Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

Търпението на Пекин се изчерпва
13 авг 2019 18:10, Нели Христова
216
Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

През последните месеци Хонконг се тресе от безпрецедентни протести. Жителите на града искат той да остане автономен от Китай, а Пекин обяви безредиците за „тероризъм“.

Самата лидерка на Хонконг Кари Лем е на страната на Китай, като обяви, че след 10-седмичните протести вече „няма път назад“. Сега, около границата с Хонконг, са се събрали стотици военни превозни средства, сред които десетки танкове. Но защо са там?

Още по темата

Очакваме нещо ужасяващо да се случи!

Това казва Александре Кройс, съветник на комитета по международните политики на Европейския съюз.
Според китайската национална телевизия, става дума за „големи военни учения“ и Хонконг не е застрашен. Подобно струпване край границата на града имаше на 6 август, когато 12 хил. военни машини отново бяха на 30 км от него. Сред тях имаше бронетранспортьори, хеликоптери и амфибии.

Според китайският вестник Global Times, тези машини имат за цел да се „справят с неподчинение, бунтове, сериозно насилие и нелегални действия, терористични атаки и други действия, застрашаващи националната сигурност.“

Това е още едно доказателство, че Пекин губи търпението си. Макар протестите в по-голямата си част да са мирни, правителството нарече протестиращите „терористи“, както е правило при много други протести без насилие. Те винаги са приключвали с намеса на армията.

Пред BBC посланикът на Великобритания в Хонконг до 1997 година заяви, че „това ще бъде катастрофа както за Китай, така и за Хонконг“, ако армията се изправи срещу протестиращите.

По думите на Крис Патен Китай трябва да намери друг начин да успокои протестиращите, ако митингите не спрат.
А според Стийв Цинг, директор на на китайския институт в университета Soas в Лондон, „въпреки непрестанната демонстрация на сила, все още сме прекалено далеч от това да видим намеса на военните на територията на Хонконг.“

„Но сме по-близо, отколкото бяхме преди месец“, добавя той и обяснява: „За Пекин, това е „цветна революция, тоест, част от водена от Америка глобална конспирация за промяна на режима в Китай. А това е абсолютно неприемливо за Си Дзипин.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москалите налазиха.
119
12
 
41
 
! Отговори
Горби преди 4 години
Престанете с тази демокрация, няма демокрация - никъде.В едните управлява едрият капитал, той назначава и лобира за президенти и правителства.В другите политическа върхушка.Древните гърци - родината на демоса и кратоса са го писали.Демокрацията не е измислена от и за робите.Всички тези напарфюмирани шаманизми - от рода на демокрация, свобода са глупости.Има народи в които благата социалните, здравните привилегии са разпределени справедливо - скандинавски държави, и др. които не дават кокал
118
19
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Нямаше да се събират , ако САЩ не се намесваха във вътрешните работи на всяка страна , която иска да води независима политика : не печелят търговската война , що да ни си спретнат едни протести и опит за преврат.
117
14
 
21
 
! Отговори
До някъв глупак преди 4 години
Затова САЩ искат СЕТА, ТТИП, НАФТА, за да наложат своите продукти на останалият свят, та било то и чрез абсолютно монополно право, при което ЕС беше втрещен.Да отпаднат ГМО бариерите, ЕС е по-строг към ГМО, хербициди и дрОт НАФТА пострадаха мексиканците, канадските и американските стоки - голяма част от тях китайски убиха мексиканското производствоВ момента битката е за пазари, затова ЕС настояваше да закрием реакторите, ЮП, животновъдство, лозя - играта е жестока.Няма да обяснявам А и Б
116
7
 
19
 
! Отговори
До някъв Глупак преди 4 години
Никоя държава не се е възползвала от САЩ.Американските милионери изнесоха производствата, заради печалби и евтина работна ръка, ниски данъци.Едрият капитал прецака САЩ, както много компании за софт си регистрираха компаниите извън САЩ, посмъртно не можеш да ги върнеш там.А малкото останали заводи фалираха за автомобили и дрНе може да си конкуретно способен на по-ниски цени, няма как да стане.Не можеш да върнем големите компании в САЩ, те стават жертва на собствената си глобална хегемо
115
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАРИТЕ, МИСЛИТЕ ЛИ ,ЧЕ НЯКОЙ ВИ ВРЪЗВА НА ИЗМИСЛИЦИТЕ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ? АКО Е ТАКА, ТОЯ, ДЕТО ВИ ПЛАЩА РУБЛИТЕ, Е ГОЛЯМ БАЛЪК! ТУК БАЛЪЦИТЕ СВЪРШИХА! ИМА 50 000 БЪЛГАРИ В САЩ И ОЩЕ МИЛИОН И ПОЛОВИНА В ЕС, А ЗА РУСИЯ И КИТАЙ НИКОЙ НЕ СЕ Е ЗАСИЛИЛ, ДАЖЕ ВИЕ НЕ СТЕ ХОДИЛИ ТАМ!
114
17
 
23
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 4 години
ДА ИМ ИЗПРАТИМ РОДНИТЕ РУБЛАДЖИИ ДА ИМ ОБЯСНЯТ КОЛКО Е ХУБАВО ПРЕЗ КОМУНИЗМА И БАЙ ТОШО!
113
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия от хонконг имат ли си напредстава какво е комунизо капитализъм. Ако знаеха щяха сами да си сложат край на живота. При такава хибридна власт единственото което могат да направят е да се свият като плъхове у брашно и да траят. В противен случай ще бъдат евани много лошо. Да питат Китайците които живеят извън хонконг тогава ще им се прояснят много неща, и ще разберат че там накъдето са тръгнали ще свършат на два метра под земята.
112
3
 
8
 
! Отговори
Горби преди 4 години
Ти отчиташ ли себестойност на даден продукт?Отчиташ ли, че като отвориш заводите трябва да плащаш високи заплати и осигуровки, данъци.Според каква е причината милионерите масово да си изнесат производствата на Изток?Как си представяш едрият капитал да са откаже от милиарди печалби.Няма как да стане, на думи звучи добре, на практика ще е поредният президент, на който ще му спретнат импийчмънт, скандал, в краен случай съзбата на Кенеди.То един Рузвелт, го нарекоха комунист за Новия курс.
111
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До113. Китай 1 200 000 000 население живеещо , като робите на болшивизма. САЩ 300 000 000 милиона , как да го сравниш.
110
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-големият производител на петрол в света и в същото време 53 милиона американци гладуват - път и половина повече от цялото население на Венецуeла на която САЩ са наложили жестоки санкции и изолация.
109
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Дрогарю, ти на каква смес си бе маайна?! Поразиите които оранжевият клоун направи досега на САЩ няма да могат да ги оправят ... ъъъъъ ... никога! САЩ вече пращи по всички шевове, благодарение на този оранжевия клоу в Белия Дом! Дори американската независима организация за Офис за Национално Счетоводство казва, че икономическите показатели на САЩ се влошиха много и се очаква да навлзезе в ресеция към края на тази година!
108
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тyка някакъв глyпак обяснява че китайските стоки спасявали средния американец. Спри да пишеш глyпocти бе спрелтак! Точно заради чуждите стоки и изнесените американски заводи в други държави - средния американец обедня! Сега Тръмп прави обратно, връща производството в САЩ. И както самия той казва "Твърде много държави се възползваха от нас. Тези дни свършиха." Значи когато китайците изнасят към САЩ няма мито, а когато американците изнасят в Китай има огромни мита?!?!? Няма как да стане повече тва
107
4
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
В Китай няма демокрация и не се провеждат избори, ами страната се управлява авторитарно от една партия. Предлагам като дойдат новите 50 годишни ефшеснайски Block-70V да направим един F-16 демократичен еър рейд над Пекин и да освободим Китай от авторитарното управление на Китайската комунистическа партия и да въведем избори за да може китайския народ да има свобода и демокрация и свободно да си избира управляващите!
106
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уолмарт изхвърли всички американски стоки от рафтовете си, и сега във всяко кътче на САЩ се продават китайски стоки. Американската икономика не може да конкурира китайската по цени и качество, американците които преди произвеждаха стоките които сега са заменени с китайски са без работа. В САЩ има цели пустеещи градове пълни с бездомници и безработни защото няма работа.
105
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами много хубаво прави Тръмп дето забранява китайските стоки.Сега вече фланелки и маратонки в Уолмарт няма да струват по 20-сет, 30-сет долара,ами ще са made in USA и ще струват 200-та 300-та. Good bye cheep,cheep live.А пък *** пак ще лежи, пърди и ще си го мирише сам доволен тука.
104
12
 
17
 
! Отговори
До САЩ преди 4 години
В момента всеки един американец е с дълг 54 000 $,Всяко едно новородено е длъжник 54 000$А че все повече държави започнаха да купуват масово злато - говори много.Печатницата САЩ загива.Китайците имат толкова много комбинации, че им е бедна фантазията на САЩ, ако ги ядосат.Китай е родината на пословицата: "А всяка безизходна ситуация, има най-малко 36 изхода".
103
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е най-великия човек на планетата и каквото е казал - става! Един по един решава проблемите на САЩ, а само като си помисля че *** се кефеше като избраха Тръмп и си мислеше че тръмп е пpocто един клoyн, който ще обслужва руски интереси. Колко наивно от ***! Как изобщо му мина през ума това?
102
5
 
10
 
! Отговори
До САЩ преди 4 години
Заплатата на американците месечно след кризата 2008 г. намаля с 500$, обикновения американец. В същото време такси за университети и др се вдигнаха.В момента обикновеният американец го спасяват евтините китайски, индонезийск, виетнамски и др. стоки и липсата на мита.А японските коли са по-евтини от американските. Когато американеца трябва да извади 40 000$ ще има протести.Просто защото покупателната способност на средният американец намалява от времето на Рейгън - 40 г. заплатите падат.
101
7
 
8
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Дрогаре и дрогарки. Трябва да напомня на правоверните комунисти, че между СССР и Китай имаше дълбоки идеологически разногласия, завършили със въоръжено стълкновение и прекъсване на дипломатическите отношения.Така че дрогаре, по-полека с възторзите към китайските другари. Все пак не малка част от територията на Китай е откъсната от СССР и все още не е върната от Русия. Да не дава Господ да стане някоя патаклама между Русия и Китай, че тогава ще изпаднете в амок:)