Французи и германци все по-малко вярват и подкрепят НАТО

Само 34% и 41% съответно биха подкрепили военна намеас
10 фев 2020 10:18,
62
Французи и германци все по-малко вярват и подкрепят НАТО
Снимка: БГНЕС

Популярността на НАТО значително намалява във Франция и Германия през последните години, установи проучване, публикувано в понеделник от Pew Research Institute, пише европейската редакция на Politico.

Според изследователския институт, 57% от германците имат благоприятно мнение за НАТО, което е с близо 20 процентни пункта по-малко от края на 2000-те. През същия период одобрението спадна от 71 на 49 на сто във Франция, посочва "Фокус".

Само 34 процента от германците и 41 процента от французите биха искали страната им да се намеси военно, ако друг член на НАТО бъде нападнат от Русия. За разлика от това, 63 процента от германците и 57 процента от французите биха искали да видят активизация на американските войски при такава ситуация.

Още по темата

Проучването открива значителна разлика между двете страни, когато става въпрос за това дали отношенията със САЩ или Русия са по-важни. Във Франция 60 процента предпочитат САЩ, докато само 18 процента са избрали Русия. Междувременно в Германия едва 39 процента предпочетоха САЩ над Русия (25 процента).

Сред членовете на НАТО Германия показва особено слабо одобрение за „военна сила за поддържане на реда в света“ като цяло. 47 процента казват, че понякога е необходимо, много по-малко, отколкото във Франция (64 %), Великобритания (71%) и САЩ (78%).

Въпреки че не е пряко свързано с темите на НАТО или отбраната, проучването също така попита анкетираните дали смятат, че „части от съседните страни принадлежат на тях“.

Далеч най-високият резултат беше постигнат в Унгария, където 67% потвърдиха вярата си в подобни териториални претенции. Шестдесет процента са казали същото в Гърция, докато като цяло по-ниски стойности са установени в западноевропейските страни като Испания (37 процента), Франция (33 процента), Германия (30 процента) и Великобритания (23 процента).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
21
 
! Отговори
Wherewolf преди 4 години
Я да видим защо така не вярват и не подкрепят?! Мисията на нато в косово - албанци отцепили територия от сърбия и я обявили за албанска. В мисията в половината отдели работят.... албанции. Те колят и те бесят. Това ако не е конфликт на интереси, не знам какво е тогава. Е как да вярваш на такава изгнила от корупция оргаизация.
24
4
 
23
 
! Отговори
страх ги е преди 4 години
Сащ ги е страх. Океаните вече не са естествената им защита от неприятели. Не са необходими и балистични ракети за удар срещу Сащ. В Сащ има 280 електростанции. 280 ракети Калибър, изстреляни от кораби и подводници, ще са напълно достатъчни да унищожат безвъзвратно Сащ!
23
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До агитпропРусия била силна! Силна, силна.........колко да е силна??? 18-та в света по БВП и мин. месечна заплата колко дневната надница на един американец. Колко да е "силна" една държава като отделя 2% от БВП за здравеопазване?
22
4
 
20
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 4 години
Очевидно Турция скоро ще напусне Нато. След санкциите на ЕС и на Сащ. Което означава, че турците ще си купят от Русия още по-модерните самолети СУ-57, вместо неуспешния Ф-35. Турците ще бъдат в състояние да свалят нашите Ф-16, още преди да са излетели, бързо и изгодно със системата С-400. А на Запад от нас, сърбите ще свалят нашите Ф-16, още на земята, с френски ракети Мистрал, бързо и изгодно. Сащ ще напусне Инджирлик и ще премести атомните си бомби в Девеселу, на 35 км северно от България. Инджирлик ще стане руска военна база. И ние отново, както винаги, ще бъдем прецаканите.
21
2
 
8
 
! Отговори
Schtrossmayer преди 4 години
До Калеко Алеко Я накарай някои да ти прочете за Франция по-специално. Откога е в нато, какво и е участието, каква членска вноска плаща, кой отговаря за трансграничните френски операции и други такива дреболии. Ако разбереш за какво става въпрос, пак ела да коментираш
20
3
 
21
 
! Отговори
Искаме мир! преди 4 години
Не искаме НАТО! Искаме мир!
19
4
 
20
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Още от създаването на руската държава от Иван Грозни (1533-1584), западняците и техните васали искат да я завладеят. Да завладеят земите и богатствата, населението не ги интересува. Поводите бяха различни - бореха се срещу православието, срещу комунизма, за човешки права, срещу присъединяването на Крим, за демокрация, против тоталитаризма и т.н., а целта беше една и съща - Drang nach Osten! Русия я спасява това, че е силна. И така трябва да бъде!
18
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия трябва да бъде изритана от нато след като отделя едва 1% от БВП за отбрана и нарушава договорите на алианса. Меркел я хванаха наскоро да цитира Ленин. Всъщност НАТО е остатък от студената война. Или трябва да се разпадне или трябва да еволюира в англосаксонски съюз между САЩ и Британския Комонуелт (UK, Канада, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Индия и т.н.), а Европа да прави квото ще, безполезен пенсионерски континент.
17
3
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Знае се поименно кой верва в НАТО (Норд Атлантик терорист организейшн) - Ал. Йорданов, Соломон Паси, Цецо Пъпеша и техните лакеи
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъзрастенПомним, помним. Помним и как изпратиха български войници да убиват чехите като въстанаха.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Популярността на НАТО значително намалява във Франция и Германия, а в България тя клони към Нула.
14
2
 
16
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
Тук като гледам ,само врели и кипели във военните дела и ,,съвременници" на студената война се изказват ,,убедително и без апелационно".....Някой да е служил ? И то в Трета армия? Да има спомени от лекциите в ПеПеСето.?Да е учасвал в ученията на Варшавският договор? ..........В днешно време,стигне ли се до ракети,победител няма деца! Всички губим! Не бъркайте виртуалният с реалният живот вие Гугъл поколение!
13
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нали затоваПреди народния съд ще има съд за руските ***.
12
17
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Факт е че и Германия и Франция са членки на НАТО, което е част от официалната им политика ... Останалото са празни приказки на евроскептици, антинатовци и всякакви други зевзеци, които ползват форумите за да начесват прорушките си сърбежи ... !!!
11
7
 
17
 
! Отговори
Нали затова преди 4 години
НАТО прибира такива изпаднали в немилост държавици из Балканите. Разбраха, че от богатите държави не могат да цоцат повече и се нахвърлиха като лешояди върху бедните като България. Даже ни продават нещо което още не са произвели. Продажните ни политици ще отговарят за това си деяние, народа няма да им прости. Пак ще има народен съд!
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин няма ли да пусне пак някоя анимация за "безаналогово"?
9
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го нямаше НАТО отдавна руския флаг щеше да се вее над Несебър и Варна и неандерталците щяха да си господари.
8
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората на запад си живеят живота. Работят, веселят се, карат си новите коли, ходят по екскурзии, отглеждат си децата и изобщо не им пука за Русия. Само блатная дрънка оръжия.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нато съществува само заради парите. Ако се закрие, много тюмбелеци ще останат без блага работа, огромни заплати и далавери. САЩ ще ги подкрепя, докато им играят по свирката. После ще им бие шута.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внушението от болните мозъци на тези на.овци явно не върви вече . При нас обикновените хора го виждат това , но нашите пишман началници се престарават да слушкат техните началници и така ни набутаха в лоша и даже доста опасна ситуация . Никой никого не напада , само ни плашат та да се настанят за постоянно у нас . Това е трън в петата и постоянно навлиза и проблемите ще се влошат по-нататък повече .