Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ

Само за пет дни до тях са достигнали над 2200 мигранти
Обновена: 21 сеп 2019 20:58 | 21 сеп 2019 20:04, Веселина Йорданова
58
Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ
Снимка: БТА

Гърция търси европейска помощ за справяне с ескалиращата бежанска вълна към островите ѝ. Премиерът Киракос Мицотакис заминава за Вашингтон за среща с президента Тръмп и турския държавен глава Ердоган, съобщи БНР.

Увеличаване на усилията на Европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и засилване на присъствието на НАТО в Егейско море. Това поиска гръцкото правителство на извънредно заседание днес заради ескалиращата бежанска вълна.

Само за пет дни тази седмица до гръцките острови са достигнали над 2200 мигранти, по данни на бреговата охрана.

В бежанския лагер "Мория" на Лесбос са настанени над 13 хиляди души, много от тях майки с деца, при капацитет на лагера за около 3 хиляди. Безредиците са ежедневие, коментират жители на острова.

Кметовете на Егейските острови алармират, че положението е "трагично", настояват за незабавни мерки и за съпричастност от Европейския съюз.

Гръцките медии припомнят, че Атина съгласува мигрантската си политика със София при среща на министър Комуцакос с българския премиер Бойко Борисов. Цитират изказване на премиера: "Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство".

"Турция просто остави без охрана морската граница, за да окаже натиск към Брюксел", коментират гръцките медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
Mного е просто - пукат им лодчиците и който може да плува - обратно. Кой не може - сори!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нека да ни ги пратят на нас ние имаме нужда от джанговци като работна сила за новия завод на Фолфаген дето ще го строат до кремиковци пък и у нас само и престъпници останаха така че ще се чувстват като удома си
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разбутат Иран пак ще бъде виновна Турция а не тези които ще "разбутат" Иран. Нали бежанците в Турция били малко и Ердоган лъжел? Ами отидете до Истанбул и ще видите какво става. Пълна арабизация на града.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран е 90 милиона. Ако там избухне война, ще стане страшно. Още 20 милиона ислямисти ще хукнат към Европа.
27
3
 
7
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Сега представяте ли си ако разбутат и Иран, те са 70 милиона население. Аз ги харесвам персийците, но все пак ще има голям бежански поток.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турци, араби и африканци, афганистанци, пакистанци, ислямисти нямат място я Европа. Да си стоят в ислямистките подобия на държави. Никой не ги е канил в цивилизацията.
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно на тази наша опразнена от хора територия, ще дойдат хората или от Далечния Изток или от Близката Африка. Планетата се пренаселва и празна няма да има. Трябва да избързаме и да дадем на концесия на работливите китайци примерно западналата Северозападна България. Или нещо подобно, защото ние на практика изчезваме. Те ще построят и АЕЦ-Белене.
24
1
 
4
 
! Отговори
Мхм.., преди 4 години
бежанци, а...
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Турция просто остави без охрана морската граница, за да окаже натиск към Брюксел", коментират гръцките медии.ХА, що бе? Нали сте много велики Византийците? Турците длъжни ли са да ви охраняват задниците?
22
18
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нямам нищо против това да се смесваме с тях, стига да не паразитират.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Гърците да се оплачат на арменския поп2. САЩ да не започват повече войни като тази в Ирак и Афганистан - оттам се бутна доминото - Путин, Египет, Сирия, Йемен, Йордания, Турция и към нас3. Евро съюза да бутнем пияндура Юнкер и да сложим някой по млад и приличащ на Дьо Гол. Тая баба дето я избрахте не виждам как ще се репчи на Ердоган или на Башар Асад и т.н.4. Жените в Европа да се налягат парцалите в семейното огнище - стига са се занимавали сТова е от мен, оставям ви с мисли за бежанци
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все повече ще стават, не можем да ги спрем.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват с лодки, а трябва да ги връщат обратно със самолети. Ще свършат парите за трафик и няма да идват. Европейският съюз е слабоумен.
18
17
 
15
 
! Отговори
Salih преди 4 години
И откога Турция е длъжна да приюти 4 милиона бежанци, да ги храни и облича, да ги обучава, да се родят още половин милион деца от тях, ами да ви опази и границата да не би някой да прескочи и наруши евро рахата ви? Такова лицемерие няма никъде, а и обещаните пари не давате. Островите да ги освобождават гърците. Турците ще ги освоят бързо, знаят гърците от Имброз. За няколко десетилетия стана Гьокчеада.
17
1
 
25
 
! Отговори
1234 преди 4 години
калашника решава всички проблеми....
16
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНека идват. Те са живи народи, не като нас, скапанитете еврогейци.Нека се емесват и интегрират нас, нека се женят с нас, нека имат много деца тук, в България.
15
1
 
22
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
За това е границата ......който е нежелан да не влиза.Разстрел на браздата и да се разлага там.
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става страшно милиони скакалци ще идват в Европа, просто тук хората са по-интелигентни и са създали по-добър живот. Затова тия африканци и ислямисти ще си чупят краката да дойдат в Европа. Искат да живеят в Европа, но не и да станат европейци! Те няма да си променят манталитета!
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците като искат помощ да потърсят хапчетата на д-р Калашников, помагат.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лагерът от мория да го прекръстят на мордор