Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест

На борда няма нито тоалетна, нито баня
14 авг 2019 08:10,
162
Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест
Снимка: Reuters

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със състезателна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

За да избегне пътуване със самолет, Тунберг поема на трансатлантическото пътуване с 60-метровата яхта "Малиция 2", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

Още по темата

"Може да страдам малко от морска болест и няма да е удобно, но мога да го преживея", каза Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето трябва да потегли днес следобед.

"Ако стане наистина тежко, просто ще трябва да си кажа, че ще е само за две седмици след това ще мога да се върна към обичайния си живот", каза 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от баща си Сванте и от телевизионен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман каза за Ройтерс, че екоактивистката ще бъде изправена пред предизвикателства по време на пътуването, тъй като плавателният съд е предназначен за състезания и няма удобства. На борда няма душ и тоалетна и пътниците ще трябва да използват синя кофа.

Херман посочи, че това, че Грета поема предизвикателството да плава през океана със състезателна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решимост към каузата и това докъде има желание да стигне.

"Като преставаш да летиш със самолет, ти не само намаляваш собствения си въглероден отпечатък, но също така изпращаш сигнал до други хора около теб, че кризата с климата е нещо реално", каза Тунберг.

Когато пристигне, Грета ще се включи в среща на високо равнище на ООН за климата през септември и в 25-ата конференция за промените в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

"Това че ще говоря пред ООН няма да промени ситуацията, но ако помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че заедно можем да се опитаме да ги променим", каза Тунберг в петък по време на посещение в протестен лагер срещу въгледобивна мина в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма надежда за Швеция, само една климатолжка и то еко-екстремистка, Швеция умира
48
0
 
19
 
! Отговори
Шишо Б. преди 4 години
Разбирам да не искаш да летиш със самолет, но защо от това следва и да не се къпеш, и да ползваш кофа за тоалетна? Мисля, че обяснението е в "ще бъде придружавана от ... телевизионен оператор" ;) Изпадане в крайности с цел показност и сензация.
47
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Когато озверелите тълпи - потърсят отговорни... Дано се сетят и за нея
46
2
 
13
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Защо изтрихте коментара ми?Такива екоталибани... унищожават работни места в Европа.. Отвратително... Днес една от водещите новини в сп. Фокус:"БВП на Германия се свива (немската дума schrumpft.. всъщност означава сгърчва се... смарангясва си), защото автоиндустрията е в шок) Бош.. Сименс.. Континентал... Плануват уволнения - цели браншове се гърчат в домино ефекта, които подобни на тази инфантили предизвикват.Когато в Европа - борбата стане за къщей хляб... Озверелите тълпи - дано се сетят
45
1
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
До Д.р БоцковВсъщност достигна до същия извод, който се опитах да подчертая в първия си пост, че биологичния *** не е толкова лош! И по никакъв начин не взаимодейства отрицателно на морето изхвърляйки кофата зад борда.
44
3
 
23
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
Съдейки само по втрещения поглед на серийна убийца може всички да си направим извода колко сиво в-во е останало в озлобената й куха кратуна. Катили по света много, а специално в Швеция са малко повече. По-малко въглерод? УАхуаххуахауах - то нали същата тая нация от психари си създадоха ТЕЦ-ове свързани с моргите да се топлят на трупове! Я МАРШ! Да доплава до Китай и там да протестира и да им се репчи за въглерода, който икономиката им бълва, и да видим какво ще й се случи после! :)
43
15
 
4
 
! Отговори
Трудно е... преди 4 години
...да разбереш как някой може да се бори за такова нещо, когато най-висшата ти цел в живота е да си вземеш "луксозно" возило(нещо по ново от 10 години) или да купиш апартамент да дИтето. Разбира се, за такъв чичак е дразнещо, че света се движи напред въпреки другарчетата му по капацитет и за това клавиатурният войн се развихря да напише опустошителната си критика, за да притъпи тревожността си породена от чувството за малоценност, Туй то...
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си как се трогват рокфелерови, родшилдови. Направо пускат сълза.
41
1
 
4
 
! Отговори
Никой преди 4 години
60метра? Я пак си помисли колко метра метра е яхтата... ще ти помогна 18.28м
40
0
 
4
 
! Отговори
Д.р Боцков преди 4 години
..41 ,ох на батии...можеше да похабиш 2 години от живота си за да разбереш какво става в оборския тор за 2 години.Предмет на цяла дисертация е,но и ти като момиченцето явно си бягал от час а после си пропуснал и биохиията.
39
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако почнем да гледаме детайлно - ами дори тази "еко" яхта е допринесла за въглероден отпечатък на Планетата- лепила смоли пластмаса платна - всичко е свързано с индустрията- ами момичето с какво е облечено - дрехи които за да се изработят трябва ток, боя и памук и пак нещо вреди на Планетата- Момичето трябва да бъде голо и да плува до САЩ самостоятелно - Тогава ще кажа че е ЕКО активистка !
38
0
 
6
 
! Отговори
Д.р Боцков преди 4 години
...до точкавия.Точно оборския тор е пример за био мислене,а не укорително деяние и повод за нападки.Ако приемем че клониш към "***-месо-тор-***" Значи дедуктивната връзка човек-дейност-живот-вреда" е вярна.Вазектомията ти е желан вариант.Спираш да се репродуцираш,намаляш отпечатъка си в природата.Същото важи и за малката пи-к-ла.Стигаме до друг закон...естествен подбор.Нефелното не оцелява.Няма по-хубав домат от този отгледан в градината и по-противен от хидропонния пластмасляк.
37
5
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
И за тея 2 години какво се променя в неговото съдържание?! Личи си че само товариш бурканчетата в багажника....
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази заряза училище, за да спасява планетата. А точно тези, които не ходят на училище, са огромемн и излишен товар за Земята. По всички континенти.
35
0
 
22
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Момиченцето да започне от собствената си държава, където се произвеждат автомобили с такова качество, че след 5-6 години да се налага да се купува нов. Какъв въглероден отпечатък има производството на един автомобил? Защо не се правят удачни за дългогодишна подръжка, както е било преди 50 години? Отговорът е ясен - защото така тати няма да има много парички.
34
9
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Браво на момичето! Но за съжаление човекът е ЧОВЕК точно заради тези заводи предприятия самолети и всичко в индустрията- ако това го нямаше -човекът щеше да бъде просто едно- ЖИВОТНО!
33
1
 
7
 
! Отговори
До ...... преди 4 години
та не знан дали ти е известно, но оборският тор слаган по диматите, а и надруги места е отлежал повече от 2 години. (иначе е опасен за растенията и може да ги убие)!
32
0
 
3
 
! Отговори
Екстратерестриал преди 4 години
Пука нииии,много ни пука да знаетеее......
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътуването с тази 60-метрова яхта ще бъде ли безплатно?! Щото ако се плаща, то никак няма да е евтино, а печеленето на пари никак не е екологично.Малко е гротескно това. За да ни демонстрират някакви еко-джендърии, една 60-метрова яхта ще пътува по целият, тоя път само за да може да закара една намръщена, третополова до другия континент. Баси логиката, баси демокрацията!
30
1
 
18
 
! Отговори
Д.р Боцков преди 4 години
Не само луда,недокле...ана.Въпросчета как маститата тяхна организациа за защита на дечорлигата пуска непълнолетна с лодка в нищото а и с възрастни.?Тази кукундрела до кога ще мърси ефира.Я да видиим нейния въглероден отпечатък всяка сутрин...аууу дали отделя метан..?Ти да видиш.Тя по-зелена от дървото отсреща бе,което апропо също отделя въглероден окис.Както всяко живо същество.Тая за какво се бори..дали не и трябва мароканец у дом.Да видиш как ше зареже тия щуротии..а обонго ще я научи на фатки