Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ

Само за пет дни до тях са достигнали над 2200 мигранти
Обновена: 21 сеп 2019 20:58 | 21 сеп 2019 20:04, Веселина Йорданова
58
Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ
Снимка: БТА

Гърция търси европейска помощ за справяне с ескалиращата бежанска вълна към островите ѝ. Премиерът Киракос Мицотакис заминава за Вашингтон за среща с президента Тръмп и турския държавен глава Ердоган, съобщи БНР.

Увеличаване на усилията на Европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и засилване на присъствието на НАТО в Егейско море. Това поиска гръцкото правителство на извънредно заседание днес заради ескалиращата бежанска вълна.

Само за пет дни тази седмица до гръцките острови са достигнали над 2200 мигранти, по данни на бреговата охрана.

В бежанския лагер "Мория" на Лесбос са настанени над 13 хиляди души, много от тях майки с деца, при капацитет на лагера за около 3 хиляди. Безредиците са ежедневие, коментират жители на острова.

Кметовете на Егейските острови алармират, че положението е "трагично", настояват за незабавни мерки и за съпричастност от Европейския съюз.

Гръцките медии припомнят, че Атина съгласува мигрантската си политика със София при среща на министър Комуцакос с българския премиер Бойко Борисов. Цитират изказване на премиера: "Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство".

"Турция просто остави без охрана морската граница, за да окаже натиск към Брюксел", коментират гръцките медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахах
10
8
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Борисов си върза гащите и 0-ва бежанска вълна през България!Поклон Г-н Борисов, много сте голям!!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям недостатък на Европейският съюз е централизираното управление и пълната зависимост от решения за важни неща от хора живеещи на стотици да не кажа хиляди километри които нямат никаква идея как изглежда реалната ситуация където е проблемът.Ето сега-разбрали някъде че някакви хора бягат от "войната".Еее супер ми ние не сме расисти и ксенофоб и сме длъжни да им осигуряваме добър живот.Най-добре да ги прибират в лагери и да ги откарват обратно по родните места.
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Април бях на Лесбос, бих казал много красив остров, минах и покрай лагера на бежанците, очаквах да видя ужасни работи, всичко беше подредено и чисто, тук там някой доста добре облечен мигрант се шляеше..Добре си е Лесбос, нищо му няма..
7
4
 
38
 
! Отговори
Войната свърши преди 4 години
Войната свърши, но тези са тръгнали да търсят по-добрия живот и по-добрия климът. Това е истината всичко друго е демагогия. Скоро имаше скандал в Германия, че така наречените бежанци, забележете искали да се върнат за екскурзия до Сирия, от където уж бягали КЪМ ДНЕШНА ДАТА! Каква война има в Бангладеш или Пакистан. През колко сигурни страни минават тези хора, за да стигнат до Европа? Всичко е добре начертан план за унижожението на белия човек и християнството.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва Турция да пази границата на ЕС? Какво въобще означава външна граница за ЕС?! Това нещо въображаемо ли е? Защо всички еврпейци плащат данъци?
5
4
 
10
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
И тук ли има цензура.... В кой век живеете бе хора... Събудете се...
4
2
 
33
 
! Отговори
мак преди 4 години
Това е ужас, който ще продължава вечно, май. меркел дали знае всичко, а посрещачите и те мълчат, май им мина еуфорията от посрещане с мечета и обвиняване на противниците в ксенофобия. Ще ни затрият, въпрос на време е.
3
2
 
13
 
! Отговори
Coрoc е виновен ! преди 4 години
Съседите да се оплачат на главния мюфтия на Гърция.
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва повече да слушаме Путин и Ердоган. Като ги слушаме, Путин ще ни даде туристи и газ, а Ердоган ще ни спира мигрантите.Иначе лошо но се пише!
1
6
 
49
 
! Отговори
cli;hlt преди 4 години
От какво бягат тези хора? Войната в Сирия свърши.Аз едно време се унижавах да вися на опашки и давам обяснения пред немското посолство за шенгенска виза, сега тия си ги прибират на конвейр. Шантави времена. Нищо добро няма да излезе от това.