Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?

Журналистът Тайфур Хюсеин пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 25 сеп 2017 14:31 | 25 сеп 2017 14:15, Екип на Bloomberg
150
Кюрдска държава ще има! Кога и в какви граници?
Снимка: Pixabay

Кюрдите са най-голямата етническа група, която няма своя собствена държава. В бъдеще несъмнено ще има такава държава. Въпросът е кога и в какви граници, и именно за това се води спорът - за границите, а не дали ще има такава държава или не. Това каза журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, се опасяват, че ако референдумът, който се провежда днес, е успешен, това ще доведе до реакция и в Турция, и в Иран, и в Сирия, обясни гостът. "Не трябва да се забравя, че след Втората световна война, когато наистина международното положение беше доста критично, имаше една държава, създадена в териториите на днешния Иран - това е република Махабад през 1946 година. И лидерът Масуд Барзани е роден именно там".

"Кюрдският лидер Масуд Барзани посочва, че през последните 25 години, като страна в спора, са доказали че са надежден партньор. Турция е страната, която изнася петрола от тази част на Ирак, и търгува с него. Благодарение на Ердоган Иракски Кюрдистан е в толкова добро положение в сравнение с останалата част на Ирак. Регионът има облик на държавно формирование. Това не може да се каже за останалите части. С оглед на изминалите 25 години лидерът Масуд Барзани е гарант за добрите отношения с Турция. Но дали след резултатите от днешния референдум това ще се запази, това е друг въпрос".

Със сигурност ще бъде успешен референдумът и социологическите проучвания го показват, но не трябва да се забравя, че това в прекия смисъл няма да има отношение към конституцията на Ирак, каза още събеседникът.

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37българино, 90% от християнските религиозни сгради в днешна българия са построени по времето на османското владичество, останалото преди този период и само няколко процента са построени след "освобождението" от турско "робство" до днес. Вие изобщо мислите ли преди да почнте да тропате с копитата по клавиатурата?!
23
10
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До До г.урбетчиятяТова, което си написал са лъжи от горе до доу. Ей така за едната пропаганда.ЕСТЕСТВЕНО Е ДА НЕ МИ ВЯРВАШ ,НЕ СЪМ ИСТОРИК !НО ПОНЕ МОЖЕШ ДА ВЯРВАШ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИЦИ ,КОИТО СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА КАЗАХА ИСТИНАТА НА НАРОДА ОТНОСНО " РОБСТВОТО " ! ВЛЕЗ В ЮТУБ И В ПОЛЕТО ЗА ТЪРСЕНЕ НАПИШИ - ИСТОРИЯ БГ.- БЪЛГАРИТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ !ВСИЧКИ СЪБЕСЕДНИЦИ НА ПРЕДАВАНЕТО СА ИСТОРИЦИ - ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ !
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кюрдските паметници на културата...Хахаха, така ли кюрда обясни липсата на кюрдска култура? Можеш да го ползваш и за българската. Кой срути паметниците на римската култура в България?
21
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако светът узнае за издевателствата на българите над турското малцинство през периода от 1878 до 1915 година, косата ви ще настръхне! "Близо 1,800,000 цивилни турци, цивилни мъже, жени и деца са убити по най-брутален начин. Бруталност и диващина, на която биха завидели дори нашите индианци!" Това са думи на американски професор, проучил този период.Но българската диващина не спира с това, продължава и до днес. "Възродителният процес" е най-точното доказателство за това!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сетне!!! Днес независимост, утре аншлус!!!Барзани е солташшака на Ердоган.
19
22
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименКАКВИ ИЗДЕВАТЕЛСТВА 5 ВЕКА БЕ ?! ИМАЛИСТЕ АБСОЛЮТНО ПЪЛНИ ПРАВА КАКВИТА СА ИМАЛИ ВСИЧКИ ПОДАНИЦИ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - ИМАЛИ СТЕ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ,МАЙЧИН ЕЗИК ,РЕЛИГИЯ ,УЧИЛИЩА ! ВЪОБЩЕ НЕ СТЕ БИЛИ РОБИ , А СТЕ БИЛИ ПОДАНИЦИ НА ЕДНА ИМПЕРИЯ ,КОЯТО НЕ ВИ Е УНИЩОЖИЛА ,А ВИ Е СЪХРАНИЛА !КОИ СЕ БУНТУВАХА СРЕЩУ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ?! ВСЕ ХАЙДУТИ ПОДВЕДЕНИ ОТ РУСИЯ ! ИМЕННО СРЕЩУ ТЯХ ИМАШЕ КЛАНЕТА ,А НЕ СРЕЩУ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ! РУСНАЦИТЕ КАТО ВИ "ОСВОБОДИХА" ,ОКРАДОХА ВИ ВСИЧКО
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Румъния не знам, но България никога не е имало репресии към малцинствата. ...Прочети какво пише Джъстин Маккарти по въпроса.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите най-сетне ще живеят в една държава. Също както българите под властта на султана.
16
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е време турското малцинство в българия да се ораганизира за провеждането на реферандум за отцепване на турските райони. Международната политическа конюктура е много удобна за в момента. Също така ентусиазираната подкрепа на българите към сеператистките движения ми дава надеждата че и те ще подкрепят такава инициатива на подтиснатите и репресирани турци в българия. Време е в един глас да ревнем: "Свобода или смърт!"
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 14; Говорим за 500 години,6000 месеца,180.000 дена,4.320.000 часа. Не ми се вярва, че ако дедите ти живееха в испанска, руска, английска, португалска империя щяха да оцелеят за толкова време. Доказателства ли искаш? Южна и Северна Америка, Азия, Африка, Австралия та дори и Европа го доказва. Всички тези места говорят езика на владетеля си и изповядват тяхната религия. Глупчо, на тебе са ти дали една фалшива история да я четеш.А историята я пишат победителите. Днешните,не бъдещите де.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ся. Някакъв кюрдски "журналист" казал. А че Турция и Иран са строили армиите на границите си с Ирак, а руснаците днес подкараха кюрдите в Сирия с авиация нещо....мммм???
13
2
 
6
 
! Отговори
Hawk The Ottoman преди 6 години
"Въпросът е свързан най-вече с териториалния въпрос, защото трите държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия, ..."===========================Заслужава ли си да продължа да чета брътвежите на този Тайфурчо? :-)
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1; Ами ти как го разбар ми е интересно. Защо неща които вие не приемате коворите за другите. Ето колегата пита. Ами правото на развод на другите наций на Балканите? Включително и на турците? Какво правим? Къде ще спре този процес? За това скъпи ми "умнико" не замервай къщата на съседа си с кмъни ако и твоята е стъклена. Или внимавайте какво си пожелавате защото отприщи ли се тази вълна не се знае кого ще понесе със себе си. Светът не успа да се справи със Сирия, ако се срине Турция?
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен2; Още първият ден започна да пируваш и мечтаеш.Потърпи, още не са загрели двигателите на танковете и самолетите.Сега Киркук и Мусул, после...ти ме разбар напълно.Защото щом кюрдите имат права,същите права имат и турците на Балканите.Нали така?Не може един да има право а друг да няма.Не е човешко.Така,че за правото на развод ще говорим много дълго, като започнем от Испания и Белгия та през Балканския полуостров и стигнем до Бангладеш и Мианмар...Турция някък ще се справи вие мислете.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, сега могат да си приберат гражданите от Столипиново, Максуда итн и да си живеят щастливо в новата си държава. С радост ще ги натоварим в самолети и без пари ще ги пратим всичките там.
9
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен9; Представи си, че турското малцинство в България създаде въоръжена съпротива, около 15-20.000 въоръжени хора излазат из планините и започнат да "раздават правосъдие с оръжие". Как би действала България? Най-големият "кюрдски" град в Турция е Истанбул но там няма такива неща. Като не знаеш нещата недей се изказва. Второто е,че ако наистина Османската империя беше репресивна сега ти нямаше да знаеш и пишеш на български.Благодари се,че кръстоносците не са успели през 1444 при Варна...
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Става дума за договор, и то международен!Към кого сме имали териториални претенции досега? Написано е черно на бяло, Мусул и Киркук са спорни области които дори след основаването на Турция през 1923 останаха под въпрос. а през 1946 турция се изтегли от там под условие!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи Турция наляла милиони средства и пропаганда за Кюрдистан да създават сепаратистки проблеми на Ирак десетилетия наред, какво къркорят пак недоволни сега - няма гаранция, че ще докопат директно петрола?
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NQKOY MOJE LI DA SI PREDSTAVI DARJAVA KOQTO DA E ZAOBIKOLENA OT VRAGOVE I DA NQMA VLIZANE IZLIZANE OT TAM.TOVA E POLOJENIETO V MOMENTA. AMERIKANCITE GI PODTIKNAHA ZA REFERANDUM SLED KOETO V REGIONA 6TE IMA GOLQMA PATAKLAMA I OT KOQTO PAK AMERIKANCITE 6TE SE VAZPOLZVAT KATO PRODADAT ORAJIQ ZA MILIARDI
5
6
 
18
 
! Отговори
земляк преди 6 години
една вечер, внезапно, Ердоган може да му свие кранчето на тоя барзани... във всеки смисъл на думата... и тогава ша ми са окаже в чудо...