Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест

На борда няма нито тоалетна, нито баня
14 авг 2019 08:10,
162
Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест
Снимка: Reuters

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със състезателна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

За да избегне пътуване със самолет, Тунберг поема на трансатлантическото пътуване с 60-метровата яхта "Малиция 2", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

Още по темата

"Може да страдам малко от морска болест и няма да е удобно, но мога да го преживея", каза Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето трябва да потегли днес следобед.

"Ако стане наистина тежко, просто ще трябва да си кажа, че ще е само за две седмици след това ще мога да се върна към обичайния си живот", каза 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от баща си Сванте и от телевизионен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман каза за Ройтерс, че екоактивистката ще бъде изправена пред предизвикателства по време на пътуването, тъй като плавателният съд е предназначен за състезания и няма удобства. На борда няма душ и тоалетна и пътниците ще трябва да използват синя кофа.

Херман посочи, че това, че Грета поема предизвикателството да плава през океана със състезателна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решимост към каузата и това докъде има желание да стигне.

"Като преставаш да летиш със самолет, ти не само намаляваш собствения си въглероден отпечатък, но също така изпращаш сигнал до други хора около теб, че кризата с климата е нещо реално", каза Тунберг.

Когато пристигне, Грета ще се включи в среща на високо равнище на ООН за климата през септември и в 25-ата конференция за промените в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

"Това че ще говоря пред ООН няма да промени ситуацията, но ако помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че заедно можем да се опитаме да ги променим", каза Тунберг в петък по време на посещение в протестен лагер срещу въгледобивна мина в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 73Напротив, "екоталибаните" са се загрижили да не се деградира до първобитно състояние. А това неизбежно ще се случи, ако ресурсите се разхищават както в момента. И какво разбирате под промяна в начина на живот? Сега животът е много по-различен отпреди няколко десетки години. Начинът на живот се променя непрекъснато. Смисълът на развитието е да се избере правилната посока.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименповлияла е точно с 0, там е иронията. Борбата с климатичните промени е най-голямата измама в 21 век. Докато не се наложи ред във възпроизвеждането - особено на тия дето не могат и да се изхранват, оправия няма да има.
67
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Да забъркаш буламач от шепа наистина популистки тлишета... Не е изкуство... И много мозък - не се иска!"Коз ънд ъфект" - Меровингий ... МатрицатаВдигни малко летвата... И няма да ти се налага, да припадаш пред всяко ново непълтолетно селебрити
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до 66Да тук е големия проблем, екоталибаните целят да деградират обществото, до ниво първобитно съществуване и това се представя за решение на климатничните проблеми, което е повече абсурдно. Ние не трябва да променяме начина си на живот, а да намерим решение на проблима и да го приложим! Ние винаги сме изучавали околната среда и сме я променя ли така че да задоволи нуждите ни, сега не е по-различно, трябва да впрегнем усилията си върху механизъм за контрол на климата.
65
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JjНе искам да съм груб към пишещите тук, но омразата се дължи включително и на завист. Грета е на 16 години, а е повлияла на световните процеси вероятно много повече, отколкото всички пишещи тук, да не правя по-широко обобщение. А за това, че й помагат - ами нека някой от критиците се опита да получи подобна подкрепа за нещо. Като не вярвате в климатичните промени, си е ваша работа. Просто ще сте встрани от актуалните проблеми. А за климата още много ще чуете. Свиквайте и се образовайте.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JjНормално е едно момиче на 16 години да мята гюбеци, да се гримира и т.н., не е нормално да членува в секта, която я кара да предприема първобитно презокеанско пътешествие!
63
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 66 преди 4 години
Последствията за европейците - ВЕЧЕ СА ЛЕТАЛНИ! Затварят се цели производства... Хиляди бащи и майки - остават на улицата... Докато Китай, Индия, и САЩ бълват (без да им пука) Та в крайна сметка... Малката пиклa - да се изживее, като хибрид от майка Тереза и Майкъл Джексън...Всъщност тяхните са и промоутъри, като Дон Джонсън... Ама по-лицемерни
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JjИ каква е каузата й? Едва ли тя осъзнава какво прави всъщност, просто се е пуснала по течението, харесва й да й обръщат внимание, да е център на внимание, това е всичко, това е цялата й мотивация, останалото са глупости за наивници. Такива хипи розови пеперудки като теб, така и не разбраха, че с цупене, позьорство, злобарско поведение и т.н. проблем не може да се реши. Само с разум, тоест наука, може да се постигне решение на проблема с климата, а такива "герои" единствено вредят.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"разкрива нейната решимост към каузата" - по-скоро е евтин ПР. Пардон, тия лодки не са евтини.
60
10
 
6
 
! Отговори
Jj преди 4 години
Вижте, детето поне има някаква кауза, за която си заслужава да се бори. На кого вреди с каквото и да е? Защо цялата тази омраза? Не споделям на 100% решителността и чак толкова да намали въглеродния си отпечатък, но детето поне има страст да направи света по-добро място. Вместо да я плюем, по-добре да погледнем нашите деца и да ги научим и те да се стремят да правят света по-добър, а не да се фанатизират от екстеншъни, ботокс и мятане на гюбеци.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дете има ментални отклонения, но зелените гуру-шамани решиха да се възползват от него. Не може едно наивно-глуповато дете да се изказва в ООН! Като каква отива там? Това е лудост, от която обаче зелената секта прави милиони.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не го одобрявам, но трябва да признаем, че това е малко по-добре от чалга кифлата на селски перач на еврофондове, която отива до магазина с джип с 5000 кубиков двигател да си купи "био" домати, спира отпред пред вратите защото бърза за солариум или за добавяне на ботокс, а ако някой и направи нормална забележка започва скандала. За каузата за истински селфита, защото е неграмотна за фотошоп. А в България това е всеобщия идеал на жените и мъжете за жена.
57
2
 
7
 
! Отговори
аман преди 4 години
от Еко-талибани !
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удивително тъжно и мизерно е да се види такова фанатизирано дете, което гледа злобно и хищно. Не съм сигурен, че тя изобщо осъзнава какво прави и за какво я използват.
55
1
 
25
 
! Отговори
Яхтман преди 4 години
А откъде има на разположение 60м яхта???? Кой й я е предоставил и с какви интереси, защо не казвате?
54
1
 
30
 
! Отговори
Циник до Ташунко преди 4 години
Важното е, че инфантилката е "селебрити"Трябва да и покажат - как ТЯ убива работни места.. Такива ще решават съдбата ни?Настръхвам
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е с тая синя кофа да се облекчава директно в морето! Голяма екология, няма що! Да внимава някой швед да не я ритне у главата, че имат такива наклонности.
52
1
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Аз съм силно против деца да се ползват за политически цели. Вместо да си седи в къщи и учи уроците, това симпатично момиченце, го лашкат насам - натам по света и му промиват мозъчето. Света изтрещя напълно.
51
3
 
17
 
! Отговори
boen lesbiec преди 4 години
гретка да не забравя да пръцка в тобрбичка и да си издишва пръдлето след това. може да дава и на кептъна да я гледа как се празни в кофата и да му го сипва ритуално на главата по климактично феминистки. а за карбонения футпринт за производството на 60 метрова спортна яхта нема да питам. целта оправдава средствата. явно.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това моме знае ли колко СО2 е изхвърлено в атмосферата докато се произведе тази модерна яхта? Напълно без емисии би било ако стигне до Америка с плуване. И все пак малко емисии ще има от попръцкването и от издишването на СО2.