Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?

В класацията България е поставена на 67 място от 133 страни
4 сеп 2017 12:30, Елка Василева
180
Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?
Снимка: архив, Reuters

Специализираният военен портал Global Firepower подреди армиите по света според тяхната сила.

Сред 133-те държави присъстват почти всички балкански страни.

Сред най-силните армии в света са очаквано САЩ, Русия, Китай, Индия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Германия, Япония и Турция, посочва Global Firepower.

Най-силната армия на Балканите според статистиката на западния портал е тази на Гърция, класирана на 28-о място в света. Следват Румъния – 42 позиция, Унгария – 63 място, както и България и Хърватия съответно на 67 и 68 място.

В класацията Сърбия е поставена на 83 място. Преди нея са страни като Грузия, Зимбабве и Кувейт.

Сърбия все пак не е с най-слабата армия на Балканите според класацията – зад нея остават Албания (90), Словения (113), Босна и Херцеговина (121) и Македония (122), докато Черна гора изобщо не е включена в списъка.

Global Firepower е оценявал военната мощ по 55 критерия като диверсификация на въоръжението, численост, огнева мощ.

Ядреното оръжие не е било взето предвид, на някои морски сили са отнемани точки, а на други страни, които нямат излаз на море, не са отнемани точки, тъй като имат силна речна флотилия.

Военният анализатор Андрей Млакар, цитиран от Sputnik Srbija, казва, че критериите са "безлични, раздути и доста неясни".

По отношение на Балканите според Млакар картината е доста реалистична, но все пак има "залитания", когато става дума за Словения и Хърватия, които са членки на НАТО, пише сръбският "Блиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
7
 
! Отговори
БАТМАН преди 5 години
ТУРЦИЯ !
143
6
 
1
 
! Отговори
Булгар преди 5 години
На турците не им трябва таралеж в гащите, да завземат части от България. Ами после -усложнения колкото щеш. Стигат си им кюрдите. Ако искат да ни съсипят и изчистят определени територии, ще пуснат мигрантите с определена мисия , а тя ще е да изнасилват, колят и гонят населението. Нямате си представа каква *** са арабите с манталитет от средновековието.Бачкал съм в арабска страна няколко години и ги знам много добре. И след това влизат турците ,да въвеждат мир и защита на вече прогон. Българи.
142
0
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
До бобоКОЛКОТО И МИНУСИ ДА ТИ СЛАГАТ ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ ФАКТА,ЧЕ ЕДИНСТВЕНАТА СИЛА НА БАЛКАНИТЕ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК Е ТУРЦИЯ !!! ТУРЦИЯ Е В ТОП 10 НА НАЙ-МОЩНИТЕ АРМИИ В СВЕТА !!!
141
1
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
До Теодор ТодоровНАМАЛИ ДРОГАТА ИЛИ СИ СМЕНИ ДИЛЪРА,ЧЕ КАТО ТЕ СЛУШАМ ЩЕ ПОВЯРВАМ,ЧЕ ТУРЦИТЕ СА БИЛИ ПОД НАШЕ РОБСТВО А НЕ ОБРАТНОТО !!!
140
4
 
1
 
! Отговори
Теодор Тодоров преди 5 години
Това ни е на нас кусура на българите,че никога нямаме мотивация.На Изт.фронт с 1 оръдие 76 мм руснак е седял и умирал,но продължава да бие по немците,унищожил сам 7 машини/с другарите си докато ги убили 18/.Офицера ,който ти е напълнил главата със страх пръв ще го гръмна.През 60-80 Турцияимаше 2 поколения по стари танкове от нас,нямаха още и една САУ.Половината им самолети отиваха на ЗРК преди да ги ударят нашите,имахме само в резерв 5000 танка,но вие сте дечковци .Турция силна нанай-на 4 фронта
139
4
 
10
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 6 години
ТУРСКАТА АРМИЯ Е НАЙ-МОЩНАТА ВОЕННА СИЛА НА БАЛКАНИТЕ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК !!! В МОМЕНТА ТУРСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ЛИШЕНИ ОТ ГОЛЯМ БРОЙ ОФИЦЕРИ И ПИЛОТИ ПРОВЕЖДАТ ОПЕРАЦИИ В СЕВЕРНА СИРИЯ И ИРАК +ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ !!! НЕ НАПРАЗНО ТУРЦИЯ ВЕЧЕ СЕ ИЗКАЧИ С ДВЕ СТЪПАЛА В ТОП 10 !!!
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не улучиш танка с оръдито от първия път, захвърляш всичко и бягаш.Така е от втората световна насам. Не е от 90 - те години.
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До коментар 21.Тез косовари като минат по обед през Пловдив,ние от Кючук Париж такъв бой ще им ударим че до Косово ще бягат и ще си плюят зъбите, кракът няма да им стъпи повече тук.
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бях в казармата, артилерист , старши лейтенанта ни казваше и то сериозно,че ако не улучил турския танк,той вече е засякал от къде е изтрелян снаряда,оставяш оръдието и бягаш,това е 90г.смятай за какви танкове са имали и какви оръдия от 60те сме имали в армията.Сега ако ме мобилизират,ще им кажа хванете ме за шушулката,ще има да чакате малко
135
7
 
12
 
! Отговори
бобо преди 6 години
Пак си остава НАЙ-ВЕЛИКАТА И НАЙ СИЛНАТА НА БАЛНАНИТЕ И НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЕДНА И ТЯ Е....ТУРЦИЯ!!!
134
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
be ne znam no na istrochnite balkani , nai veroqtno skoro nai silnata armiq shte e trakiiskata , posle moje bi miziiskata , makedonskata ne q broq shttot sum siguren che she minat kum greckata kultura
133
7
 
4
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Най - силен на Балканите е Бай Дончо Тръмп. След него са Джуджи и турския Кадафи.
132
5
 
7
 
! Отговори
Безплатен руски трол преди 6 години
До ха ха хааса ха ха (баси ника *** дето си избрал ). И защо си мислиш че Турция е по слаба военно от Германия . От европейските Франция и Великобритания са най в час .
131
10
 
15
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Въоръжаваме се до зъби и за 24 часа превземаме Истанбул.от професор 37-------Само в Истанбул има около 400 хиляди сирийци . Не са им казали , не са тръгнали към Балканите .....Тия хора парализират всичко покрай което минават , а те дори не са и редовна войска . Спирам до тук , щото е достатъчно. ...
130
4
 
38
 
! Отговори
Primas Prime преди 6 години
Хора за какво воювате вие, срещу други хора като вас! Нямате нужда да воювате помежду си всички по цялата земя сте една раса-един общ вид защо трябва да воювате помежду си та нали сте хора за какво ви е да се сочите с пръст и да избирате да сте на страната на някакви безмилостни институции, като държавите и правителствата, не виждате ли, че тези институции не ви мислят доброто, а само ви настройват един срещу другте само палят войни и убиват деца убединете се хора по света заедно като един народ
129
10
 
13
 
! Отговори
TC Ziraat Bank преди 6 години
До Професора"Достатъчно е да изтеглим 50милиарда кредит. Въоръжаваме се до зъби и за 24 часа превземаме Истанбул. Фандъкова става кмет на Истанбул. Започваме да санираме блоковете там. И ставаме най мощната държава на Балканите!"Ела да ти дам кредит...само и само да видя дали поне от Капъ Куле ще успееш ли да минеш...:-)
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдам никви войски, ама кви войни разпалиха ...
127
12
 
12
 
! Отговори
До лудия Рубладжия преди 6 години
Кви сърби, кви индианци? Ама нали си ***, ще държиш за сърбежи и рашъни, щото не си българин, а руски *** с три устройства, да цъкаш минуси. Яж , ми ти знаеш кое...
126
8
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Ами България на кое място е и по численност и по техника и по огнева мощ:(((((((
125
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция има армия защото има дългове. Ако нямаше дългове армията и щеше да е по - зле от българската.