Китай не отчита повишаване на радиацията по границата си

Пекин задействал спешен план за контрола й след ядрения опит
10
Китай не отчита повишаване на радиацията по границата си
Снимка: Ройтерс

Китай не отчита повишаване на радиацията след днешния севернокорейски ядрен опит, предаде ДПА, като се позова на министерството на опазването на околната среда.

Равнището на радиацията е нормално в трите североизточни китайски провинции, които се намират близо до Северна Корея.

Още по темата
По-рано същото китайско министерство съобщи, цитирано от Франс прес, че страната е задействала спешен план за контрол на радиацията по протежение на своята граница със Северна Корея броени минути след опита.

Китай е единственият съюзник и най-големият търговски партньор на Северна Корея. Китайското министерство на външните работи осъди строго севернокорейския ядрен опит.

Президентът Си Цзинпин обаче не засегна темата, говорейки днес пред бизнесмени от страните от групата БРИКС, отбелязва ДПА.

Според китайски експерт не се очакват съществени развития по въпроса на срещата на върха на БРИКС в Сямън. "Те може да го обсъдят... (Този форум обаче) не е правилното място за обсъждане на най-трудния проблем в света", коментира пред ДПА Шъ Инхун, професор по международни отношения и директор на Центъра за американски изследвания в Университета Жънмин в Пекин.

Той отбеляза, че "в крайна сметка Китай и Русия винаги са имали разногласия по този въпрос", но не навлезе в подробности.

"Необходимо е Китай да преразгледа своята базисна стратегия за Северна Корея", коментира Шъ. Той отчете, че досега САЩ са играли главната роля по въпроса, а Северна Корея се настройва все по-враждебно към Китай.
Китайският експерт не навлезе в подробности как точно страната му трябва да промени стратегията си по въпроса, но намекна, че не това не бива да доведе до засилване на напрежението.

"Тръмп трябва да е разбрал Ким досега: Независимо колко силно САЩ заплашват, удрят или налагат санкции, това няма да е от полза", коментира още той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На СК трябва да подарят множество неутронни бомби, които щадят материалните активи.
5
0
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Нормално е да не отчитат. Атомните бомби, базирани на ядрения разпад излъчват много повече радиация отколкото термоядрените. А номер 4 е прав за Чернобил. Чернобил излъчваше радиация може би колкото 100 атомни бомби!
4
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 6 години
То и в Чернобил "нямаше" ! Гарван гарвану око не вади, а комунист да си признае е немислимо ! Много точно казано от Анонимен 2 !
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Голям виц.
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ТОТАЛИТАРНА ЕДНОПАРТИЙНА КЛЕПТОКРАЦИОННА ДИКТАТУРА, НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЕ ИСТИНАТА АКО НЕ Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС!~
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И щатите няма да отчетат голяма радиация, когато ракетата бухне там. Термоядреният взрив е най-чист в това отношение. Развитата над милион градуса плазма унищожава всички радиоактивни съединения. Е, наравно с небостъргачите....