Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?

Журналистът Тайфур Хюсеин пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 25 сеп 2017 14:31 | 25 сеп 2017 14:15, Екип на Bloomberg
150
Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?
Снимка: Pixabay

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос".

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът.

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vseki etnos da si ima dirzjava,turcite v bilgaria sisto da si sizdadat
43
16
 
37
 
! Отговори
DNS преди 6 години
ПРОПАГАНДАТА ВЪРВИ С ПЪЛНА СИЛА.. НЕ Е ИЗНЕНАДВАЩО.. И РОМСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ ИМА, В ГРАНИЦИТЕ НА *** :)
42
8
 
14
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 54A защо е задължително да бъдат овъзмездени?! Не живеха ли твърде дълго върху чужди теритоории и на гърба на чужди народи? И защо си въобразяваш, че Запада ще позволи отново Ислямистка Турция, която е в конфликт със САЩ, Германия, Израел да се разшири в Европа?
41
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българите които се турчеят След 5-6 години и Гърция, ще си получи Кипър и Константинопул днешен истанбул. За нас, ще остане територията до Босфора а каналите Босфора и Дарданели, ще бъде под ръководството на Русия която, ще дава по евтино газта на Европа.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпокривът до височината на стреме, и без камбани, резонансът гърчи бесовете
39
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 60 Изказвай се правилно. Чети историята. Има ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ / на запад се казва отоманска/. Турската държава е образувана 1923г. /след България около 25г./ Тогава Кемал Ататюрк им прави писменост, сваля фесовете, сваля фереджетата. Стават светска държава.
38
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много отдавна съм казвал и писал на Българите които се турчеят, че ще има кюрдска държава но те се ядосват. То затова Америка назначи ердоган за да се предизвика всичко това което става в този район и Европа. Няма нищо случайно след 3-4 години и Катар и Саудитска Арабия, ще бъдат разгобени на парчета. Що се отнася за други компесаторни територии туция няма да получи, защото от 80милиона държава 30-40 милиона са кюрди съответно територията, ще се опразни и, ще има много място за турците.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как ще стане държава , ако не им разрешат територия. Само на приказки не става.Тукашните кюрди нищо не казват?
36
6
 
17
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Турчино,по скоро 90% от съществуващите религиозни сгради са били разрушени по време на турското РОБСТВО .Обиждаш ли са от думата турчин ,та се пишеш анонимен?
35
5
 
14
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Имат право на държава. И ние сме се обединили на 6 септември въпреки Великите сили!
34
3
 
13
 
! Отговори
Хуманист преди 6 години
"Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава." Това не е вярно! Има и по-голяма група без държава - това са ***. Нека ООН помисли, къде да им се намери място и всички да се изселят там, където да си живеят щастлива, крадейки се едни други!
33
6
 
10
 
! Отговори
До 53 и 54 преди 6 години
Типично за турците е да нямат достойнство да излязат с името си и да се представят ката анонимни.Всички evil forses са такива.
32
10
 
25
 
! Отговори
Към туркофилите преди 6 години
"Непревземаемата" Одринска крепост ,построена от германски инженери не издържа 2 дена масираните атаки на нашите деди и ние се гордеем с това ,а вие сте *** и за нищо не ставате , бягате кат пилци.
31
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако вземат територия от Турция за кюрдистан дали няма да ги овъзмездят с друга територия от друг техен съсед.
30
14
 
18
 
! Отговори
Към туркофилите преди 6 години
Ейййй , резани карабини , в Одрин се предадохте и ако не бяха " великите сили" да ревнуват и от Истанбул щяхме да ви изгоним .Ние сме горд и инат народ , бихме вси4ки на балканите ,но останахме сами - за жалост .
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
книгите с офицалната история на българия в чужбина се продават под категорията "Митове и легенди на народите". И в международната академия се изпозлва терминът "български професор", когато някой учен изсмука нещо от ... Това в коя държава? Да не би там където новият султан забранява да се учи еволюцията в училище? И къде точно се открехна за цялата международна академия? Липсата на образование и пропагандата водят до странни проблеми.
28
8
 
7
 
! Отговори
просто питам преди 6 години
Как така територия, която от 3 години няма работещ парламент провежда референдум?
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз изчезвам, а вие си плачете колко лоши са българите, Турците освен убийства и издевателства най-обичат да лъжат.Питай всичките ви съседи какво мислят за вас и държавата ви....Ти пита ли твоите съседи?
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските *** са окупирали форума. Арменци, българи, гърци все имат родова памет и знаят каква "прогресивна" е била империята наречена Болният човек. А ревизионистката история на продажни политици не ни я пробутвайте. Човешкият данък, ангарията, че и Баташкото клане са добре документирани в чужди, независими източници.
25
11
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Че не сме били роби, а поданици с права дето руснаците и досега нямат, е истина.Но не са ни хранили, а ние сами сме си изкарвали своето, че и 10% данък сме давали(да кажем - за войската и султана).