще воюва до неговата територия, докато щатите ще трябва да мъкнат всичко от другия край на света. А логистиката е най важна в съвременния свят.
15
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е лесно да се правиш на велик пред ядрена държава , защото и малка Северна Корея с Китай зад гърба си е голяма опасност.Не им стиска на САЩ. А какво остава ако и на Путин му писне и той са озъби.Русия не е КНДР. Сега се говори за остров Гуам, Япония и Ю.Корея като евентуално засегнати от ядрена война , а какво става ако избухне война с Русия.Само си представете! Света загива.Така , че всеки се прави на силен но знаят последиците.
14
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай не е фактор и никога не е бил. Това че икономиката им е във възход в момента, благодарение на американците и Запада, не означава абсолютно нищо. Във военно отношение са доста назад, дори по-назад от руснаците, понеже използват предимно тяхна, морално остаряла съветска военна техника, а тяхната собствена военна техника всъщност е копирана руска такава. Имат и доста копирани от САЩ и Запада военни проекти. Китайците никога няма да воюват срещу САЩ, няма да отрежат клона на който стоят!
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VREME E NQKOI DA SPRE TIQ SATRAPI OT USA I MERKEL NE GI PODKREPQ VECHE
12
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако китай подкрепи дебелака Ким то с САЩ сме до там.Няма да има война защото ще е свършила преди да е започнала.Катйите само да разпродадат американските ДЦК които птитежават и да сменят доларите в каквото и да .............и Самовлюбеният Албинос ще бъде опечен на глил пред Белият Дом от собственият си народ.
11
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега идва най-забавната част- Ким ще си продължава с ядрената програма и опити без да напада никого, а САЩ само ще хленчат без да могат да направят нищо по въпроса.
10
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре, пише китайският държавен вестник "Глоубъл таймс","По-рано като писах, че Китай няма да застане на страната на САЩ, вашингтонските лакеи не вярваха.
9
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С глупостите които надрънка Тръмп, е длъжен да нападне КНДР. Иначе за трети път става смешен само с този конфликт.Обаче китайците за първи път, така открито заплашват САЩ. Работата става дебела за Тръмп.
8
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Сащ и нито С Корея ще се нападнат взаимно.Всичкото ще е една постоянна закана за атака и така ще се проточи с години.
7
9
 
61
 
! Отговори
чучхе преди 6 години
Ядреното оръжие - доказано ефективен щит срещу американско демократизиране.
6
17
 
34
 
! Отговори
чучхе преди 6 години
Северна Корея ще строши гръбнака на империализма!
5
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управлението за национална безопасност на анексирания от сащ остров Гуам е дало разпоредби на личния състав в случай на ядрено нападение от Пхенян. То гласи: След ядрения взрив, носете карабините М-16 далече пред себе си, за да не ви капе разтопената цев на краката ви. Ха, ха!
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо на първо това е отвличаща маневра на Тръмп. Да сте чули напоследък да се пише нещо за руската намеса в миналогодишните избори? Също така нищо не се говори и за Сирия, където Асад почти си върна цялата държава, а САЩ спряха финансирането на умерените алакакбари.
3
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако решат да ги нападнат нищо не може да ги спре !
2
13
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите ще полудеят, губят почва под краката си няма нищо вечно, доста държави вече не играят по свирката на сащ.
1
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво повече. Тромпета ще го налапа до макарите заради неговата суета. А Путин ще следи с интерес ставащото.